СТРАШАН УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ: Ердоган бацио Трампово писмо у канту

STRAŠAN UDARAC ZA AMERIKU: Erdogan bacio Trampovo pismo u kantu

17 oktobra 2019

Prema izvorima televizije Bi-Bi-Si, turski predsednik praktično je bacio u kantu pismo koje mu je na dan početka turske ofanzive u Siriji uputio američki predsednik.

Podsetimo — Donald Tramp napisao je 9. oktobra, na dan početka turske ofanzive na severoistoku Sirije, pismo Redžepu Tajipu Erdoganu, u kom je Erdogana upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati upamćen kao đavo.Na početku kratkog pisma, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu „dobar dogovor“, prenosi B92.

„Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to“, naveo je Tramp, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i preti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.

Izvori iz kabineta Erdogana kazali su za Bi-Bi-Si da je turski predsednik pismo odlučno odbio. Nakon toga pokrenuta je ofanziva.

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    Nisu preneli sve iz pisma. Tramp je savetovao Erdoganu da pregovara sa Kurdima, koji su sada spremni da naprave ustupke Erdoganu. U čemu je stvar? Ako bi sada Erdogan krenuo u pregovore sa sirijskim Kurdima onda im ne treba ulazak Sirije u Rožavu (Autonomiju sirijskih Kurda). To znači da ako nema Sirije neće ni Rusije biti u području jugoistočne Sirije tj. istočno od Eufrata. Zna Tramp šta traži! Ali Erdogan je i ranije naglasio da nema ništa protiv povratka Sirije na severnu sirijsku granicu. Ovo znači da će turske snage voditi rat protiv SDF-a sve dok Sirija sa svim svojim snagama ne pokrije ceo sever Sirije. Jedino mi nije jasno kako će Amerikance nagovoriti na povlačenje iz najjužnijeg dela? Od grada Deir ez Zor pa istočno i južnije? Čak do tamo turska sila sigurno neće prodreti! Da li time što će Kurdi u narednim danima i nedeljama u sukobu sa Turskom ipak izvući deblji kraj tj. neće biti baš brzo i potpuno zaštićeni protiv turskih snaga uz pomoć snaga SAA? Što bi onda snage SDF-a koje su raspoređene južnije poštovali Amerikance u preostalim bazama? Sada i oni ginu kao ispomoć kod Ras al Aina (Sari Kani), a čuvaće Amerikance koji su ih ostavili na nemilost turskoj sili? Ovih dana u dva mesta bilo je i protesta zbog dolaska sirijskih snaga na teritoriju autonomije sirijskih Kurda. Jedno je bilo baš u blizini grada Deir ez Zor.

  2. Miraš says:

    Turska neće pregovarati sa sirijskim Kurdima. Pretpostavljam da će baš to što Turskoj nikako ne odgovara, danas od Erdogana tražiti i Pens, on je danas stigao u posetu Ankari. Oni (elita SAD i Duboke...) još uvek pokušavaju da urade nešto za sebe ali preko Turske. Turska ako je američki saveznik smatraju da je dužna da čuva Autonomiju sirijskih Kurda koju su podržavali i pravili Amerikanci, a ne da je napada. Stvar je u tome što Turska neće podržati ni jednu autonomiju Kurda u susednim državama, ni u Iraku ni u Siriji. Najveći broj Kurda živi u Turskoj, a kurdske autonomije u susedstvu samo bi osnažile najmnogobrojnije Kurde > one na teritoriji Turske. Taman posla da Erdogan kao predsednik Turske čuva zmiju koja će da ujede njegovu državu.

  3. Slobodanka says:

    Turska ne želi da sebi dozvoli na jugoistoku države Turske separatističko "Kosovo" tj. Kurdistan. Dozvolila je i pomogla je naše separatističko gnezdo pa je sustiže problematika zbog njenog separatističkof gnezda. Tako funkcioniše ono pravilo: "Oj Kosovo grdno sudilište".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *