СТРАВИЧНА ЖИВОТНА ПРИЧА МИШЕ ЈАНКЕТИЋА: Молио је да му не кажу где живе синови човека који му је убио мајку

STRAVIČNA ŽIVOTNA PRIČA MIŠE JANKETIĆA: Molio je da mu ne kažu gde žive sinovi čoveka koji mu je ubio majku

29 avgusta 2016

kul-Misa-Janketic--(720 546Miša Janketić, jedan od velikana srpskog glumišta, ne priča često o svom životu. Ipak, sad već daleke 1973. za Yugopapir je u svojoj potresnoj ispovesti ispričao kako je ostao bez oba roditelja i jako mlad postao staratelj svojoj sestri Mileni, ali i šta je uradio kad je godinama kasnije saznao da sinovi ubice njegove majke žive u komšiluku.

„Sećam se dobro tog dana 1943. godine. Kolona naših je izlazila iz Pljevalja. Kolona partizana. Išli smo za njom. Ispraćali je. A kad smo žurili uz brdo, ka kući Đenisijevića, u kojoj smo stanovali, na drugoj strani, u Pljevlja je ulazila kolona Nemaca.

I danas ih vidim na motociklima. Vidim njihove šlemove. I mašinke. I čizme.

Moj otac, Radomir, bio je u partizanima. Bio je komandant bataljona.

Majku su bili uhvatili četnici, i u Kolašinu osudili je na 21 godinu robije.

Milenu i mene čuvala je strina, pa nas je jednog dana uhvatila za ruke i odvela u Kolašin. Pravo pred čuvenog Pavla Đurišića, i rekla: “Evo ti, vojvodo, ovo dvoje dece Radomirovo. Ti si ih ostavio bez majke, pa ih ti čuvaj!”

Posle su majku pustili iz zatvora. Odvela nas je u Pljevlja. Radila je na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane, da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce… jer će naši opet doći.

Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika.

Moja majka Milica radila je i dalje na pošti. Sada za četnike.

Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju.

Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena. I one su morale da odlaze u komandu.

Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče:­ “Cile, mene će da ubiju. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini”.

Nije se više vratila moja majka Milica.

Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku.

Jedne noći, u Ševarima, ubio ju je pop Maca. Sa drugim partizanskim ženama. Njih devet.

Dugo posle tog događaja, ovde u Beogradu, u gimnaziji, reče nam razredna da uzmemo po list hartije. Izdiktirala nam je poziv za roditeljski sastanak. Trebalo je sutradan da ga vratimo sa potpisom roditelja.

Ja sam odmah potpisao poziv i pružio ga razrednoj.

“Ne ti, nego otac da potpiše”, podviknula mi je razredna.

“Ja nemam oca” ­ rekao sam.

“Pa, nek ti potpiše majka”, rekla je nešto mirnije.

“Ja nemam ni majku”, ­ odgovorio sam.

Posle me je odvela u zbornicu i dugo mi se izvinjavala.

A ja je nisam ni za šta ni krivio.

Tada je i saznala čije sam ja dete. Tada sam ja saznao da je ona školska drugarica moje majke.

– Ti znaš ko ti je ubio majku? – upitala me je u jednom trenutku.

– Znam – odgovorio sam.

– Ti znaš da su živi njegovi sinovi?

– Da.

– Znaš da žive ovde u Beogradu?

I to sam znao. “Oni stanuju u mojoj ulici, u… ”

– Ne! – vrisnuo sam i pružio ruku da razrednoj zapušim usta. ­ – Ne, nemojte to da mi kažete. Neću da znam gde stanuju!“

(24sata.rs)

KOMENTARI12 komentara

 1. pistinjak says:

  a koji to nashi kad su izlazili.

 2. Marijana says:

  Boze,skoro se nisam toliko isplakala kao sada kada sam procitala ovaj ,kako bih,rekla dokument o zivotu za mene izuzetne licnosti i predivnog coveka.Koliko divnih osobina u jednom plemenitom i nadasve velikom umetniku. Mozda jedna velika pouka za decu koja imaju roditelje ,ali ih ne cene.A roditelji samo traze lepu rec ,a boli ih svaka grubost od svoje dece,kao da si na zivu ranu stavio saku soli.Citajte i citajte ovo kao zivotnu lektiru u kakvu ljudinu je izrastao nas veliki MISA JANKETIC.

 3. Dragan sa dorchola says:

  Koje vi gluposti pište ,emotivne memorije od pre 70 godina ,pa zar vam nije dosta ovih govana iz ovog vremena ,toliko je pre svega glup pristup ovoj priči nemogu da verujem ,koliko daleko sve ov ide .Noć veštica je Happening za vaša gluposti ,pitam se da li je ovo sve moguće ???

 4. test says:

  Pises to iz dobre namere zato sto te je verovatno ova prica pogodila ali to je istina! reba da se cuju i upamte sve te 'emotivne memorije' jer kako se ono kaze, ko ne poznaje svoju istoriju - ponovo ce je prezivljavati. Nama Srbima se to stalno desava!

 5. Zoran iz Sumadije says:

  Sta su njegovi roditelji trazili u partizanima?

  • Pero Joksimovic says:

   "...Bog vas kleo pogani izrodi, što će turska vjera među vama...". Drugim rečima - četnici i njihovi potomci su ekvivalent poturičkih izdajnika. Sve su to Hitlerove podrepne muve, koje nas, tobož, vode u nekakvu EU a, u suštini, na biološko uništenje Četvrtom nemačkom rajhu. Dakle, Zorane iz Šumadije, nema slobode ni mira srpskome narodu dokle ne "istrebi gubu iz torine" - vas EUrobejce. Jebo vas Nikola Kalabić, koji je, najverovatnije, bio Hrvat i u Dalmaciji su se njegovi prezivali Kaleb (Galeb).

 6. Srba Srba says:

  Od svih ratova, najbesmisleniji je građanski rat.

 7. Robert Wronsky says:

  Dobra tema, prepoznaju se četnici u komentarima! To su sljedbenici onih koje ste abolirali i kojima se dičite. I ovi će to sutra ponovo raditi.

 8. Bojan, Kruševac says:

  Poštovana Marijana, Rat nikada nikome nije dobro doneo. Svaka priča na ovu temu je blago rečeno potresna. Bez obzira o kome se radi. Da li je to Miša Janketić (koa veoma cenim i znam odranije za njegovu porodičnu tragediju), ili je to neko nama nepoznatih koji nema pristupa medijima. Da se razumemo, Srbin sam, Pravoslavac. Nikada ne merim ljude po tome kome pripadaju i kako su opredeljeni. Da li su za eu ili protiv; da li su monarhisti ili republikanci; vernici ili ateisti; partizani ili četnici. Za kraj: moj pradeda nije hteo da traži po susednom selu ko mu je od Drenovačkih partizana masakrirao sina, na Veliku Subotu 1942. Majkom stric, Radoslav bio je Kraljev gardista. Pozdrav za sve uz Prestonice

 9. Boki says:

  Ispovest je namenjena svima,nazalost,razumljiva samo obrazovanim ....nadam se da ce bar poruka zaokupiti prazne i usijane glave...

 10. RaDuKa says:

  ...... i SPC proglasi popa Macu za sveca....

 11. Marko says:

  koga zabole kur..c sto su jednom smrdijanskom govnetu ubili kucku majku? Jedan smrdijanac manje! Moja sucut! Hahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *