СТРАНИ МЕДИЈИ ИЗВЕШТАВАЈУ: У Црној Гори превагнуо НАТО

STRANI MEDIJI IZVEŠTAVAJU: U Crnoj Gori prevagnuo NATO

18 oktobra 2016

nytimes_hq-43t34

PARLAMENTARNIM izborima u Crnoj Gori bavili su se regionalni i svetski mediji. Tako je, recimo, moskovski dnevnik „Komersant“, ocenio da je većina crnogorskih građana glasala za ulazak u NATO i EU.

Ovaj list, kako prenose agencije, izneo je ocenu da su izbori postali svojevrstan politički duel premijera Mila Đukanovića koji se zalaže za ulazak u EU i NATO, i proruskog Demokratskog fronta.

„Komersant“ dodaje da je jedno od glavnih pitanja koje treba da reši novi parlament – članstvo zemlje u NATO.

„Pristalice ulaska imaju opipljivu većinu, jer pored potencijalne vladajuće koalicije, članstvo u NATO podržava i deo opozicije“, zaključuje list.

„Parlamentska gazeta“ piše da je na izborima u Crnoj Gori pobedila DPS i citira šefa Komiteta Državne dume za spoljnu politiku Leonida Sluckog koji kaže da je glasanje pokazalo da postoji dosta veliki broj birača sa antinatovskim raspoloženjem.

„Njihov glas treba obavezno da bude saslušan pri formiranju vladajuće koalicije“, smatra on.

– Više od 20 odsto, ili jedna petina glasača glasala je za opozicioni Demokratski front koji se zalaže za zbližavanje sa Rusijom i protiv je uvlačenja Crne Gore u Alijansu – naveo je Slucki.

„Njujork tajms“ je javio da prozapadni DPS vodi i da su upravo ovo izbori koji će odrediti budućnost Crne Gore, da li u EU i NATO ili vraćanju savezništva sa Rusijom.

Hrvatska radio-televizija objavila je da je Đukanovićev DPS pobednik izbora, pozivajući se na podatke CEMI-ja.

Gostujući u vestima „Al Džazire Balkans“, Petar Turčinović, bivši ambasador Hrvatske u Crnoj Gori i dekan Fakulteta za međunarodne odnose i diplomatiju „Libertas“, zaključuje da su izbori u Crnoj Gori nadišli prostor Crne Gore i da imaju izuzetno veliki značaj geopolitičke prirode, te da se radi o takmičenju između Rusije i NATO-a.

PROZAPADNI DPS

AGENCIJA Rojters je objavila da je „prozapadni DPS na čelu sa Đukanovićem u vođstvu“, Bi-Bi-Si je javio da je premijer koji je obećao da će uvesti Crnu Goru u NATO u prednosti.

Britanski javni servis objašnjava da je glas za Đukanovića bio, zapravo, glas za EU i NATO, a glas protiv njega podrška onima koji žele od Crne Gore da naprave „rusku koloniju“, prenela je „Pobjeda“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Milo prozapadni? Ha-ha-ha!!! Milo je samo i jedino PROMAFIJAŠKI!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *