СТРАНИ МЕДИЈИ: Руси су ушли у Украјину да би заузели што више територије пре коначне поделе земље

STRANI MEDIJI: Rusi su ušli u Ukrajinu da bi zauzeli što više teritorije pre konačne podele zemlje

22 januara 2015

343-armiya-i-flotUkrajina je optužila ruske snage da su napale njene vojnike nakon što su prešle istočnu granicu države kako bi podržale proruske separatiste prilikom kršenja primirja dogovorenog u septembru.

Ovi navodi, uz ćutanje sa strane Moskve, mogli bi dodatno pojačati tenzije tokom pregovora u Berlinu koji su usmereni na prekid rata koji je do sada usmrtio 4.800 osoba i raselio milion lica iz svojih domova.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko skratio je posetu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu zbog „pogoršanja situacije“ na istoku države, rekao je njegov portparol Svjatoslav Cegolko.

„Prekršivši sve dosadašnje sporazume, ruske oružane snage su napale ukrajinske vojne jedinice na severu“, rekao je portparol ukrajinske vojske, Andrej Lisenko na konferenciji za novinare u Kijevu.

Ova tvrdnja se pojavila samo par sati nakon što je Moskva negirala navode Kijeva da je 700 novih ruskih vojnika prešlo istočnu granicu Ukrajine kako bi pomoglo pobunjenicima.

Udari artiljerije su odzvanjali celu noć u glavnom uporištu pobunjenika u Donjecku, koji je nekada bio glavno idnustrijsko sedište u Evropi, a sada se suočava sa najvećom humanitarnom i diplomatskom krizom još od Hladnog rata.

Ivan Prihodko, član separatističke administracije Donjecka, rekao je da su dva civila ubijena, a osmoro ozbiljno ranjeno kada je granata pogodila autobusku stanicu na severozapadnom kraju grada.

„Autobuska stanica i obližnja prodavnica su sravnjene sa zemljom“, rekao je Prihosko za AFP.

Dvoje glavnih zapadnih diplomata u Kijevu je reklo da veruju da su proruski pobunjenici značajno uznapredovali ovih dana.

Jedan od njih, koji je želeo da ostane anoniman, dodao je da teroristi pokušavaju da potkopaju evropske napore za mir kako bi osvojili što više zemlje pre nego što dođe do konačne podele zemlje.

Razbuktavanje se poklopilo sa pokušajem zaraćenih strana da uspostave liniju razgraničenja između vojski, koja će definisati deo zemlje koji je pod kontrolom pobunjenika.

Moskva insistira na tome da separatisti imaju pravo na ruinirani aerodrom, nedaleko od njihovog glavnog uporišta, koji ostaci ukrajinskih snaga brane već mesecima.

Ukrajina je takođe mobilisala prethodno odobreni četvrti vojni talas.

Oko 50.000 novih volontera i rezervista će biti postavljeno u ratnoj zoni u roku od tri meseca. Ovaj talas potvrđuje pokušaje Ukrajine da se odbrani od ruske „agresije“.

Kremlj navodi da ponovo pokretanje rata označava da se mirovni samit između predsednika Rusije i lidera Nemačke i Francuske neće skoro održati.

Ipak, Nemačka je navela da će se ministri spoljnih poslova ipak sastati u Berlinu u sredu kako bi se utvrdio nekakav kompromis koji bi zaustavio nasilje.

„Cilj je da se spreči dalje pogoršanje vojnog konflikta i političke eskalacije između Kijeva i Moskve“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova, Frank Volter Štajnmajer. „To je vredno svakog napora“.

Najintenzivnija borba odvijala se na međunarodnom aerodromu za čiju je obnovu Ukrajina potrošila skoro milijardu dolara pred evropsko takmičenje u fudbalu 2012. godine u Donjecku.

Pobunjenici, naoružani visokom artiljerijom i Grad sistemima, pretvorili su ovu građevinu u pepeo.

Navodi se da su oni preuzeli kontrolu nad aerodromom u ponedeljak, nakon napada za vikend.

Ukrajinska vojska je rekla da je povratila kontrolu u utorak, ali je priznala i da je pretrpela gubitke, a i da su pobunjenici zarobili osam njihovih vojnika.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miško says:

  Jasan NATO scenario , šta su radili/pometali Srbima , sad pokušavaju Rusiju i Ruse da optuže,oblate,da podriju ..... "Markale", "Račak",.... "Donjeck"...,.....???

 2. ARTILJERAC says:

  Rusija je već pobedila samo što zapad nije informisan.

 3. Apis says:

  NEMA MIRA NI IDILE DOK SE RUSKI VOJNIK NE VRATI U BERLIN!

 4. Ranko-Banja Luka says:

  Zašto Intermagazin koristi zapadne termine: pobunjenici, teroristi, separatisti? Oni nisu nikakvi teroristi, oni samo brane svoj narod, ti ljudi mogu biti samo oslobodioci, borci za slobodu, oni su Rusi, naša braća.. molim da provedete računa na koji način prenosite vijesti iz tog nesrećnog rata. Pozdrav!

 5. ja says:

  ispravno receno,to nisu nikakvi teroristi,separatisti vec rodoljubi koji brane svoja ognjista

 6. Mare says:

  Kad citiras nekoga nemozes da stavis nasa mila braca vec stavljas ono so je taj izgovorio. svasta od vas ljudi.

 7. s@Ša says:

  Sve i da jesu ušli pa šta,ako Ameri mogu da napadaju zemlje od kojih su udaljene i po nekoliko hiljada kilometara i sa kojim nemaju nikakve dodirne tačke mogu i Rusi da brane svoj narod u principu na svojoj teritoriji jer kvazi država Ukrajina i nije ništa do dijela Rusije!

 8. savezo says:

  1.To su vojnici koji se bore na svojoj zemlji i za svoj narod i slobodu,a ne POBUNJENICI,SEPARATISTI.Uredništo "Intermagazina"upotrebljavajte prave termine. 2.Ovi Ukrajinci su ludi.Neki dan njihov portparol vojni kaže dobili smo naredbu da otvorimo vatru po prorusima,a sad kao Rusi pomažu "pobonjenicima"koji KRŠE primirje i sve postignute sporazume.Idioti. 3.Zapadni fašisti trabunjaju kako Rusi naoružavaju i pomažu Donbas u tehnici i naoružanju,a sami Ameri kažu da su usvojili rezoluciju o pomoći Ukrajini u naoružanju itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *