„STRAŠNI SIMBOLI“ – I polumesec državni simbol Crne Gore?

„STRAŠNI SIMBOLI“ – I polumesec državni simbol Crne Gore?

8 januara 2014

TurskaBosnaSandzak_zps9f1338ceIma li mesta za polumesec u državnim simbolima Crne Gore? Mogu li zajedno „luna i krst“ kao dva „strašna simbola“, kako ih je svojevremeno nazvao Njegoš u „Gorskom vijencu“? Da li će zbog zahteva Bošnjaka Zakon o državnim simbolima morati da ide na doradu?

Suljo Mustafić, potpredsednik crnogorske Skupštine iz Bošnjačke stranke koja participira u vlasti, zatražio je uoči Božića da se pripadnicima islama ljubav prema državi „koju su vekovima gradili“ iskaže kroz njene simbole.

Za to je, kako kaže, potrebna samo politička volja, izmena zakona, a onda stvar treba prepustiti heraldičarima koji će simbolički prikazati „stvarni društveni sadržaj naše države“.

Politički direktor DPS Tarzan Milošević poručuje Mustafiću da su državni simboli određeni Ustavom.

– Ko god misli da ih treba korigovati, može iskoristiti ustavno pravo i uz tropetinsku podršku birača na referendumu urediti simbole na drugačiji način. Po našem uverenju, državni simboli na najbolji način odslikavaju istorijske, kulturne i tradicionalne vrednosti Crne Gore kao građanskog i multietničkog društva – kaže Milošević.

A član Demokratskog fronta Milan Knežević ocenjuje da najava BS da će inicirati izmenu Zakona o državnim simbolima predstavlja logičan sled koalicionih relacija sa liderom DPS i premijerom Milom Đukanovićem.

– Svakom u Crnoj Gori poznato je da je upravo Đukanović, za podršku na referendumu, političkim predstavnicima Bošnjaka obećao stvaranje prekogranične regije Sandžak i procentualnu zastupljenost u budućoj vlasti. Zbog toga stav Bošnjačke stranke doživljavam kao aktiviranje menice za koju je garantovao Đukanović – poručuje Knežević. – S druge strane, našu inicijativu da se iz himne izbace strofe ratnog zločinca Sekule Drljevića i da se pored postojeće državne zastave uvede i narodna trobojka doživljavaju kao antidržavne i rušilačke, iako su naši preci i pod jednom i pod drugom zastavom u krvi stvarali i oslobađali Crnu Goru.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *