Странци добили драматично упозорење пре одмора: Хрватска је земља дроге, зеленаша и насиља!

Stranci dobili dramatično upozorenje pre odmora: Hrvatska je zemlja droge, zelenaša i nasilja!

21 juna 2017

Ministarstvo Australije se potrudilo da pokrije baš svaku situaciju, pa i one bizarne, što je rezultiralo i nizom neobičnih saveta

Australijsko Ministarstvo spoljnih poslova na svojoj službenoj internet stranici je objavilo spisak korisnih saveta kojih bi njihovi državljani svakako trebali da se pridržavaju u slučaju posete Hrvatskoj, prenosi Jutarnji.hr.

Uplaćivanje putnog osiguranja i praćenje lokalnih medijskih servisa kako bi se informisali o, na primer, stanju na putevima i gužvama u saobraćaju, nisu nikakva novost, ali ministarstvo se potrudilo da pokrije baš svaku situaciju, pa i one bizarne, što je rezultiralo i nizom neobičnih saveta, a ovo su samo neki od njih:

– Grubo i pijano ponašanje na javnim mestima definitivno nije deo hrvatske kulture. Izbegavajte ga jer biste u protivnom na sebe mogli navući negativne poglede i komentare ali i osudu lokalnog stanovništva.

– Svakako izbegavajte opijanje na takozvanim “brodovima za zabave”. Prekomerno konzumiranje alkohola najčešći je uzrok nesreća na spomenutim brodovima pa je bolje biti na oprezu.

– Hapšenja povezana sa drogom sve su učestalija u Hrvatskoj, posebno na obali, i to za vreme trajanja festivala elektronske muzike. Australijanci bi trebali da izbegavaju pojedince koji uzimaju, prodaju ili kupuju bilo kakve zabranjene supstance.

– Izbegavajte masovna okupljanja kao i sve oblike lokalnih protesta i demonstracija jer isti često imaju običaj da se završe nasilno.

– Vožnja na hrvatskim putevima prilično je opasna i riskantna, a nesreće su česte, pa uvek valja biti na oprezu.

– Nikada ne uzimajte hranu ili piće od stranaca zbog opasnosti od podvaljivanja droge u istima. Takođe se čuvajte “džeparoša”, koji najčešće patroliraju na ulicama i najposjećenijim turističkim lokalitetima, a pazite se i lokalnih bandi koje organizovano pljačkaju strance na usamljenim putevima pretvarajući se da im je potrebna pomoć u saobraćaju, a nakon što naivni turisti “nasednu” na priču, isti ih opljačkaju.

– Proveravajte cene pića, naročito u lokalima za gospodu na moru. U nekim slučajevima bilo je i nasilja i problema sa obezbeđenjem nakon što su se stranci požalili na “zelenaško” naplaćivanje.

– Ako ste pripadnik LGBT populacije, izbegavajte bilo kakav kontakt sa partnerom u javnosti jer postoji velika verovatnoća da se to neće svideti lokalnom stanovništvu.

 

(Telegraf)

KOMENTARI3 komentara

  1. Bambula says:

    Ne može se prolazit od Australaca po hrvatskoj obali. Samo u zadnjih mjesec dana viđao sam ih na Hvaru, Makarskoj i Splitu.

  2. Svetislav Surina says:

    Sve gore navedeno je istinito.Ima i gorih stvari...samo neću reć.

  3. goran says:

    Kakva glupost, kao da svega toga nema u zapadnim zemljama, jos i vise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *