STRAŠNO PRIZNANJE BIVŠEG ŠEFA CIA: Mi likvidiramo ljude na osnovu prisluškivanja

STRAŠNO PRIZNANJE BIVŠEG ŠEFA CIA: Mi likvidiramo ljude na osnovu prisluškivanja

14 maja 2014

628x471Bivši šef CIA i NSA, general Majkl Hejden priznao je, tokom debate na Univerzitetu Džon Hopkins o prikupljanju tzv. metapodataka koje obavlja NSA, a prenosi Rusija danas (Russia today) da vlada prikuplja podatke o pozivima građana: koga zovete, kada ga zovete, ko vas zove, koliko dugo traju razgovori i koliko često nekoga zovete…

Prema rečima profesora prava Dejvida Kola sa Univerziteta Džordžtaun, Hejdn je rekao da prikupljeni podaci koriste kao osnova i olakšavaju specijalnim službama da ubijaju ljude.

S druge strane bivši savetnik NSA Stjuart Bejker je rekao da je količina tako prikupljenih podataka više nego dovoljnda se saznaju ogromne količine ličnih podataka i to bez potrebe da se zna sadržaj poziva.

On je rekao i da, naravno, ako znamo sadržaj poziva, to može biti od presudnog značaja za uspostavljanje određenog stepena pretnje. Ali, metapodaci sami mogu da obezbede izuzetno detaljnu sliku o najintimnijim asocijacijama i interesovanjima pojedinca. To je zapravo mnogo lakše, na tehnološkom nivou, za pretraživanje ogromne količine metapodataka, nego da se slušaju milioni telefonskih poziva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *