СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ ЗА КОМАНДАМА УКРАЈИНСКИХ Ф-16?

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16?

19 aprila 2024

SERIJA eksplozija na kritičnoj infrastrukturi dogodila se u Ivano-Frankovsku, saopštile su lokalne vlasti.

Izveštava se da je protivvazdušna odbrana uspela da obori nekoliko dronova, ali da je ruševina od pada dovela do požara. Među lokalnim stanovništvom, srećom, nije bilo povređenih i povređenih.Serija eksplozija u Ivano-Frankovskoj oblasti bila je deo šire serije napada preko noći koji su takođe pogodili Kijevsku, Hmeljničku i Harkovsku oblast. Prema preliminarnim podacima, vazdušni napadi su bili usmereni na vojne i infrastrukturne objekte.

O kojim konkretnim objektima je reč još nije razjašnjeno, ali su se pojavile informacije da je nekoliko pogodaka uticalo na infrastrukturu aerodroma Kolomij, koja bi mogla da se koristi za lovačke avione F-16, koje Zapad namerava da u narednom periodu prebaci Ukrajini.

Aerodrom koristi strateška avijacija Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Poznato je da u slučaju opasnosti od napada sa aerodroma Martinovka, Dolgincevo i Kanatovo, avioni prelaze na aerodrom u Kolomji. Koristi se i za popravku i održavanje letačke opreme.

U samom Ivano-Frankovsku, eksplozije su se dogodile u blizini centra grada. Kako se navodi, udari su izvedeni na mestu privremenog razmeštanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Nakon eksplozija, obližnji kvartovi su ograđeni, a mnoga vozila hitne pomoći su stigla na lice mesta. Pogođeno je navodno i skladište municije.

Stižu izveštaji i o još jednom udaru na aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti. Generalno, nedavno su Oružane snage Rusije povećale broj napada na infrastrukturu ukrajinskih aerodroma. Na ovaj način se rešava nekoliko strateških zadataka odjednom.

Prvo, minimizirana je sposobnost Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine da udare ruske prve i pozadinske ciljeve koristeći preostalu vazduhoplovnu flotu. Drugo, zapadnim saveznicima Kijeva šalje se jasan signal u vezi sa više puta odlaganom isporukom lovaca F-16.

PLAĆENICI IZ SAD I KANADE U UKRAJINSKIM F-16

Američkim lovcima F-16, koje Zapad sprema da prebaci Ukrajini, verovatno će pilotirati lovci privatnih vojnih kompanija iz SAD i Kanade, tvrdi francuski stručnjak Siril de Latre.

Prema njegovim rečima, prilikom obuke ukrajinskih pilota osnovama letenja zapadnim avionima, zemlje NATO-a su se suočile sa nizom problema. Jedna od njih je bila jezička barijera.– Ukrajinci su do sada mogli da lete samo F-16 od baze do baze, Siril de Latr je ovako opisao trenutni nivo obuke pilota Oružanih snaga Ukrajine. On je dodao da bi Zapad mogao da krene nekonvencionalnim putem da reši ovaj problem.

TOP ACES I DRAKEN INTERNATIONAL

– Moguće je privući obučene pilote. U stvari, u svetu postoje dve privatne kompanije: kanadski Top Aces i američki Draken international – vojne kompanije koje već imaju 100% obučene pilote za F-16. U najgorem slučaju, ove dve privatne vojne kompanije mogle bi da sklope ugovor o upravljanju ovim avionima u Ukrajini – objasnio je francuski specijalista suštinu svoje ideje.

Pojava američkih lovaca F-16 u zoni PVO je veoma važna za Kijev ne samo sa vojnog, već i sa psihološkog stanovišta. Ova činjenica prvenstveno služi da podigne motivaciju vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, koja je u padu.

Za ukrajinsku komandu ne bi trebalo da bude razlike ko će tačno sedeti za komandama ovih letelica.

Štaviše, oni već imaju iskustva u interakciji sa vojskom zemalja NATO-a kroz brojne obuke, ali i sa onima koje upravljaju sistemima PVO patriot i iris-T. Tako da je pojava plaćenika iz zapadnih kompanija iz sektora ratnog vazduhoplovstva vrlo verovatna.

(oruzjeonline.com)

KOMENTARI11 komentara

 1. Kosovac says:

  Strani plaćenici za komandama ukrajinskih F-16? Ta nemojte kasti, Legija stranaca ima kadrove sa završenom pilotsko-bombarderskom školom, smer rukovaoc F-16. Svaka posada koja ima svoj F-16 koji joj je NATO dao da ga vozi, dobija duplo veću platu i plus odlikovanje ukoliko pristane da gine umesto Ukrajinca. Možda i troduplu platu, znači da su preplaćeni, a kada je ovaj naš novinar čuo da su preplaćeni, setio se odmah da ih nazove „strani plaćenici“. Ali i ovde nešto ne štima, kako „strani“, pa valjda svi znaju da je on Nato plaćenik, a ne strani plaćenik, ima tu primetne razlike.

 2. peralozac says:

  proće isto ili još gore nego posade Patriota

 3. M says:

  Što je slijedeće?!??S njihove USA-NATO strane!O tome se dosta zapravo neprestano piše!Sad F-16,pa Zapadne trupe itd.!A što je slijedeće s Ruske strane?!??O tome se ništa ne piše,kao da su oni debili pa nemaju svoje želje,planove i mogućnosti!A trebalo bi i o tome pisati!Da se opijeni snovima probude!Dok ne bude kasno!Donekle zapravo jesu i to počeli činiti,pisati o dolasku rata i u EUropu,ali bojažljivo!Neka pišu istinu o tome,da će to biti atomsko-konvencionalni rat od kojeg odpadaju uši,da će i po EUropi padati atomske bombe i hodati strane vojske i milioni izbjeglica!Kad već korak po korak pripremaju za novu stvarnost i Ukrajinu,i Rusiju i EUropu,neka ih onda dobro pripreme,da mogu progutati toliko Veliku nevolju koju kuhaju i koja dolazi!Jer ta kugla koja dolazi iza ugla je pogolema,ogromna!Neće se to moći progutati!Frcat će to na sve strane! Trebaju i sebe pripremiti za to!Možda se onda prije probude i zaustave?!??Meni sve jedno,njima neće biti!

 4. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Kako li volina kosovarska uspe da u par stotina "karaktera" spakuje par hiljada gluposti...? Trodupla?! "Trodupla" može biti samo tvoja tupavost i nepismenost... a avion se može "voziti" samo u tvom selu.

  • Kosovac says:

   Dobro bre komunjaro, dokle ćeš da pljuješ na antiNatovske komentare?

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Idi, "vozi trodupli" avion oko zadruge, džiberu.

    • Kosovac says:

     Pozdravio te Gani, što ti ga utera nani.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Gani ti ne napušta misli. Psiha je čudo. Psihoza još veće. 🤣 'Ajd sad, "vozi" avion... još taj jedan trodupli krug, pa u štalu...

    • Kosovac says:

     Da se primetiti da si ti navalio na Ganita. Možda ti se svidelo što ti je nanu….

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    „Ne poznavam gospodina“. Ali si ga ti, očigledno, dooobro upoznao. Posledice tog "poznanstva" kod tebe su primetne. Osećaš ih i dan-danas. 🤣

    • Kosovac says:

     Naravno da ne poznavaš gospodina Ganita, poznava ga tvoja nana. Kako ti možeš da se sećaš kada si napravljen?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *