СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ У СРБИЈИ дигли глас због објављивања списка ко добија паре од СОРОША, РОКФЕЛЕРА…

STRANI PLAĆENICI U SRBIJI digli glas zbog objavljivanja spiska ko dobija pare od SOROŠA, ROKFELERA…

17 januara 2016

Nevladine-organizacijeRazumem nezadovoljstvo nevladinih organizacija o čijem je finansiranju „Politika” pisala u dosijeu „Putevi američkog novca u Srbiji”. Nisu navikli da se bilo ko u Srbiji bavi ovom temom na osnovu činjenica i brojki, umesto stereotipnih optužbi, piše autorka Politike, Jelena Popadić, koja je u ovom listu se bavila temom finansiranja nevladinih organizacija koje deluju na teritoriji Srbije.

List Politika je objavio koliko novca je koja domaća nvo dobila od međunarodnih fondacija i stranih nevladinih struktura. Na listi organizacija koje se finansiraju iz inostranstva su neke od najuticajnijih nevladinih organizacija u Srbiji, a Nezavisno društvo novinara Vojvodine, portal „Južne vesti” i Fondacija „Slavko Ćuruvija” su javno istupili protiv pisanja najstarijeg lista na Balkanu.

„Svako uređeno građansko društvo, međutim, podrazumeva transparentnost u finansiranju ne samo partija i političara, nego i medija i nevladinih organizacija. Zato ne razumem zašto se moji kritičari opiru objavljivanju činjenica. Da li je moguće da misle da samo njihove organizacije treba izuzeti iz načela transparentnosti? Da pravila za njih ne važe?“ – pita Jelena Popadić, novinar Politike u svom novom tekstu pod naslovom „Na vaše uvrede mogu da odgovorim samo brojkama“.

Popadić: Uvredama na informacije!?

Kada je „Politika“ u junu objavila seriju tekstova o domaćem budžetskom novcu koji dobijaju pojedine nevladine organizacije, „Tviter” i „Fejsbuk” zapalili su se od teških reči, uvreda i kritika na račun našeg lista. Mnogo njih me je optuživalo da opet pokrećem priču o izdajnicima i stranim plaćenicima, da potpirujem mržnju, da ljudima stavljam mete na čelo, ali ih je veoma malo pokušalo da demantuje materijalne podatke koje sam obelodanila.

Čini mi se da sada, kada se bavim američkim finansijerima domaćih organizacija i medija, sve počinje ispočetka. Nezavisno društvo novinara Vojvodine, portal „Južne vesti” i Fondacija „Slavko Ćuruvija” reagovali su ovih dana zbog podataka koje sam objavila u seriji tekstova o putevima američkog novca u Srbiji. Svi ti podaci, koji podrazumevaju uplate velikih fondacija na račun srpskih nevladinih organizacija, uredno su zabeleženi na sajtu američkog Fondacija centra. Reč je o ustanovi koja postoji već 60 godina i čiji  saradnici prikupljaju podatke o saradnji organizacija civilnog društva širom sveta. Proveru podataka vrše ukrštanjem podataka iz čak 35 različitih izvora informacija. Sarađuju sa velikim brojem donatora, piše Popadićeva.

Prihvatam da se, i pored svih tih provera, ovoj američkoj ustanovi kojoj redovno stižu podaci o svim donacijama, možda potkrala i neka greška. Zato sam sve primedbe upućene „Politici” iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Fondacije „Slavko Ćuruvija” i „Južnih vesti”, prosledila Fondacija centru. Primedbe su poslate elektronskom poštom, a troškove prevoda snosiće naša redakcija, kaže Popadićeva u svom tekstu.

Gorim od znatiželje da vidim da li će Fondacija da promeni podatke na svom sajtu, ali sam skeptična budući da nisu pružili nikakve dokaze u reagovanjima na dosije „Politike“.

Fondacija centar smatra da bi finansiranje nevladinih organizacija moralo da bude javno i svima dostupno. Nevladine organizacije u Srbiji očito ne dele to uverenje. Malobrojne su organizacije na čijim je portalima moguće pronaći detaljne podatke o donacijama, ostvarenim projektima i utrošenom novcu. Moje je iskustvo da se svaki pokušaj da se istraže finansije u nevladinom sektoru po pravilu završava  sinhronizovanim napadom na autora ili celu redakciju. Ukazuje se na njegove skrivene namere, a statistika se diskredituje političkom propagandom i veštim spinovanjem.

Tako se Nezavisno društvo novinara Vojvodine požalilo da je „Politika” objavila netačne podatke o donacijama koje stižu na njihov račun. Moram da uputim Nedima Sejdinovića, predsednika IO NDNV-a,  na arhivu Fondacija centra. Neka je pomno pročita, umesto da troši silnu energije na smišljanje pogrdnih izraza kojim etiketira neistomišljenike. Ako tako učini, na trećoj strani spiska organizacija koje primaju donacije naići će na 212.500 dolara koje je NDNV dobio od nekoliko donatora. Već na 13. stranici videće da je njegovo esnafsko udruženje dobilo još 29.800 dolara od američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Ovaj novac uplaćen je 2011. godine za održavanje šest panela na kojima se raspravljalo o decentralizaciji, kao i za obuku novinara i urednika koji izveštavaju na ovu temu, stoji u novom tekstu Jelene Popadić.

Nedim Sejdinović napisao je u svom pismu našoj redakciji da su „donacije koje dolaze iz zemalja razvijene demokratije transparentne, predviđaju jasno definisan projekat  sa ciljevima, aktivnostima, razradom…”. Ova transparentnost očigledno je rezervisana samo za zemlje „razvijene demokratije” u kojima postoje ustanove koje prate tokove novca donatora. U Srbiji je situacija suprotna. Uplate budžetskih korisnika na račun određene firme ili udruženja mogu se dobiti na jednostavan način. Dovoljno je da se Upravi za Trezor Ministarstva finansija pošalje zahtev za pristup neophodnim podacima. Stranim donacijama nije lako ući u trag. Možda je i to jedan od razloga zbog kojih „Srbija nikada nije bila građansko društvo” nego „odvajkada građanska margina” ili „svinjac”, kako je naziva Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a, navodi Popadićeva.

Koliko novca su dobile „Južne vesti”

Portal „Južne vesti” požalio se redakciji da od Fonda za partnerstvo i transparentnost nisu dobili 61.800 dolara već polovinu te sume (30.900) na osnovu ugovora potpisanog 30. decembra 2011. godine. Ipak, na sajtu Fondacija centra navedeno je da „Južne vesti” od Fonda za transparentnost imali još jednu donaciju u istom iznosu od 30.900 dolara naredne godine (2012. godina).

Da li Rokfeler finansira Cenzolovku?

Ovaj centar zabeležio je da je Fondacija „Slavko Ćuruvija” dobila 150.000 dolara od Fonda braće Rokfeler (2013. i 2014. godine). Ilir Gaši, izvršni direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija”, tim povodom je našoj redakciji uputio protestno pismo, jer ovim novcem, kako kaže, nije finansiran njihov sajt „Cenzolovka”. U svom pismu Gaši je objasnio kako novac od ove dve uplate nije utrošen za rad pomenutog sajta. Ipak, nije dostavio dokaz za svoje reči niti je razrešio dilemu da li je zaista ova fondacija dobila od Rokfelera donaciju od 150.000 dolara.

Napad uprkos izvinjenju

Redakcija „Politike” izvinila se, u telefonskom razgovoru, predstavnicima Instituta za javnu politiku, Vladimira Bebe Popovića, zbog objavljivanja podatka da je podgorički ogranak ove ustanove dobio 30.000 dolara od Soroševog Fonda za otvoreno društvo. Reč je o donaciji koja je otišla Institutu za medije u Podgorici. Objasnili smo predstavnicima ove ustanove da je reč o nenamernoj omašci, koja je veoma brzo ispravljena u našem elektronskom izdanju. Nažalost, otišla je u štampano izdanje. Iskreno izvinjenje nije omelo predstavnike ove organizacije u zastupanju stava da naša redakcija „namerno i bez povoda učestalo piše o Institutu za javnu politiku i o Vladimiru Bebi Popoviću”.

Ovo saopštenje potpisao je Mijat Damjanović, predsednik UO Instituta, nekadašnji dekan Fakulteta političkih nauka koji je otišao iz ove ustanove nakon skandala sa izdavanjem fakultetskih prostorija nevladinim organizacijama. Profesor Damjanović je osnivač i idejni tvorac Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED) o čijem finansiranju je „Politika” takođe pisala.

(Politika)

KOMENTARI31 komentara

 1. Vujadin says:

  Nema bandera koliko ima stranih plaćenika. Šteta.

 2. ARTILJERAC says:

  Mirni stoko bezrepa , i treba Srbija da vidi ko prima mito od strane agenture za razaranje Srbije. Još malo i više nema para onda idete na kontejner pa pravac okean.

 3. Dušan grešnik says:

  još samo malo i bežaće glavom bez obzira...mislim, ko bude uspeo.

 4. Milutin says:

  Na listi organizacija koje se finansiraju iz inostranstva su neke od najuticajnijih nevladinih organizacija u Srbiji, a Nezavisno društvo novinara Vojvodine, portal „Južne vesti” i Fondacija „Slavko Ćuruvija” su javno istupili protiv pisanja najstarijeg lista na Balkanu ********** Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije: Spaljeni dosijei S. J. M. | 12. januar 2016. 20:45 Šef smene Devetog odeljenja Ratko Ljubojević ispričao je da su oko 5. oktobra 2000. godine dobili nalog da se unište sve knjige izveštaja o tajnim praćenjima https://tinyurl.com/ha9onbn ////////// prosto se namece odgovor, zasto su petoktobarski trockisti spalili dosijee

 5. rodoljub zaharijevic says:

  pored para koje im daju belosvetski propaliteti,oni dobijaju pare i od nas,pa tako dupla steta,najveca greska je sto se njihovo misljenje ili komentar uopste objavljuju,a njihove konferencije za medije posecuju,sami sebi skacemo u stomak,treba ih potpuno ignorisati sto je u srbiji nemoguce,uvek postoji neki smrad koji hoce da bude najpametniji.

 6. Milutin says:

  E lijepo RAnkovićevo vrijeme.Sve bi to za mjesec dana završilo po kazamatima.a za pola godine bi gledalo travu odozdo.Bagra plaćenička i rodjenu majku bi prodali za šaku dolara.Ijoš oni postavljaju pitanja.

 7. Stepa says:

  Sa izdajicama, prevarantima i lopovima treba postupiti kao Putin. Ajd sto trose para sa strane nego trose ogroman novac iz drzavnog budzeta koji bi itekako dobrodosao za lecenje dece, pomoc siromasnima, itd. I nije mi jasno zasto se bune, dobijaju novac od stranaca pa sad narode zatvorite oci i nemojte to da vidite, mi to "radimo za vase dobro". A na zapadu se ne daje ni jedan cent za badava. A ni silna zapadna odlikovanja koje su dobili se ne daju bez "zasluga" za tudje interese. A da ne pominjamo siptarska, hrvatska i ostala odlikovanja.

 8. deda mraz says:

  Ovaj sljam placaju judasi Soros i Rokfeler da unistavaju Srbiju,a vlada ih placa da govore ono sto oni ne smeju da kazu.

 9. muckovi says:

  Sada sam definitivno ubedjen da SDB Srbije ne stoji iza ubistva Curuvije,mada sam sumnjao da je to delo sluzbe,naravno bez dokaza.Sada je ta misterija razoblicena!!!Takodje treba staviti pod ozbiljnu sumnju kvalifikaciju presude Nade Mesarovic u slucaju Djindjic,jer su postpetooktobarske strukture SDB umesane u streljanje istog. Curuvija je bio simpatin i intrigantan tip,ali je sebi suvise dozvolio svojom neodgovornoscu u vreme bombardovanja sto je moglo da stvori utisak kod sire javnosti sto je sasvim opravdano,da je na kraju navodno postao meta obavestajnih struktura Srbije da ga uklone. Jednostavnost i prihvatljivost javnosti kod projekcije ovakvih i slicnih dela je sustina uspeha u manipulaciji,koje su ugradjene u operativno takticki koncept. Doktrina se zasniva na nekoliko predpostavki - precizno odabran subjekt,tempirano vreme,subjekt je predmet javnosti i o njemu se iznose kontinuirane informacije iz dana u dan,(to je radio Gebels,a metode je preneo gen.Gelen u sediste OSS,pretecu CIA kasnije nastalu u Lengliju,Virdzinija ,SAD). Sada je jasno da se Curuvija pre prekida pracenja sastao sa odredjenim subjetom (covek iz ambasade SAD) od koga je dobio jedan koverat (vlasnik lista Svedok Dinic) sa parama (300 hiljada DM)kojima je isplatio dugovanja radnicima za plate i ostalo. Akcija SDB je u tom trenutku prekinuta prema Curuviji,sto je sasvim i realno i moguce,i nastavljeno je pracenje tog subjekta,posto je to za sluzbu i bio krajnji cilj.Veoma je providno da je sluzba sebi mogla da dozvoli tako nesto,ako sada vise nije nepoznato kako se fingiraju dogadjaji da bi se ucinjeno nedelo pripisalo drugome. Na kraju,ako uzmemo u obzir da su dakle Curuviju, pored operativaca SDB sasvim realno pratili operativci ambasade SAD (pre svega zbog sigurnosti svog coveka),koristeci pritom svojim savremenim uredjajima komunikacijske frekvencije SDB,namece se po tehnologiji izvodjenja ovakvih i slicnih akcija,da su pocinioci likvidacije iz struktura ambasade SAD ili MI6,koje iste koordinirano sprovode sirom sveta.U to vreme,Srbija je bila prepuna agentima i spijunima sa zapada.A onda citava ova predstava u kojoj je Kurak postao egzekutor,sa ostalim osumnjicenim saucesnicima. Otuda dakle i ovolike pare da bi se kukumavcilo i vrsio pritisak na vlasti i pravosudje Srbije, i uopste na javnost i medije.Prilicno je jednostavno i providno,nesto slicno je ucinjeno u slucaju Djincic.

 10. pozuri polako says:

  Pogledajte samo tu sliku gore!!Kako su samo nekako neveseli,pogledima u prazno. Naravno samo kocoperno,B(P)oserko i B Pavicevic iz Centra za dekontaminaciju. Kako li je samo deo novinara mogao da izdrzi taj zadah smradezi od gore prisutnih,drustvenih prostitutki sa nakaznim moralom bez imalo skrupula. Srbija na kolenima jer nema snage i hrabrosti da raskrsti i razbuca rugobe i lazi,obmanu i manipulaciju najnizeg nivoa trulezi i smrada.

 11. Branko Samac says:

  Vidite li koliko žena među stranim plaćenicima? Uz žene veliki procenat plaćenika u Srbiji čine pederi. Da li vam je sada jasno što Zapad traži što više žena i pedera u vlasti?

 12. teletabis says:

  A što se sad kobajagi stide? Dok lepo živite od pljuvanja Srbije i njenog naroda nemate ni trunke stida. Pa red je valjda da i mi obični ljudi znamo kolko košta srpska pljuvačka bačena na Srbiju.

 13. svetijovan says:

  Iskreno se nadam da ce ubrzo svi ovi strani placenici biti privedeni pravdi, jer ovo sto oni rade je protivustavno i izdaja naroda, a to je po zakonu krivicno delo.

 14. Milutin says:

  muckovi Says: Sada sam definitivno ubedjen da SDB Srbije ne stoji iza ubistva Curuvije,mada sam sumnjao da je to delo sluzbe,naravno bez dokaza.Sada je ta misterija razoblicena!!! /////////// Milutin iznad, onaj što velića titoističkog pijuna Rankovića, kojinje odbačen, nakon što je poslužio svrsi, podseća i na sudbinu Ćuruvije, koga su verovatno zap, prijatelji .... ///////// Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije: Spaljeni dosijei S. J. M. | 12. januar 2016. 20:45 Šef smene Devetog odeljenja Ratko Ljubojević ispričao je da su oko 5. oktobra 2000. godine dobili nalog da se unište sve knjige izveštaja o tajnim praćenjima https://tinyurl.com/ha9onbn

 15. Svetislav says:

  Skup vestica i vestaca, i kanalazivionog otpada!

 16. Svetislav says:

  Kanalazacione crkotine sisaju krv Srbije!

 17. Goran says:

  Jos jedna politicka partija kojs bi da zivi preko grbace naroda a vec lazu.lopovi kao i ostali

 18. Ostoja Rajic (@ostojar) says:

  Mene samo koče u svakom pogledu, ja bi rado u 70-oj godini života napustio ovu ludnicu, a vidite koliko mogu doprineti INOVATIVNOM PRIVREDNOM RAZVOJU SRBIJE.

 19. Kulak says:

  Ruše Srbiju i odlično žive u toj istoj Srbiji.Ne dira ih niko,ne samo vlast,nego ni građani.Od deset miliona Srba i Srpkinja još se nije našao niko da nekog od ovih ustaša sačeka na ulici i zaprži im čorbu.

 20. VladimirFR says:

  Kao konacno resenje, i izlaz za nase drustvo, prizeljkujem jednog Putina za Srbiju, sa velikom metlom, ali za to nece biti prilike.

 21. Toma says:

  Gospodjo Popadić svaka vam čast, nadam se da će metla tj pero sa kojim ste počeli da čistite smrad i trulež iz kućice zvane Srbija u jednom trenutku uspeti da pokrene savest većine stanara,da imamo pravog domaćina i pravog predvodnika čistača truleži, da se sve lepo okreči i zamiriše

 22. Toma says:

  Ps. Ovo je bilo javljanje na pozdrav"Dobar dan zla ženo", i javiše se :-)

 23. Kulak says:

  Ima li iko informaciju ko je zapravo taj Dinko Gruhonjić? Da li je on Hrvat iz Banja Luke kako se sam predstavlja ili je on zapravo Sabahudin Gruhonjić,bosanski musliman? Kada je i kako došao u Srbiju i po čijem zadatku?

 24. SRS says:

  @Kulak...Dinko Gruhonjic je bos.musliman,devedesetih je otisao iz Bjeljine u N.Sad.Pravo ime mu je Sabahudin (Dinko)Gruhonjic.Sabahudinova tetka je Nadira Avdić Vlasi, supruga nekadašnjeg "Titovog omladinca", Azema Vlasija.Pokretač koalicije"Građanska Vojvodina", koja otvoreno zagovara separatizam, Republiku Vojvodinu i referendum kojim bi se severna srpska pokrajina odvojila od Republike Srbije.Sabahudin je verni saborac Nenada Canka. Otvori sledeci link,saznat ces sve sto te interesuje: http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=321&cl=15, sve u tom tekstu napisano o Sabahudinu je istina.

 25. Kulak says:

  Ko pita ne skita!

 26. kosovac says:

  Strani Plaćenici se vređaju zato što su nazvani stranim plaćenicima. Naravno što se tiče dolara, zasluga za transparentnost je na strani Jelene Popadić. Strani Plaćenici dobijaju zaštitu i od spiska Ivana Ivanovića „Naši“. Njihov zaštitnik je Javno Tužilaštvo Republike Srbije (JTS). Štite ih od oblika koji je Ivan Ivanović „Naši“ napravio transparentnim. Tužilaštvo koje je postavio okupator mora da radi svoj posao. Neverovatno, izgleda da ovi Str Pl nisu ni imali pojma koliko su providni. Čak su možda i transparentni. Inače, (za one koji nisu upoznati), sve NVO su nešto najbednije što neki narod može da izrodi. Srpski naročito. _______________ A ko bi rekao da Beba Popović ima NVO firmu „Institut za Javnu Politiku“. A list „Politika“, mora da se izvinjava, ako, neka se izvinjava kada nisu naučili pravilo „Ni kurvi ne smeš da kažeš da je kurva“: _______________ Fondacija „Slavko Ćuruvija“ je želela verovatno svojim imenom da podigne ugled. Koje budale, pa niko još javno ne veliča špijune sem filmova o Džems Bondu. Kriminalci se veličaju, ne sporim, ali samo kod nas, dokaz za to (sem Slavka Ć) je Zoran Đinđić zvani Đinđa Minđa.

 27. Apis says:

  Svakog izdajnika vise mrzim od ratnog zlocinca. Zlocinac je ili bolestan ili ideoloski zaveden a izdaja je motivisana samo novcem.

 28. Nosferatu says:

  Ove babetine treba zabraniti i uskratiti im pravo da se oglasavaju u medijima.

 29. zIKO says:

  Pre nego li se neko odluci da uzima tudje pare a blati svoj narod je propast duhovne rdje, bolenog razuma i iskrivljenosti karaktera. Zivim van nase zemlje ali putujuci po svetu i gde momentalno zivim ostalo mi je u duhu jedna neprikosnovena stvar; UVEK BRANI SVOJ NAROD PA BILO KAKAV DA JESTE IZ NJEGA SI POTEKAO I DOBIO SVE STO TI JE U NASLEDSTVU DANO. NIKAD NISAM DOZVOLIO NIKOME DA MOJ NAROD OSUDJUJE NEZNAJUCI NISTA O NJEMU SLUSAJUCI LAZNU PROPAGANDU PREKO OBESNELIH MEDIJA. BORIM SE NA SVAKI NACIN BRANECI SVOJ NAROD I MOJU ZEMLJU U KOJOJ SAM RODJEN ZVANA SRBIJA. Putin je to resio da se svaki strani fond zatvori ovakve prodaje demokratije za saku dolara. A slepci su ti koji to rade protiv svog naroda i bune se na otvoreni izvestaj za koliko para prodaju svoj iskrivljeni karakter od iskrivljenih Americki kriviH fondacija. TUDJ NOVAC JE ZLO NAJVECE!

 30. radmila says:

  Ma treba ih sutnuti iz zemlje,nek idu kod sorosa.

 31. Jelesije says:

  Nevladina govna. Sve to treba u septicku jamu.Da nesmrdi po Srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *