STRAVIČNO: Dvanaestogodišnjakinja koja je zatrudnela, prodata za 600 evra

STRAVIČNO: Dvanaestogodišnjakinja koja je zatrudnela, prodata za 600 evra

20 januara 2014

hro-KOSTOLAC-Vajfertove-zgr_620x0Roditelji devojčice B. E. (12) iz Smedereva, koja je ostala u drugom stanju sa maloletnim K. E. (17) iz Starog Kostolca, prodali su mu je prošle godine za 600 evra. Za ovaj slučaj, o kome smo izveštavali, saznalo se zavaljujući lekarima, koji su ga prijavili policiji po službenoj dužnosti.

Tokom istrage, koja je ubrzo pokrenuta jer se radi o krivičnom delu obljuba nad detetom, ispostavilo se da devojčica nije svojevoljno počela da živi sa K. E., već mu je prodata za 600 evra. Devojčicu je kupio deda ovog maloletnika, kako bi unuku obezbedio suprugu, što je uobičajeno kod romskih porodica.

– Deda je sa porodicom devojčice ugovorio sumu od 600 evra, ali je do sada isplatio samo polovinu – navodi naš izvor iz istrage. – Pošto je dugovao ostatak, on je mislio da su ga policiji prijavili roditelji devojčice, ali se ovde radi o prijavi lekara koji su ustanovili njenu trudnoću.

Maloletni K. E. odrastao je samo sa dedom, koji radi u jednom javnom preduzeću u Požarevcu, jer mu je otac poginuo, a majka ga napustila. Oni žive u neuslovnim, starim zgradama u Starom Kostolcu, koje je još krajem 19. veka podigao industrijalac Đorđe Vajfert.

– Deda maloletnog K. E. platio je za devojčicu 300 evra, a od ostatka ušteđevine kupio je unuku motornu testeru, kako bi zarađivao sečenjem drva za ogrev – objašnjava sagovornik „Novosti“. – Zbog nedostatka para kaže da nije još uvek isplatio drugu polovinu, niti je napravio svadbu za unuka, kao što je planirao.

Ovaj slučaj nije usamljen među romskom populacijom, jer takvih ima dva do tri godišnje. Međutim, devojčice koje se udaju putem kupoprodaje, retko odlaze kod lekara, pa je teško otkriti takve slučajeve. Čak i kad se otkriju, kupoprodaja maloletnih Romkinja retko se kažnjava, jer se takvi slučajevi svrstavaju pod običajno pravo.

OBLjUBA

Čim su devojčica i maloletni K. E. saslušani u policiji, protiv njega je Višem javnom tužilaštvu podneta krivična prijava zbog obljube nad detetom. Za ovo krivično delo zaprećena kazna je do pet godina zatvora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *