СТРАЗБУР ОДБИО тужбе Срба прогнаних из Хрватске!

STRAZBUR ODBIO tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

26 decembra 2018

EVROPSKI sud za ljudska prava u Strazburu odbio je desetak tužbi, koje su Srbi podneli protiv Hrvatske, zbog nemogućnosti ostvarivanja prava stečenih u toj državi.

Predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća potvrdio je za „Novosti“ da su Srbi izbegli iz Hrvatske poniženi i diskriminisani, da njihove tužbe protiv Hrvatske neprihvatljivim proglašava „sudija-pojedinac“, i da se u obrazloženju navodi da na ovakvu odluku stranke nemaju pravo žalbe.– Mi Srbi gubimo sve pravne bitke. I u Hrvatskoj i u Strazburu. Srbi su proterani i opljačkani od strane Hrvatske i već više od 20 godina nemaju nikakva prava pred sudovima u Hrvatskoj – ističe Puzigaća.

Ipak, najavljuje da će Udruženje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podneti krivične prijave protiv „sudija-pojedinaca“ koji su doneli ovakvu odluku.

– Izbegli Srbi iz Hrvatske razočarani su ovakvom odlukom Suda u Strazburu, jer proizilazi da ovaj sud ne želi da zaštiti ljudska prava Srba u Hrvatskoj i njihova stečena prava u toj zemlji kao što su radna, penzijska, imovinska, stanarska i druga prava – zaključio je Puzigaća.

On navodi da im Hrvatska duguje 190 miliona evra, na osnovu neisplaćenih penzija, ali i da Hrvatska duguje proteranim Srbima oko dve milijarde evra, na osnovu šteta na 50.000 srpskih kuća i stanova koji su mimo zakona u ratu oteti, zapaljeni i potuno uništeni.

– U Hrvatskoj je bilo i 15.000 predratnih penzionera kojima je isplata njihovog prihoda od stečenog prava jednostrano obustavljena u vremenu od prosečno 70 meseci i što im nikada nije isplaćena – kaže Puzigaća i dodaje da je preko 200.000 Srba proteranih iz Hrvatske, imalo pravo na prihod u postupku privatizacije po osnovu tekućeg i minulog rada, ali je Hrvatska sve odbila, donošenjem niza skandaloznih zakona.

Dalje kaže i da je čak za 50.000 srpskih porodica proteranih iz Hrvatske na nezakonito i na diskriminacijski način zabranjeno pravo na posed stana, tzv. stanarsko pravo, od strane Hrvatske.

– Preko 40.000 srpskih porodica ostalo je bez imovine, jer su miniranjem i paljenjem njihove kuće i okućnice trajno uništene. Oko 15.000 srpskih porodica iz Hrvatske, kojima kuće nisu srušene i zapaljene, ostale su bez imovine jer je njihova imovina date na privremeno besplatno korištenje licima lojalnim novoj ratnoj vlasti u Hrvatskoj – pojašnjava Puzigaća.

Udruženje radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske, sa državljanstvom BiH, predalo je u oktobru ove godine Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 10 tužbi protiv Hrvatske zbog nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava Srba u toj zemlji.

GUBITAK PRAVA

HRVATSKA je godinama unazad preko Ustavnog suda i drugih institucija nametnula na desetine zakona, kaže Puzigaća, kojim su ozakonili pljačku srpske imovine i zabranili povrat imovine proteranim Srbima.

– Svaki Srbin koji uđe u proces vraćanja imovine u Hrvatskoj i traži svoja prava u startu je izgubio pred pravosuđem Hrvatske – ističe Puzigaća.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Cetnik says:

  Nasli ste kome da se zalite i da verujete, marvo maloumna.

  • Velika Metla says:

   Četnik,burazeru,nema toga naroda koji u svojoj sredini ima toliko glupe marve kao ovaj srbski narod što ima! Ovo nije normalno!

 2. milos says:

  Sudije pojedinci su hrvati .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *