СТРАНИ МЕДИЈИ О ОРУЖЈУ КОЈЕ „УЛИВА СТРАХ“: Појавом С-500 наступиће нова ера доминације Русије

СТРАНИ МЕДИЈИ О ОРУЖЈУ КОЈЕ „УЛИВА СТРАХ“: Појавом С-500 наступиће нова ера доминације Русије

18 јула 2020

Египатско издање „Сасапост“ пише да ће појавом руских противваздушних ракетних система С-500 „Порметеј“ наступити нова ера доминације Русије на тржишту наоружања.

Руски систем има могућност да истовремено уништи десет балистичких ракета, чак и уколико њихова брзина износи од 18.000 до 25.000 километара на час. Системи „Прометеј“ такође могу обарати ракете и авионе на висини до 200 километара, наводи на почетку египатски портал.Још једна предност система је његова мобилност, сматрају аутори чланка. С-500 се може довести у борбену готовост за неколико минута.

„Друга предност руског система је у томе што се може превозити на војним бродовима, што значи већу слободу кретања. С обзиром да се може користити и као оружје за обуздавање на мору,С-500 може да уништи и најмоћније америчке разараче. Те колосалне могућности могу се испитати за свега четити секунде. Другим речима, систем је у стању да детектује претњу, да донесе одлуку о начину реаговања, да лансира своје ракете у правцу мета и да их уништи за свега четири секунде“, пише „Сасапост“.

Аутори чланка подсећају да је претходник „Прометеја“ – С-400 такав задатак извршавао за десет секунди.

„Наведене карактеристике чине руски систем глобалном претњом, коју свет мора ћутке посматрати“, пише портал.

У чланку се истиче да је руски систем успешно тестиран у Сирији. Аутори подсећају да ће његово распоређивање на територији Калињинграда значити да ће у домету С-500 бити многе земље-чланице НАТО-а. Ако системи буду базирани на Криму, онда ће било чије оружане снаге на Црном мору бити угрожене, оцењује аутор.

У чланку се наводи да, „поред тога што С-500 улива страх другим земљама“, он ће донети руској страни много новца, с обзиром да ће „Прометеј“ коштати око 500 милиона долара. Поређења ради, амерички системи „Патриот“ су двоструко скупљи, а системи „ТХААД“ достижу цену и до три милијарде долара.

„Највероватнији сценарио деловања америчких савезника – тајно руковање са руском страном док су у загрљају Америке, јер ће бити тешко одупрети се искушењу набавке новог противавионског ракетног система“, констатује аутор чланка.

С-500 „Прометеј“ припада новој генерацији противавионских ракетних система „земља-ваздух“. Реч је о универзалном систему дугог домета са побољшаним могућностима ПРО. Напредни систем је у стању да уништава не само балистичке ракете, него и аеродинамичке мете и крстареће ракете.

Како је раније саопштено, руска војска би могла добити прве системе С-500 већ следеће године.

KOMENTARI2 коментара

  1. Srbski vitez says:

    Svaka čast braći Rusima i sestrama Ruskinjama!!! Oni su garant opstanka i celokupnog Pravoslavlja! Živela velika Rusija! Živela velika Srbija!

  2. her Udo Kurtzmeister says:

    Da ali KROmanjonci su izmislili zastrasujuce Zagorove sekire koje lete brzinom od cak 50 km/h :-))))))))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u