STRAŠAN ZEMLJOTRES U KINI: Broj mrtvih narastao do 381, spasavanje u toku!

STRAŠAN ZEMLJOTRES U KINI: Broj mrtvih narastao do 381, spasavanje u toku!

4 avgusta 2014

earthquake-480x300Na podučju pogođenom zemljotresom je srušeno više od 12.000 kuća, dok ih je 30.000 oštećeno, objavila je kineska agencija Sinhua, a prenela agencija AFP.

Spasioci i danas, jutro posle katastrofe, pretražuju ruševine zgrada u očajničkoj potrazi za preživelima, ali njihove napore spasavanja otežava obilna kiša.

U okrugu Ludian, koji je najteže pogođen zemljotresom, Sinhua prenosi kako “preživeli, mokri do gole kože, sede uz blatnjave puteve čekajući da im dostave hranu i lekove. Neki od njih polugoli stoje na otvorenom, drhteći na kiši”.

Ta agencija je navela kako na spasavanju preživelih radi ukupno 7.000 ljudi, među kojima je 5.000 vojnika, policajaca i vatrogasaca, a u akciji spasavanja se koriste mašine za iskopavanje i oprema za otkrivanje preživelih ispod ruševina.

Podaci kineskog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je u zemljotresu ukupno stradala 381 osoba, kao i da ih je povređeno 1.801.

Prema tvrdnjama Američkog geološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 6,1 stepen Rihterove skale, dok ga je kineska seizmološka služba procenila na 6,5 stepeni.

Epicentar zemljotresa je bio na maloj dubini od svega 10 km, ispod grada Longtoušana, koji je najteže pogođen. Kineska državna televizija je saopštila da je to najjači potres na području Junana u poslednjih 14 godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *