СТРАТФОР ПРЕДВИЂА: ЕУ се ускоро распада, десиће се колапс Немачке и Русије, Америка ће употребити нуклеарно оружје…

STRATFOR PREDVIĐA: EU se uskoro raspada, desiće se kolaps Nemačke i Rusije, Amerika će upotrebiti nuklearno oružje…

19 juna 2015

Earth-In-Crisis-surfaceU narednih deset godina desiće se kolaps Rusije i Nemačke, EU će se rapasti i nastaće „četiri Evrope“, a SAD možda upotrebi nuklearno oružje.

To se navodi u izveštaju “Decenijska prognoza” privatne obaveštajne kompanije Stratfor (Strategic Forecasting, Inc) gde je u 11 tačaka procenjeno kako će izgledati geopolitička scena u narednih deset godina.

Kako navode, Rusija će doživeti kolaps, što će se drastično odraziti na SAD koja će morati da angažuje vojsku, a to ne isključuje ni upotrebu nuklearnog oružja.

„Sposobnost zvanične Moskve da kontroliše sve delove ogromne ruske države će sve više opadati, te će se stvoriti vakuum u kome će se stvoriti individualne grupacije, koje će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijom na kojoj žive“, navodi se u izveštaju.

Osim toga, sankcije, pad cena nafte, nestabilna rublja, vrtoglavi finansijski izdaci za naoružanje, kao i sve veći unutrašnji razdori iznuriće i oslabiti poziciju vladajuće strukture u najvećoj zemlji sveta.

Rusija se neće zvanično „iscepkati“ na nekoliko malih državica, ali će Kremlj svakako izgubiti svoju moć, a to će se ogledati u stvaranju poluautonomnih regiona koji se neće slagati jedni sa drugima, što vodi u nestabilnost čitave države.

„Ne očekujemo da će se Ruska Federacija dugo održati u sadašnjem državnom uređenju“, navodi se u zaključku ove tačke izveštaja.

S obzirom na to da su ruska postrojenja nuklearnog oružja rasuta po čitavom svetu, u trenutku destabilizacije i „cepkanja“ države, područje Rusije može da postane tempirana bomba.

Slom ruskog nuklearnog sistema biće svetski problem broj jedan u predstojećoj deceniji, a to će se drastično odraziti i na SAD, koje će morati da angažuju vojsku kako bi se odbranile od novonastale opasnosti, a to ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u izveštaju.

Nemačka u velikom problemu, Poljska vodeća evropska sila

Najjača evropska država ima ekonomiju koja zavisi od izvoza, i koja ima ogroman profit zahvaljujući liberalizaciji tržišta u EU, što takođe znači da Nemci imaju i najviše da izgube usled nadolazećeg talasa sve većeg evroskepticizma i potencijalne krize evra.

Stratfor predviđa da će se nemačka kriza rezultirati stagnacijom ekonomije, sličnom onoj sa kojoj se suočio Japan.

„Očekujemo da nemačka ekonomija doživi velike probleme u narednih deset godina“, navodi se u „Decenijskoj prognozi:“

Dok Nemačka bude grcala u ekonomskim problemima, kako se navodi, njen istočni sused Poljska preuzeće ulogu jedne od najmoćnijih evropskih zemalja.

„Centar ekonomskog rasta i sve veće političke moći u Evropi biće Poljska“, piše u izveštaju Stratfora.

Populacija ove države neće biti u naglom padu, za razliku od ostalih vodećih zemalja EU.

Činjenica je da će Poljska, kao najveća i najprosperitetnija evropska zemlja, učvrstiti svoju poziciju regionalnog lidera, što će kasnije voditi ka velikom ekonomskom i političkom prestižu.

EU se raspada, nastaju “četiri Evrope”, savezništvo Turske i SAD zbog Rusije

Iako je pre svega par godina Evropska unija odavala utisak nezadržive sile, koja je uspela da iskoreni nacionalizam u korist sveopšteg ekonomskog napretka svojih članica, Stratfor predviđa da će se evropski san u narednih deset godina raspršiti poput balona od sapunice.

„Decenijska prognoza“ ocenjuje da će u nadolazećoj dekadi nastati četiri Evrope, potpuno otuđene jedna od druge. To su Zapadna i Istočna Evropa, Skandinavija i Britanija.

„Evropska unije će možda preživeti u nekom okrnjenom obliku, ali evropska ekonomija, kao i politička i vojna saradnja biće isključivo na bilateralnom nivou, daleko od današnje ‘zajednice'“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju Stratfora predviđa se još veća nestabilnost u arapskim zemljama, od koje će najveću korist imati Turska, jaka i relativno stabilna država sa odličnim strateškim položajem.

U „Decenijskom izveštaju“ piše da će Turska svakako morati da reši konflikte koji će se svakako odigrati na njenim granicama, te da će zvanična Ankara, zahvaljujući svojoj sve jačoj poziciji, dobiti poziv da postane jedan od glavnih saveznika SAD.

„Turska i SAD će razviti saradnju na vojnom i političkom nivou, a jedan od glavnih ciljeva biće potpuno neutralisanje ruskog uticaja, naročito zbog vojnih baza u Jermeniji koje su pod kontrolom Kremlja“, piše u izveštaju.

Natalitet i ekomonija problemi Kine, Japan pomorska sila, bez rata u Južnom kineskom moru

„Ekonomski rast Kine će polako opadati, što će uzrokovati veliko nezadovoljstvo u vrhu Komunističke partije. Uprkos tome, partija neće dozvoliti bilo kakvu vrstu liberalizacije, pa će jedini način za ostanak na vlasti biti ugnjetavanje”, navodi se u izveštaju.

Kako se ističe, drugi, možda još veći problem, jeste što rast nataliteta u Kini nije podjednako teritorijalno raspoređen.

“Obalski gradovi napreduju, dok unutrašnjost Kine ima manje pristupa međunarodnim tržištima i s tim u vezi manje moći. Ovaj problem će se samo pogoršavati sa nastavkom urbanizacije Kine”.

Osim toga, regionalni razdori bili su pokretač političkog haosa tokom cele kineske istorije i postoji mala, ali „ipak prisutna šansa da se politički interesi priobalnog dela pobune protiv politike Pekinga da prebacuje bogatstvo u unutrašnjost kako bi obuzdao političke nemire“.

U izveštaju se dodaje da Japan ima vekovnu pomorsku tradiciju i kao ostrvska nacija prilično je zavisan od izvoza.

Zbog toga, Kina gradi vrhunski opremljenu mornaricu i mogla bi da postane još agresivnija u kontroli pomorskih puteva u istočnom i Južnom kineskom moru, kao i Indijskom okeanu, od kojih Japan zavisi.

Japan neće imati drugu opciju osim da pokaže silu u regionu kako bi odgovorio Kini i zaštitio svoje rute za snabdevanje. Uz američku moć koja opada, moraće to da obavi sam.

“Sada Japan zavisi od SAD koje garantuju slobodan pristup. Ali s obzirom da predviđamo opreznije američko ulaženje u poduhvate u inostranstvu i to što SAD nisu zavisne od izvoza, oslanjanje na Sjedinjene države dolazi u pitanje. Zbog toga će Japan uvećati svoju pomorsku moć u godinama koje dolaze”, stoji u izveštaju.

Regionalne sile odlučiće da sporovi oko ostrva u Južnom kineskom moru nisu vredni velikog vojnog sukoba, ali će i pored toga ona biti simptom opasne dinamike sila.

“Borba oko malih ostrva koja proizvode jeftinu i niskoprofitnu energiju neće biti glavno pitanje u regionu. Umesto toga, stara igra u troje će krenuti. Rusija, sila u opadanju, sve više će gubiti sposobnost da štiti svoje pomorske interese. I Kinezi i Japanci će biti zainteresovani da ih osvajaju i i da sprečavaju druge da ih osvoje”, navodi se u izveštaju.

Opasna dinamika velikih sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako to ne bi rezultiralo oružanim sukobom u istočnom i Južnom kineskom moru.

Privreda Kine slabi, jačaju 16 drugih država, SAD se manje mešaju

Privredni rast Kine će slabiti, a rast njenih proizvodnih kapaciteta će se ugasiti.

To je zapravo dobra vest za desetak država. Najprostiji proizvodni poslovi koje je Kina grabila za sebe preseliće se u 16 drugih privreda koje zajedno imaju ukupnu populaciju od 1,15 milijardi ljudi.

Dakle, dok će kineski rast stagnirati, idući ka nepredvidljivim političkim i ekonomskim posledicama, za to vreme će Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mjanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija moći da poprave svoje privredne sudbine u narednih deset godina pošto će stizati novi proizvodni poslovi.

Kako če svet postajati još poremećenije i nepredvidljivije mesto u narednih deset godina, SAD će odgovoriti tako što će biti sve izbirljivije u izboru izazova umesto preuzimanja aktivnog vođstva u rešavanju svetskih problema

Privredni rast, uvećana proizvodnja domaće energije, pad izvoza i sigurno saznanje da ste u najbezbednijem delu sveta daće SAD taj luksuz da mogu da se izoluju od svetskih kriza. Iako će ova oograničenija uloga Amerike u globalnim pitanjima učiniti od sveta još nepridljivije mesto, to je realnost koju će druge zemlje jednostavno morati da prihvate.

“Sjedinjene države će nastaviti da budu velika ekonomska, politička i vojna sila u svetu, ali će se manje angažovati nego pre. Biće to poremećen svet, sa „promenom straže“ u mnogim regionima. Konstanta će biti kontinuirana i zrelija moć SAD, moć koja će biti mnogo manje vidljiva i koja će biti manje korišćena u narednih deset godina”, piše u „Stratforovom“ izveštaju.

(Blic)

KOMENTARI16 komentara

 1. Nebojsa says:

  Ovo je spisak Američkih želja. Šta bi oni voleli da se desi :) Ko malo pažljivije pročita videće da u dva pasusa imaju dva potpuno različita mišljenja o jednoj istoj zemlji.

 2. mija says:

  Očigledno je da je ovo neki prastari izveštaj, bolje rečeno strateški plan, od pre 3-4 godine. Sećam se da se i meni ponešto od toga činilo da će se desiti. Ali nije. Zanimljivo bi bilo saznati zašto su ga pustili u javnost tek sad kad je plan potpuno propao. Zar to nije pomalo glupo?

 3. Rale says:

  Ovo je bajka za decu predškolskog uzrasta. Zaista ne mogu da shvatim da neko ima želju da bude shvaćen ozbiljno lupeta takve gluposti. Vide tuđu propast za 10 godina,ali ne vide vlastitu koja im izbi oči i koja je uveliko počela.G

 4. Mare says:

  Svi ce propasti samo ce SAD opstati. Kakvi olidi.. Pricaju da ce ogromna teritorija Rusije iti podeljena medju grupama koje na njima zive.. Kako je to moguce kad vise od 70 posto Rusije je nenaseljeno. Stratfor odmah katanac na vrata nek stavi.

 5. Mila says:

  Blic" Urednik Usisivac,logican tekst,"sta je babi milo to joj se i snilo".

 6. mister Tucoprc says:

  SAD će ostati svetski lider a svi drugi će se raspasti :-))) koje budale pišu ove prognoze,pa što nisu napisali kako će im dolar opstati i kako će dugove da vrate?

 7. Parteinkamerad says:

  ... što je babi milo - u snu joj se snilo ...

 8. srpski na srpskom says:

  100 puta sam do sada rekao da je ovaj Stratfor vašingtonska fontana želja!

 9. Rade says:

  Budalastina,Rusi nece moci da kontrolisu svoju teritoriju,a amerima iz pizde materine to ce uspeti. Stratfor je kurva americka koja se j... za sitno,kolko das!

 10. s@Ša says:

  Zanimljivo je kako Stratfor gotovo svaki dan predviđa propast Rusije već godinama a ni jednom Amerike!

 11. rale says:

  A,mi za nas ništa ne predvđa..

 12. Nebojsa says:

  Rale sto bi reko Baja (Pasic): Izlaza nemamo al propasti necemo!

 13. zeljko says:

  Pre bih reako raspast ce se eu iamerika vec je amerika 2001 pala na koljena pa stampala novac nece serusija raspasti ima sirovina a moze i stampati rublju u biljardama jer ima pokrica a naftu gas aluminij bakar nema amerika i eu.

 14. Svetislav says:

  Samo zamenite reci Rusija i nemacka, sa amerikom i eu/poljskom i mozda ovaj tekst ima neki smisao.

 15. MIJATIVIC JOVO says:

  EH KAD BI BILO STO PREDVIDJA TAJ NJIHOV UJKA SAM WASINGTON BI J... I RUSIJU I KINU SKUPA..PA ONI CE PRVI PROPASTI U SVAKOJ OBLASTI AKO VEC NISU A JESU I EKONOMSKI I DUHOVNO ITD...LUPETA UJKA SAM KAO I UVUK NISTA NOVO SA DRUGE STRANE OKEANA A I STO JE PRE BILO SVE JE BILO SAMO NE DOBRO...

 16. MIJATIVIC JOVO says:

  SAMO DA SE AMERIKA NE MESA NIGDJE U SVETU RATOVA UOPSTE NEBI NI BILO ONI SVE ZAKUVAJU PA ONDA SALJU PAMETNE BOMBE NA BLESAVE LJUDE ALI IZGLEDA DA NI TO VISE NACA DA IM PROLAZI SVET SE POLAKO BUDI I VIDI LO SU VODECI DJAVOLI I KO PRAVI RATOVE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *