Stranke o sporazumu

Stranke o sporazumu

19 априла 2013

Tači i DačićO sporazumu koji je dogovoren u Briselu između Beograda i Prištine, svoje mišljenje izneli su i stranke iz Srbije.

SPO navodi da Srbi na Kosovu dobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom i dodaju da se sporazumom u Briselu o Kosovu otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije.

Potpisivanje sporazuma u Briselu znači postizanje trajnog i prihvatljivog rešenja za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, smatra Nova Srbije i ističe da taj sporazum sadrži principe od ključnog značaja za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji. Ta stranka je uverena da će Srbija u najskorije vreme dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom, jer Unija vidi iskrenu spremnost Vlade Srbije da transformiše zemlju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poručila je da će ishod dijaloga Beograda i Prištine odrediti sudbinu svih građana Republike Srbije, ali i na dugi rok odrediti put i zbivanja u čitavom regionu. LSV je, povodom parafiranja predloga sporazuma Beograda i Prištine, pozdravila napor koji je pokazao tim predvođen premijerom i vicepremijerom Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem u nastavku dijaloga sa Prištinom, a samim tim i nastavku evropskog puta Srbije.

Iz SPS-a kažu da parafiranjem predloga teksta sporazuma u Briselu veliki je, pa čak i istorijski iskorak državnog vrha u pravcu iznalaženja održivog rešenja, koje je sa aspekta zaštite nacionalnog identiteta najprihvatljivije u ovim okolnostima.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je, povodom postizanja dogovora u Briselu, da je vlast izdala državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i time nanela Srbiji koban udarac sa strahovitim istorijskim posledicama. Koštunica je dodao da po tom sporazumu više ne postoji država Srbija na Kosovu i Metohiji, već Srbi treba da žive pod zakonima i vlašću „lažne države Kosovo“.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da dogovor o predlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine u Briselu predstavlja dobru vest, koja će omogućiti da se pronađe način zaštite srpskih interesa na Kosovu. Jovanović je za Radio televiziju Vojvodine rekao da je neophodno osnažiti i Beograd i Prištinu zbog čega je ta stranka tražila od EU da Kosovu da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbiji datum za početak pregovora.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u