Strašna istina i činjenice o namirnicama koje često konzumiramo

Strašna istina i činjenice o namirnicama koje često konzumiramo

6 јуна 2013
337132-SoLoVuShKaSvi već donekle znamo da hrana koju danas jedemo i nije baš najzdravija. Uprkos tome, kada se pojave informacije o stvarnim sastojcima namirnica koje često konzumiramo, ostajemo šokirani. Portal Buzzfeed ‘raskrinkao’ je neke od namirnica.

1. Popularni ‘prirodni’ sokovi daleko su od prirode. Sve njih, proizvođači dorađuju veštačkim supstancama da bi svako pakovanje soka imalo isti ukus.

2. Na prvi pogled čini se da su vegetarijanski burgeri zdravi, ali samo dok ne čujete kako se prave. Sastojci nepoznatog kvaliteta stavljaju se u velike plastične kante, a potom se mešaju na isti način kao i hrana za stoku.

3. Većina komercijalnoga mleka napravljena je kombinovanjem, grejanjem, homogenizovanjem i prepakovanjem mleka stotinu krava. Prizor dok mleko prolazi kroz centrifugu kako bi se stvorilo više i manje masno mleko nije nimalo privlačan.

4. Proizvođači maraskino višanja izbeljuju voće varikinom i drugim hemikalijama, a potom ih umaču u bačve s kukuruznim sirupom i veštačkim bojama. Na kraju ostane više hemije nego prirode.

5. Mnoga gotova jela iz konzerva sadrže MSG, odnosno monosodium glutamat, čak i kad to ne piše na konzervi. Reč je o ‘poboljšivaču’ kvaliteta ukusa koji opasno šteti mozgu, narušava rad hormona i izaziva mnoge bolesti.

6. Mnoga skupa maslinova ulja (uključujući devičanska) zapravo sadrže jeftinija ulja semenki i orašastih plodova – i to u znatno većoj meri nego što sadrže maslinovo ulje.

7. Crveni i ružičasti proizvodi poput kečapa ili pudinga od jagode uglavnom su obojeni posebnim ekstraktima.

8. Mleko za kafu napravljeno je od kukuruznog sirupa i transmasti koje su veštački stvorene i koje su izuzetno štetne za ljudski organizam.

9. Pre nego što dođe na vaš stol, fabrički proizvedena slanina prolazi kroz proces prerade koji ljudi slabijeg želuca ne mogu gledati, a za kraj se slanina kratkotrajno dimi, i to ‘tekućim’ dimom koji obiluje raznim nezdravim hemijskim supstancama.

10. Gotovi ribani sir prepun je celuloze jer ga ona čuva od lepljenja. Ako imate problema s probavom, to bi moglo biti to.

(6yka.com)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u