STRAH U JUŽNOJ KOREJI: Pjongjang razvio podmornicu sa balističkim raketama

STRAH U JUŽNOJ KOREJI: Pjongjang razvio podmornicu sa balističkim raketama

2 novembra 2014

NKOREA-POLITICS-KIMSeverna Koreja je razvila podmornicu koja ima mogućnost ispaljivanja balističkih raketa, saopštili su danas izvori iz južnokorejske vlade.

„Nova podmornica je 67 metara dužine i 6,6 metara širine, a njena maksimalna zapremina u vodi je 3.000 tona“, rekao je izvor iz vlade u Seulu za agenciju Jonhap.

Veruje se da je Severna Koreja uvezla podmornicu klase „golf“, sovjetske proizvodnje, koja je povučena devedesetih godina prošlog veka, i modifikovala je za svoje potrebe.

Južna Koreja je ranije saopštila da je registrovala znake da Severna Koreja pravi sistem za lansiranje balističkih raketa sa podmornice (SLBM) i da zvaničnici Seula i Vašingtona prate razvoj situacije.

Veb sajt 38 Sever (38 North), američke grupe za monitoring, izvestio je prošlog meseca na osnovu satelitskih snimaka o „neindentifkovanoj podmornici“ u brodogradilištu „Sinpo Saut“ u Severnoj Koreji, rekao je južnokorejski izvor, ističući da se zapravo radi o novoj podmornici.

Ukoliko bude potvrđeno da je Severna Koreja razvila ovakvu podmornicu, to će dodatno pojačati napetosti na Korejskom poluostrvu, navela je južnokorejska agencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *