СТРАШАН НАПАД УКРАЈИНАЦА: Погинула 63 руска војника у Макејевки

STRAŠAN NAPAD UKRAJINACA: Poginula 63 ruska vojnika u Makejevki

2 januara 2023

Oružane snage Ukrajine napale su punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u rejonu Makejevke u DNR, u napadu su poginule 63 osobe, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Napad je izveden raketama višecevnog raketnog sistema „Himars“. Ukrajinska vojska ispalila je četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom, od kojih su dve oborene.Ministarstvo odbrane obećalo je da će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku porodicama i prijateljima žrtava.

U napadu visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na punktove privremenog smeštaja jedinica „legije stranaca“ u oblastima naselja Markovo i Kramatorsk u DNR i Novoosinovu u Harkovskoj oblasti ubijeno je više od 70 stranih plaćenika, dok je više od 100 ranjeno.

U kupjanskom pravcu ruske trupe su nanele artiljerijske napade na koncentrisanje ljudstva 103. i 105. brigade teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti. Ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika, a uništena dva oklopna vozila i tri automobila.

U krasnolimanskom pravcu u DNR ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, uništena tri oklopna transportera i dva kamioneta.

U donjeckom pravcu ruske trupe zauzele su nove linije nakon poraza jedinica 60. motorizovane pešadijske i 79. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i ofanzivnih operacija. Neprijateljski gubici iznosili su 70 ukrajinskih vojnika, četiri borbena vozila pešadije i pet vozila.

U južnodonjeckom pravcu ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, uništena tri borbena oklopna vozila i dva kamioneta.

Raketne trupe i artiljerijske snage pogodile su 67 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 92 okruga.

U Zaporoškoj oblasti uništena su dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine i skladište goriva 102. brigade teritorijalne odbrane. Kod Dnjepropetrovska uništeno je skladište goriva ukrajinske grupe trupa „Hortica“.

Tokom kontrabaterijske borbe u oblastima naselja Časov Jar i Minjkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici na vatrenim položajima su uništena dva artiljerijska sistema M-777 američke proizvodnje. U oblasti naselja Antonovka u Hersonskoj oblasti uništena je samohodno artiljerijsko oruđe „Krab“ poljske proizvodnje. Kod Serebrjanke u Donjeckoj Narodnoj Republici uništene su četiri ukrajinske haubice D-30.

U protekla 24 časa sredstvima PVO oboreno je 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, DNR, Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti. Osim toga, presretnute su tri rakete ispaljene iz višecevnih raketnih sistema „Oljha“ i „Uragan“ u DNR i Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 355 aviona, 199 helikoptera, 2.794 bespilotne letelice, 399 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.366 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 957 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.763 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.876 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Šojgu ubuduće može smestiti 600 vojnika u jednu zgradu i grupisati ih da spavaju ugusto, pa će ukri jednim projektilom pobiti sve njih.

  • Željko says:

   Pratim ovaj rat na internetu.Koliko slikanja, tik toka itd.Gospodo u ratu se umire, ozljeđuje rat nije igra i oni paradiraju sa mobitelima danas kad te otkriju gdje god da bio.Nekada smo obavezno ostavljali sve svoje osobne stvari kad se išlo u akciju. Ovo je skupina ratnika sa računala, igrice su im vjerojatno dobro išle samo u stvarnosti gineš. Krivo je rukovodstvo, časnici, kakvi mobiteli i naslikavanja, hej hej?

 2. Petrovgrad says:

  Dok Rusi u napadima strogo vode račun da bude što manje žrtava, NATO to gleda drugačije. Na kraju za sve će biti krivi Rusi. U ratu nema kalkulisanja. Ili napadaš i protivnika poraziš, ili taktiziraš i gubiš svoje snage. Mislim da će baćuške tek sada Ukrajinu sravnjati sa zemljom. Neće im ostaviti ni jednu trafostanicu,prugu, tunel, mostove, luke, želeyničke stanice. Da im celu železnicu i drumski saobraćja stave van upotrebe. a da ne govorimo o važnijim objaktima.

 3. Gagi says:

  Sve je identicno kao sto je bilo kod nas. Zapad ratuje na tudjoj teritoriji i unistava drugom narodu materijalna dobra i infrastrukturu. Sve to realizuju sa podmicenim i potkupljenim grupacijama nekih naroda. Sa onima koji nisu bili sposobni da se samostalno razvijaju i brinu o sebi. Tim grupacijama naroda je uvek potreban neki materijalni i zivotni sponzor koji ce ih vestacki napraviti ozbiljnim narodom. Siguran sam da ce sledece ozbiljno razmisljanje biti, dokle ce se zapadu tolerisati i dozvoljavati da se iz udobne fotelje igraju ratnih igara na tudjim teritorijama. Verovatno se zapadni narodi dive svom uspehu i likuju sto oni zive u miru i blagostanju, dok se na drugim delovima planete gine i proliva neduzna krv.

 4. milorad5 says:

  Pa američki sateliti su ih pobili,i glupost verovatno.ko zna zašto su se tu natrpali,sigurno nisu išli da odspavaju uz tople radijatore toga tamo nema,spava se u zemunici a ni tu nisi siguran.Verovatno je neki pametnjaković mislio da slavi n.godinu ispred američkih GPS navodjenih raketa kratog dometa,u zoni pune satelitske i radarske pokrivenosti terena od strane neprijatelja,vrlo lukavo.

 5. michael pan says:

  E moji Rusi, ovo je razlog da bacate tepih bombe na celu ukrajinu. Tako ce biti za vas i vas narod u Ukrajini mane zrtava ! Spalite tu olos u korenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *