СТРАШАН УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ – ЈОШ ЈЕДНА ДРЖАВА КОЈУ СУ КОНТРОЛИСАЛИ „ОКРЕЋЕ ИМ ЛЕЂА“

STRAŠAN UDARAC ZA AMERIKU – JOŠ JEDNA DRŽAVA KOJU SU KONTROLISALI „OKREĆE IM LEĐA“

22 aprila 2023

Pakistanske vlasti su uspele da se dogovore sa Moskvom o uvozu crnog zlata uz popust – prvi teret će stići u pakistansku luku Karači u maju.

Pakistanska vlada je rekla, da će se, ako dogovor prođe glatko, povećati uvoz ruske nafte.Pakistan je dao prvu porudžbinu za naftu sa popustom, što predviđa novi sporazum između Islamabada i Moskve. Kako prenosi „Rojters“ u svom ekskluzivnom izveštaju, prvi teret crnog zlata trebalo bi da stigne u luku Karači u maju.

Zapadne zemlje, kao deo sankcija uvedenih Moskvi kao odgovor na njena neprijateljstva protiv Ukrajine, postavile su gornju granicu cene od 60 dolara po barelu, za sve zemlje koje kupuju rusku naftu.

U međuvremenu, kako je „Rojters“ ranije izvestio u zasebnoj publikaciji, Indija i Kina kupuju naftu od Moskve po cenama iznad gornje granice koju je nametnuo Zapad. Sada, zahvaljujući kupovini nafte os strane Pakistana, Rusija je dobila još jedno tržište za svoju sirovu naftu.

Odluke SAD i zapadnih zemalja, primorale su Moskvu da preusmeri svoju naftu sa zapadnih tržišta na druge regione. Osim toga, potražnja za ruskom naftom, koja se prodaje sa popustom, značajno je porasla, pošto su cene nafte na svetskom tržištu već neko vreme visoke.

Za Pakistan je mogućnost kupovine nafte po sniženim cenama, postala preko potrebna pomoć, usred ozbiljnih finansijskih poteškoća- zlatne i devizne rezerve zemlje su svedene na izuzetno nizak nivo – one su dovoljne samo za uvoz neophodne robe za samo tri nedelje. Većinu rezervi, Islamabad troši na kupovinu energetskih resursa.

Pakistanski ministar spoljnih poslova rekao je „Rojtersu“: „Postoje naređenja. Već smo ih objavili.“ Zvaničnik je dodao, da bi, ako prvi dogovor prođe dobro, uvoz Pakistana mogao da dostigne 100.000 barela dnevno. Aktuelni ugovor ne utiče na naftne derivate – podrazumeva kupovinu isključivo sirove nafte.Prema podacima analitičarske firme „Kpler“, Pakistan je u 2022-oj, uvozio u proseku 154.000 barela nafte dnevno, otprilike isto kao i prethodne godine.

Među tri najveća dobavljača nafte, uz Pakistan su i Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. U međuvremenu, ako obim isporuke ruske nafte dostigne 100.000 barela dnevno, uvoz iz zemalja Bliskog istoka može biti značajno smanjen.

Međutim, pakistanski zvaničnik nije komentarisao dva aspekta sporazuma. On nije precizirao da li će Pakistan plaćati rusku naftu u kineskim juanima ili dirhamima UAE, a takođe nije rekao ništa ni o obimu uvoza.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Petrovgrad says:

    Šta rade ti Rusi, zgaziće Amere kao pijan govno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *