Страшан је бездан у који је усташлук, овај најновији, срозао Хрватску

Страшан је бездан у који је усташлук, овај најновији, срозао Хрватску

12 августа 2015

2728-povampirene-ustase

Пише: Горан Бабић, књижевник*

(Из текста „Жанко“, објављеног у новинама за културу Просвјета Српског културног друштва Просвјета, Загреб, број 125, мај 2015.)

Домовина је моја, Хрватска, већ поодавно тешко болесна. Болест је њезина по свему судећи смртоносна, неизљечива. Нема је, додуше, у медицинским књигама, нити за њу постоји латинска дијагноза јер се зове усташлук, а облик је хитлеризма, најгоре заразе минулог вијека. И док су се бројне европске земље, заражене тим бјеснилом (укључив Њемачку гдје се болест најжешће јавила), како-тако, уз велике напоре и одрицања некако ријешиле отрова, моја је домаја подлегла. Ако данас, наиме, у њој имаде нечега ноторног и неоспорног, онда је то на првоме мјесту усташлук – велик, већи и највећи, мален, мањи и најмањи. Не може то занијекати, оспорити, ни најбрижнији међу њеним бранитељима јер су симптоми болести видљиви на безбројним мјестима и не могу се прикрити.

И ја сам свакако, поред других аутора, из много разлога (да их сад не наводим) позван да о злу свједочим. Стар сам човјек и нисам сигуран да ћу доживјети дан кад ће се о томе слободно и разумно вијећати на неком непристраном међународном форуму па стога пишем још док могу о садашњој фази обољења, док се текстови о пријашњим облицима трагедије могу пронаћи у мојим књигама и другим списима. Старији свједоци су већ помрли или одавно зашутјели, а они ријетки још живи и кадри да о злу говоре тешко се одлучују да прозборе. Било из страха (било је убијених свједока) или из зловоље, зашто да троше ријечи зарад залудне работе? …

Прочитајте још:

Да ли су се Хрвати икад оградили од позива на истребљење Срба свога квазипевача Томпсона?

Две хиљаде страдале деце у Другом светском рату траже истину о 611 убијених Срба у Сиску деведесетих

… Дакле, ово би требао бити осврт на Милоша Жанка и његову судбину, о чему у данашњој Хрватској влада гробљански мук. Усташлук, рекао бих, своје противнике обвије бетонским огртачем као чернобиљску нуклеарну електрану како они, тј. њихове смртоносне идеје не би зрачиле. Није у том погледу Жанко једини те слично пролазе и сви други…

… Усташлук је, има бити, састављен од/из више зала. У свом рудиментарном, непатвореном облику он дакако ломи кичме, реже вратове, вјеша и стријеља, коље и баца у јаме, протјерује и покрштава те мучи и убија на све начине, али с друге стране он чини још нешто гнусно и одвратно и према свом (?) властитом хрватском народу. Он га унижава и срозава, своди на разину бештије, он од њега ствара злочинца и зликовца, (Главаша, Норца, Мерчепа…), простака и незналицу, идиота и кретена. И у том погледу доносе ваљану илустрацију…

… Заиста, страшан је бездан у који је усташлук (овај најновији, којим се тако донкихотовски бавио Милош Жанко) срозао Хрватску. Због тог ужаса, а и због неизвјесне сутрашнњице ваља се вратити његовим текстовима, његовим ријечима и дјелу. Он је двадесет година прије наиласка Туђманове армаде до у танчине предвидио катастрофу која ће снаћи Хрватску ако капитулира пред национализмом. Не постоји ништа тако ноторно и неоспорно као што су негативне чињенице о данашњој Хрватској. На њима, на таквим идиотлуцима могу данашњем усташлуку позавидјети некадашњи његови протагонисти – и Лисак и Кавран, и Мандић и Пук, Будак и Артуковић и цјелокупна липарска менажерија, и Дидо Кавтерник и Крунослав Драгановић, и „патријарх“ Гермоген и Спиридон Мифка, и Ернест Бауер и Винко Николић, и Лубурић и васцијели јасеновачки шљам. Све је њихово увелике надмашено јер тзв. домовински рат бијаше првенствено војна за освету некадашњег пораза Ендехазије. Отуд Рафаел Бобан и Јуре Францетић, отуд сатници, крилници и бојници, отуд камарила никоговића, бјелосвјетских мадрила (го Керум до Керума). Ако је ишта ноторно онда је ноторна таква поражавајућа стварност, коју је Жанко видио на вријеме и због тога добио по носу од својих наводних другара на челу са Бакарићем…

… Био сам, прије петнаестак година, на кремацији посмртних остатака Милоша Жанка на Београдском новом гробљу и написао о томе пјесму. Кад бих могао поновити свој живот (у којем је било и храбрости и страха) једну ствар не бих поновио. Не бих шутио док траје погром над Милошем Жанком премда бих због тога свакако страдао као оно двоје-троје што су га тада подржали (К. Пинтар, И. Пиплица). Али једном се живи па нека то буде поштено.

* Горан Бабић је до 1991. године живео и радио у Загребу.  Рођен је на Вису 1944. Био је истакнути хрватски песник, прозни писац, писац за децу, публициста, есејиста, полемичар… и истакнути културни радник. Због онога што је писао против хрватског шовинизма и клерикализма, против хадезеовског надолазећег усташлука био је изложен сталним прогонима и претњама. Избегао је у Београд где и данас живи и ствара.

(Приредио: И. Брезац, Интермагазин)

KOMENTARI18 коментара

 1. Светозар says:

  Sve je Babić rekao! Potpisujem svaku reč!

 2. zdenko says:

  NEMA TU PROMENE OPET U HRVATSKOJ NA VLAST DOLAZI HDZ SUDOVI U HRVATSKOJ U OVIH 20 GODINA SU FASISTICKI NITI SUDE KOLJACIMA NEVINIH OD 1990 NITI SUDE KRADLJIVCIMA EKONOMSKI KRIMINAL DO DANASNJIH DANA.

 3. pravda says:

  Ustase su DVA puta dobili drzavu na poklon od SRBA.Pa sami viditesta smo uradili,mi njh hlkebom oni nas kamenom.Pa ona bitanga TITO dade ustasama celo more,,pa cak i ispod HERCEGOVINE izvuce more i ustasama dade.Sta bi danas srbija bila da ima svoje more,nebi jasila po Grckoj i kuda jos.Da je pameti za HILJADU godina unistio bi i poslednjeg ustasu,a kosti njihove bi bile po jamama kao sto su i nase.zub za zub,oko za oko . Tako se radi sa ustasama. Jer jedino silu postuju,i pred silom se sklanjaju

 4. Jovo Knin says:

  Sandra Prodanović zvana Sandra Afrika,pjevačica iz Srbije u dane kad se u Srbiji i Republici Srpskoj tugovalo zbog etničkog čišćenja Srba u "Oluji" nastupala je po Hrvatskoj i proustaški nastrojenoj publici pjevala hrvatske šovinističke pjesme.I ona je ideološki klon Sonje Biserko.

 5. miroslav says:

  Za tekst nemam komentar.Strasna istina za vecinu preostalih hrvata(dosta njih a bogami i nas napusta svoje zemlje zbog nemastine).Inace Sandra Afrika je mislim iz okoline Zadra.Suvlasnik je diskoteke Acva u Biogradu.nm. pa tamo gotovo uvek nastupa.Za nas beznacajna licnost.

 6. siljo says:

  braco srbi kada je rukometna repka srbije igrala prvenstvo u porecu u zatiki, moji prijatelji su bili na tribini sa srbima i glasno navijali za bratsku drzavu i ne samo oni nego iz dosta gradova i sela u istri. svi su mahali kartama ponosni i jedva cekali pocetak utakmice. pozivan vas srbe sve na more u bratsku istru. ovdje ste potpuno sigurni. ima tu dobrih festivala, odlicnega vina, hrane, mira i tisine. prema vama ce se u istri ponasat bolje nego prema njemcu ili talijanu. tu su svi dobrodosli a mi ne zaboravljamo da slavenska krv tece nasim venama i ne blatimo imena nase rodine. ako slucajno dolazite u istru prodite do mene trenutno sam nezaposlen ali za biru ili koju litrcu vina vajk cemo nac. tu je moja adresa slobodno pasajte bilo bi mi drago. dado ilic trg hodocasnika 1 pazin istra hrvatska dobrodosli oduvjek i zauvjek

  • Svetislav says:

   Дадо, хвала на позиву и овим речима. Био сам у Истри много пута и народ тамо се већином не стиди да је славенског порекла и били ду поносни што нису постали талијани или швабе! То је тотално други народ од "католички влаја" и екстремиста који су умислили да су већи нацисти од шваба или већи католици од папе, и још се поносе са тим!

 7. мила says:

  Sve je tačno a,i nedostaje oštrine ,a kao da i ne poznaje hrvate-ustašluk nikad nije spavao,bio je stalno prisutan sve vrijeme,čudi me da je iznenađen njegovim intenzitetom sada,kad ga niko ne brani(opet ustašluk).Znamo mi dobro da ima izuzetaka,ali,na žalost,samo izuzetaka.Pri tom omladina pojma nema šta su ustaše,oni misle da je to tek nacionalistički pokret,bojim se da će svašta biti jer mi svojoj djeci pričamo,što preko tv-a što u školi bajke o bratstvu i jedinstvu.

 8. TARAS BULJBA says:

  KURCIO MALAPARTE JE BIO ITALIJANSKI PISAC I RATNI DOPISNIK IZ NEZAVISNE DRZAVE HRVATSKE,I POSETIO JE USTASKOG POGLAVNIKA ANTU PAVELICA NA NJEGOV RODJENDAN U NJEGOVOJ KANCELARIJI I NA RADNOM STOLU ANTE PAVELICA JE VIDEO KORPU PUNU IZVADJENIH OCHIJU!!!MALAPARTE JE PITAO PAVELICA DA LI SU U KORPI PLODOVI MORA,DAGNJE I LIGNJE!!!ANTE PAVELIC SE NASMEJAO I REKAO DA JE TO NJEGOV RODJENDANSKI POKLON OD NAJVERNIJIH USTASA,20 KILOGRAMA SRPSKIH I JEVREJSKIH OCHIJU!!!

 9. Jovo Knin says:

  Srbi koji se pokatoliče nakon obreda pokatoličenja izjašnjavaju se u nacionalnom smislu kao Hrvati.Među širom rodbinom imam takvih. Pričao sam sa tim ljudima, kažu mi da je u današnjoj Hrvatskoj kao Srbin gotovo nemoguće živjeti, nemoguće se zaposliti i da je diskriminacija prisutna na svakom koraku.Oni svi u sebi znaju tko su i što su, ali im ništa drugo nije preostalo.Šute, glume i čekaju bolja vremena.Ili tako ili u emigraciju.

 10. За Србију says:

  Jasenovac je stanje uma i duha kod hrvata.

 11. mija says:

  Hrvatska od samog početka, od osnivanja HDZ-a nije imala nikakve šanse da ikad postane normalna država. Već iz prvih govora HDZ-ovih čelnika bilo je jasno kakvu državu planiraju da naprave. Ovo je upravo ono što su oni želeli i obećavali, a za šta su Hrvati listom glasali. Zato ovo, što se njih tiče, nije nikakvo srozavanje, nego trijumf, ostvarenje sna. Nama to deluje sumanuto, ali je to njihov izbor. Oni su tako vaspitani, što reče onaj gradonačelnik Splita. Oni ne žele, a verovatno ne bi ni umeli da žive u drugačijoj državi od ustaške. Kako drugačije objasniti činjenicu da se u proteklih 25 godina ništa nije promenilo, čak se nije pojavila ni jedna stranka, ni jedan pokret koji bi ponudio program bitno različit od ustaškog.

 12. Maxim says:

  Ne vrijedi iznositi ovakve stavove, kada mnogi nasi "umjetnici" i sportisti, poput Djokovica, obilaze u tamo "njihovu" i jos se slikaju sa njihovim politicarima, koji se ni po cemu ne razlikuju od Tudjmana i ustaske bagre iz devedesetih.

 13. Pingback: “ОЛУЈА” ЈЕ ЖИВИ ДОКАЗ ДА, ако Хитлер и није победио, његови следбеници у Хрватској свакако јесу | Јадовно 1941.

 14. pero says:

  ĐE STE SRBIJANCI..IMA MORE DOK JE CRNE GORE...MALO MORGEN HAHAAHAHAH

 15. doka says:

  Дали је Балашевић одржао заказан концерт у лијепу њихову уочи прославе 21 објетнице неовисне домовине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u