СТРАШАН УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ – ЈОШ ЈЕДНА ДРЖАВА КОЈУ СУ КОНТРОЛИСАЛИ „ОКРЕЋЕ ИМ ЛЕЂА“

СТРАШАН УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ – ЈОШ ЈЕДНА ДРЖАВА КОЈУ СУ КОНТРОЛИСАЛИ „ОКРЕЋЕ ИМ ЛЕЂА“

22 априла 2023

Пакистанске власти су успеле да се договоре са Москвом о увозу црног злата уз попуст – први терет ће стићи у пакистанску луку Kарачи у мају.

Пакистанска влада је рекла, да ће се, ако договор прође глатко, повећати увоз руске нафте.Пакистан је дао прву поруџбину за нафту са попустом, што предвиђа нови споразум између Исламабада и Москве. Kако преноси „Ројтерс“ у свом ексклузивном извештају, први терет црног злата требало би да стигне у луку Kарачи у мају.

Западне земље, као део санкција уведених Москви као одговор на њена непријатељства против Украјине, поставиле су горњу границу цене од 60 долара по барелу, за све земље које купују руску нафту.

У међувремену, како је „Ројтерс“ раније известио у засебној публикацији, Индија и Kина купују нафту од Москве по ценама изнад горње границе коју је наметнуо Запад. Сада, захваљујући куповини нафте ос стране Пакистана, Русија је добила још једно тржиште за своју сирову нафту.

Одлуке САД и западних земаља, приморале су Москву да преусмери своју нафту са западних тржишта на друге регионе. Осим тога, потражња за руском нафтом, која се продаје са попустом, значајно је порасла, пошто су цене нафте на светском тржишту већ неко време високе.

За Пакистан је могућност куповине нафте по сниженим ценама, постала преко потребна помоћ, усред озбиљних финансијских потешкоћа- златне и девизне резерве земље су сведене на изузетно низак ниво – оне су довољне само за увоз неопходне робе за само три недеље. Већину резерви, Исламабад троши на куповину енергетских ресурса.

Пакистански министар спољних послова рекао је „Ројтерсу“: „Постоје наређења. Већ смо их објавили.“ Званичник је додао, да би, ако први договор прође добро, увоз Пакистана могао да достигне 100.000 барела дневно. Актуелни уговор не утиче на нафтне деривате – подразумева куповину искључиво сирове нафте.Према подацима аналитичарске фирме „Kплер“, Пакистан је у 2022-ој, увозио у просеку 154.000 барела нафте дневно, отприлике исто као и претходне године.

Међу три највећа добављача нафте, уз Пакистан су и Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија. У међувремену, ако обим испоруке руске нафте достигне 100.000 барела дневно, увоз из земаља Блиског истока може бити значајно смањен.

Међутим, пакистански званичник није коментарисао два аспекта споразума. Он није прецизирао да ли ће Пакистан плаћати руску нафту у кинеским јуанима или дирхамима УАЕ, а такође није рекао ништа ни о обиму увоза.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u