StratCom, BBC и Irex упадају у Србију против Русије

StratCom, BBC i Irex upadaju u Srbiju protiv Rusije

28 oktobra 2017

Poslednjih dana se u Srbiji prenose informacije da je 8 država članica EU zatražilo od visoke predstavnice EU Federike Mogerini da Easte StratCom Task Force (deo administracije EU zadužen za stratešku komunikaciju) najozbiljnije suprotstavi “ruskoj propaganda” na Zapadnom Balkanu. Države koje su to zatražile su: Hrvatska, Češka, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Švedska i Velika Britanija.

Ova tema se u srpskoj javnosti naročito intenzivirala nakon posete Srbiji Hojta Brajana Jia, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara koji je tokom sastanka sa predsednikom Vučićem izrazio veliku zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu i zbog percepcije da Srbija sedi na dve stolice to jest da je i na putu ka Evropskoj uniji, ali i ka sve tešnjim odnosima sa Rusijom.

StratCom za sada nije aktivan na području Zapadnog Balkana i u Srbiji, no na osnovu pisanja medija u 2018. godini se može očekivati njihov mnogo jači angažman u Srbiji u borbi za promociju EU i Zapada a protiv većeg uticaja Rusije.

Pored StratCom-a medijsko nebo nad Srbijom će se radikalno izmeniti. Postoji plan da se IREX (američka organizacija bliska USAIDU) ponovo osnuje kancelariju u Beogradu sa ciljem finansijske i druge pomoći prozapadnim i proameričkim medijima kroz finnsiranje brojnih projekata. Oni su vrlo efikasni i agilni i već sarađuju sa BIRN-om koji je izrazito prozapadni, proanglosaksonski i antivladin portal koji nastupa kao istraživačka novinarska mreža kojoj je cilj da pronalazi kompromitujuće činjenice i da pokreće afere protiv političara koji nisu po volji Zapada ili koje treba oslabiti.

Potvrđeno je da britanski BBC trenutno pravi redakciju u Beogradu, okuplja tim i očekuje se da počne da radi u 2018. godini u ozbiljnom kapacitetu. Ljudi iz prozapadnih medija očekuje da će u medijima biti značajno povećan priliv novca iz zapadnih fondova kojim će se osnivati novi mediji ili pak podržavati postojeći a sve sa ciljem da se izvrši dodatni pritisak na vlast i javnost (oko Kosova, Republike Srpske i odnosa prema Rusiji).

Odluka o povećanom delovanju zapadnih medijskih institucija u Srbiji će imati i posledice na “svest građana” jer će biti mnogo intenzivnija kampanja protiv vlasti, za priznanje Kosova, za puštanje niz vodu Republike Srpske i za okretanje leđa Rusiji. Ovo će biti veliki izazov za vlast ali i za srpsku javnost koja će biti bombardovana kampanjama koje treba da dovedu do promene stavova.

(Vidovdan)

KOMENTARI4 komentara

 1. Cetnik says:

  Hvala bogu ja cu uvek citati samo Sputnik, cak i mogu ko covek da komentarisem. U bljic i takve nikada nisam ni ulazio

 2. Ma sta nam naprica! says:

  "Države koje su to zatražile su: Hrvatska, Češka, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Švedska i Velika Britanija."...sve jaca drzava od jace predvodjena satanskim gnezdom(vb),hahahaaaaaaa...

 3. goran says:

  Samo njih čekam, da mi kažu šta da mislim. Ajde more, begajte.

 4. Za Srbiju says:

  Narod je pod amnezijom i obrisanog mozga. Taman fino da ga zapadni mediji napune njihovim govnima. Odosmo u tri lepe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *