СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ БЕЛОРУСКОГ ГЕНЕРАЛА: Биће нам горе него у Украјини

STRAŠNO UPOZORENJE BELORUSKOG GENERALA: Biće nam gore nego u Ukrajini

3 maja 2021

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije i komandant unutrašnjih trupa Nikolaj Karpenkov izjavio je da vlasti neće dozvoliti državni prevrat u zemlji.

– Želeo bih da kažem onima koji još uvek gaje neke nade (o državnom prevratu). Pošto su se radikalizovali, da li svojim agresivnim delovanjem mogu nešto da promene u našoj zemlji, u Belorusiji? Želim da kažem jedno: to nikada neće uspeti – rekao je Karpenkov za televiziju STV.Prema njegovim rečima, Belorusi neće podržati postupke koji bi mogli dovesti do krvi, nasilja i potpunog haosa.

– A narod to ne podržava, ni mladi to ne podržavaju. Svi su jasno videli do čega to može dovesti. Da može dovesti do terorističkih akata, krvi, nasilja, potpunog haosa, do nazadovanja naše zemlje. Živećemo mnogo gore nego što žive u Ukrajini – istakao je Karpenkov.

Karpenkov je takođe naveo da optuženi za pripremu državnog udara u Belorusiji i pokušaj ubistva predsednika Aleksandra Lukašenka „ne liče na revolucionare ni na heroje koji su spremni da se žrtvuju. To su sitni prevaranti“.

Prema njegovim rečima, njihov cilj je bio da se „presretnu finansijski tokovi, prevedu na sebe i podmite ljude koji bi im pomogli“, a zatim „taj novac podele“.

Predsednik Belorusije Aleksandara Lukašenko saopštio je 17. aprila da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove.

Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je pre nekoliko dana da je Zenkovič u potpunosti priznao krivicu.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. test01 says:

    Zasto niste isterali ambasade zemaja koji su ucestvovali u ripremi atentata? sve ostalo je prazna prica!!!! Hoce Luki i dalje da se dogovara.

    • padre says:

      To bi jim baš pomoglo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *