Strateško partnerstvo sa Rusijom za jaku i uspešnu Srbiju

Strateško partnerstvo sa Rusijom za jaku i uspešnu Srbiju

25 maja 2013

Boris AleksicPiše: Boris Aleksić

U Sočiju 24. maja 2013. godine, predsednici Rusije i Srbije potpisali su Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve bratske države. Srbija je najzad dobila ovaj važan i ohrabrujući dokument kojim se jača njena pozicija na međunarodnoj sceni. Kažemo najzad jer su još 2011. godine ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Vuk Jeremić usaglasili tekst Deklaracije. Stiče se jak utisak da sporazum predstavlja jasnu podršku Moskve i lično predsednika Vladimira Putina srpskom narodu u teškim trenucima ekonomske krize i njegovog novog stradanja, kada mu sa Zapada stižu samo nove ucene, pretnje i uslovi. Međutim, ovaj strateški dokument jeste i poruka Rusije celom svetu, da ona nikad neće odustati od borbe za slobodnu, jedinstvenu i jaku Srbiju, najvažniju državu Balkana, bez obzira na planove SAD i EU.

U Deklaraciji o strateškom partnerstvu, između ostalog se navodi da su dve zemlje pošle od dubokog uzajamnog osećanja prijateljstva, viševekovnih odnosa i tradicije i bliskosti dva naroda, kao i od sećanja na zajedničku borbu protiv fašizma i želje da učvrste veze u svim oblastima. Rukovodeći se podudarnim stavovima kada je reč o promena u svetu, prvenstvom principa međunarodnog prava u skladu sa Poveljom UN, Srbija i Rusija uverene su da raspolažu značajnim potencijalima za razvoj saradnje u svim oblastima i rešene da se izbore sa zajedničkim izazovima, te saglasne da se Deklaracijom uspostavljaju odnosi starteškog partnerstva. Ti odnosi obuhvataju sve sfere saradnje, uključujući politiku, trgovinu, ekonomiju, kulturu, nauku, informacione tehnologije, tehniku i obrazovanje. Strateško partnerstvo se zasniva na demokratskim vrednostima koje dele obe zemlje, principima suvereniteta, ravnopravnosti i teritorijalne celovitosti država, mirnog rešavanja konflikata, uzjamnog poštovanja i koristi, nemešanja u unutrašnje stvari i obaveza država da ne jačaju sopstvenu bezbednost na račun drugih. Cilj partnerstva je da se odnosi između dve države podignu na najviši mogući nivo, istovremeno jačajući tesnu i dinamičnu bilateralnu saradnju i na međunarodnoj sceni, uključujući saradnju u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija i napore za jačanje mira i bezbednosti u Evropi.

Takođe, Deklaracijom su obuhvaćene i druge strateške oblasti. Dve države su se saglasile da obezbede i jačaju dugoročnu vojnu saradnju. Rusija i Srbija su posvećene i borbi protiv novih izazova – sprečavanju, otkrivanju i suzbijanju najtežih krivičnih dela, uključujući terorizam i trgovinu narkoticima. Takođe, u Deklaraciji se jasno ističe potreba snaženja Srpsko – ruskog humanitarnog centra u Nišu – centra za vanredne situacije, kao i potreba preduzimanja konkretnih akcija u cilju jačanja međunarodne, regionalne i bezbednosti dve zemlje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je govoreći o Deklaraciji pomenuo i borbu za Kosovo i Metohiju i Rezoluciju 1244 dok se predsednik Srbije fokusirao na skupštinsku deklaraciju o KiM. „Deklaracija o strateškom partnerstvu daće jak impuls razvoju odnosa Srbije i Rusije i omogućiti da se saradnja podigne na kvalitativno novi nivo“, ocenio je Putin dodajući da će do kraja godine početi izgradnja srpske deonice gasovoda „Južni tok“ u koju će Rusija investirati 1,7 milijardi dolara. On je podsetio i na ruske kredite Srbiji od 800 i 500 miliona dolara i na rusku podršku u renoviranju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji. Putin je takođe ukazao da je prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje pala, ali da je u prva tri meseca ove godine porasla za 30 odsto.

Pored ruskog predsednika snažnu podršku Srbiji po pitanju KiM dao je u Moskvi i poglavar RPC, Njegova svetost patrijarh Kiril. „Morate da izdržite sve pritiske i teške trenutke, jer se Kosovo, ta Sveta zemlja, i narod koji tamo živi ne smeju izgubiti. Ne smete da ustuknete!“ upozorio je ruski patrijarh. On je napomenuo da Ruska crkva i pravoslavni ruski narod nikad neće okrenuti leđa Srbima na KiM. „Nikakve zemaljske koristi, nikakva promena političke konjunkture, neće nas naterati da zaboravimo naše mnogovekovno duhovno srodstvo“ zaključio je patrijarh Kiril.

Suprotno tome nakon uslova da ukine sve tragove države Srbije na KiM, iz SAD i EU u Beograd stižu novi ultimatumi među kojima su i prihvatanje unitarne BiH tj. gašenje Republike Srpske, ulazak u NATO i otpuštanje čak 20 hiljada radnika u javnom sektoru. Pri tom, sve je više vesti da Srbiji preti bankrot i da ove godine možda neće imati dovoljno novca za isplatu plata i penzija iz budžeta, ukoliko nastavi putem koji joj je zacrtao Zapad.

U trenucima kada iz Vašingtona i Brisela stižu novi ultimatumi Beogradu, Deklaracija o strateškom partnerstvu sa Rusijom predstavlja osnovu za jasan put Srbije u bolju i izvesniju budućnost. Ona daje nadu srpskom narodu da će uz podršku Moskve ponovo imati jaku i uspešnu državu, ali samo ukoliko njegova vlast bude časno i odgovorno poštovala dogovor sa bratskom Rusijom. One koji sede na dve stolice, niko u svetu ne ceni.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *