СТРАТЕШКИ ПЛАН АМЕРИКЕ И ИЗРАЕЛА КАКО ДА ПОБЕДЕ РУСКО НАОРУЖАЊЕ! Ако Иран постигне договор са Москвом, „Издржљива муња“ креће на дело!

STRATEŠKI PLAN AMERIKE I IZRAELA KAKO DA POBEDE RUSKO NAORUŽANJE! Ako Iran postigne dogovor sa Moskvom, „Izdržljiva munja“ kreće na delo!

19 avgusta 2020

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak je odbacio nacrt rezolucije SAD-a za neograničeno produženje embarga na oružje protiv Irana, koji bi trebalo da istekne u oktobru. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je odluku „skandaloznom“, dok je viša američka senatorka Lindsi Graham tvrdila da je veliki sukob s Iranom vrlo moguć.Sjedinjene Države i Izrael već se pripremaju za scenario u kojem Rusija prodaje napredne sisteme protivraketne odbrane kao što je S-400 Iranu, uključujući i sprovođenje vežbi koje uključuju uništavanje naprednih raketnih sistema, nagovestio je Brejking Difens (Breaking Defense).

Izjava ističe da je Iran „već uložio u modernizovane ruske sisteme protivvazdušne odbrane, kao što je S-300“, i nedavno je izrazio interesovanje za S-400. „Rusi će verovatno naći kupca u Teheranu“, tvrdi ovaj list, ukazujući na nedavno bujanje diplomatskih aktivnosti između Moskve i Teherana, a iranski ambasador Kasem Džalali je u julu napomenuo da je Islamska Republika zainteresovana za kupovinu ruskog oružje za „poboljšanje svojih odbrambenih kapaciteta.“

Istovremeno, početkom avgusta, po drugi put 2020. godine, američki i izraelski vazduhoplovni borbeni avioni F-35 učestvovali su u zajedničkim vežbama, a njihovi ciljevi su bili da poboljšaju održivost letelica od simuliranih „sofisticiranih neprijateljskih vazdušnih odbrana i lovaca i gađanje zemljanih ciljeva“.

Vežbe, nazvane „Izdržljiva munja II“, uključivale su američku 421. eskadrilu i izraelske avione F-35 Adir, a održane su u južnom Izraelu 2. avgusta.

U novembru 2019. Pentagonska odbrambena obaveštajna agencija objavila je procenu sugerišući da su ruski odbrambeni sistremi S-400, obalni odbrambeni sistem K-300P Bastion, borbeni avioni Su-30 i glavni borbeni tenkovi T-90 samo neki od naoružanja za koje bi Iran mogao biti zainteresovan da kupi od Moskve nakon isteka embarga UN-a na oružje.Dolazne iranske sankcije

Odbijanje Veća sigurnosti američke rezolucije o neograničenom produženju embarga nateralo je predsednika Trampa da upozori da će se protiv Irana primeniti dodatne sankcije u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, izraelski premijer Netanjahu obećao je da će Izrael „nastaviti da deluje u bliskoj saradnji sa SAD-om i zemljama u regionu kako bi blokirao iransku agresiju.“

Pored interesovanja za ruske i kineske sisteme protivvazdušne odbrane, Islamska republika je poslednjih godina takođe značajno pojačala sposobnosti svoje domaće vojne industrije. U junu 2019. godine, iranski sistem za vazdušnu odbranu Kordad-3 oborio je vrhunsku američku letelicu američkog vazduhoplovstva u iznosu od 220 miliona dolara nad iranskim vazdušnim prostorom u Ormuskom moreuzu.

U avgustu 2019. država je naredila da se sistem protivvazdušne odbrane Bavar-373, čije su karakteristike superiorne od američkog Patriota, prema Teheranu, doda u iransku mrežu vazdušne odbrane.

(Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Ako u američko-izraelskoj koprodukciji bude napada na Iran, ta država će izdržati napad. Irancima neće biti lako tokom takvog udara, ali to bi bio baš veliki neuspeh za državu SAD i fatalan za državu SAD. ... Lindsi Graham je tvrdio, a ne "tvrdila". Još niko nije dokazao da je on žensko, mada nije potvrdjen kao suprug i otac.

 2. padre says:

  Mora jim se priznati, najbolji su u davanju tih imena na svetu!Niko jim nije ravan!

 3. mister x says:

  uz to idu i sistemi za protivelektronsku borbu!tesko da iko protiv toga moze i pomisliti na dejstvo!

 4. M says:

  Po nekim napisima,"netko"je posljednjih mjeseci uništio dosta vitalnih Iranskih ciljeva(mjesta za obogaćivanje urana,neke luke i vojne baze,neka industrijska postrojenja,itd.!?!Ako je to istina,a vjerovatno jest,daklen imaju načina za to,i opet će to učiniti,ako treba i u širokom obimu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *