STRAŠNO: Srbija druga po zagađenosti u Evropi

STRAŠNO: Srbija druga po zagađenosti u Evropi

18 decembra 2014

1663497-bor01-ras-foto-dejana-stojanovicJoš 2010. godine procenjeno je da je više od 10.000 osoba u Srbiji umrlo prevremeno zbog izloženosti zagađenju.

Vodeća evropska organizacija koja se bavi pitanjem uticaja životne sredine na zdravlje u EU (HEAL) objavila je alarmantne podatke, prema kojima je Srbija među najzagađenijim zemljama u Evropi, dok crnogorska Pljevlja drže primat među gradovima.

Prema podacima ove orgnizacije, u 2010. godini procenjeno je da je više od 10.000 osoba u Srbiji umrlo prevremeno zbog izloženosti suspendovanim česticama i ozonu. U HEAL-u navode da je to druga po redu najveća stopa prevremenih smrti zbog zagađenja u Evropi.

„Kvalitet vazduha u Srbiji je velika briga, merenja pokazuju da građani po celoj zemlji udišu vazduh koji se smatra štetnim po zdravlje. Na primer, koncentracije nekih materija drastično su veće od onih koje su Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) postavili da bi zaštitile zdravlje.

Prema izveštaju za 2013. godinu na većini lokacija u Srbiji prekoračena je godišnja granična vrednost čestica.

Naročito se ukazuje na ugroženost Beograda, Bora, Užica i Smedereva gde je vazduh bio kvaliteta treće kategorije.

Tokom 2013. godine 73 odsto stanovništva u urbanim i urbano-industrijskim sredinama bilo je potencijalno izloženo koncentracijama zagađivača iznad referentnog nivoa.

U studiji se navodi da su posebno pogođene osetljive i ranljive grupe, kao što su trudnice, deca, starije osobe i osobe koje već stradaju od respiratornih i drugih ozbiljnih bolesti ili osobe iz grupa sa niskom primanjima.

HEAL je nedavno objavio izveštaj prema kome je Bugarska rangirana kao prva u Evropi sa 11.000 preranih smrti godišnje zbog lošeg kvaliteta vazduha. Na drugom mestu su Srbija i Crna Gora sa 10.777 smrtnih slučajeva.

Rumunija je na trećem, Poljska na četvrtom, a Grčka i Mađarska na petom i šestom mestu.

Ruinirano zdravlje

Pretpostavlja se da zbog zagađenja spoljašnjeg vazduha preko 1.000 srpske populacije strada od hroničnih slučajeva bronhitisa, 600 se smesti u bolnicu zbog respiratornih ili kardiovaskularnih simptoma, a 2.000 ih umire godišnje zbog zagađenog vazduha u Srbiji.

Troškovi za loše zdravlje zbog samo jednog izvora zagađivača – termoelektrane na ugalj npr, procenjuju se na na do 4,98 milijardi evra godišnje, navodi HEAL.

(Alo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *