Стразбур враћа имовину Карићима?

Strazbur vraća imovinu Karićima?

21 januara 2015

8-braca-karic 668jOdbegli biznismen Bogoljub Karić pokrenuo je pred Evropskim sudom za ljudska prava postupak za zaštitu imovine koja mu je oduzeta u Srbiji, otkriva za „Vesti“ potpredsednik Pokreta Snaga Srbije i njegov brat Dragomir Karić, a povodom glasina da bi zgrada Aeroinženjeringa u Beogradu, u kojoj se nalazi Građansko odeljenje Prvog osnovnog suda, mogla ponovo u ruke biznismena koji je zbog optužbi za malverzacije u Mobtelu u bekstvu od 2006. godine.

Dragomir Karić je kratko za „Vesti“ rekao da je „sve predato advokatima“ koji rade na tom slučaju. Međutim, bilo kakvu mogućnost da se zgrada Aeroinženjeringa nađe u rukama Karića, izričito negiraju u Ministarstvu pravde, poručujući da su to „najobičnije gluposti“. Objašnjavaju da se sud ne bi uselio u tu zgradu, koju je ovo ministarstvo kupilo iz stečajnog postupka, da je ona bila sporna.

Jedan od advokata porodice Karić Vera Čabarkapa pojasnila je da imovinski spor pred Evropskim sudom u Strazburu vodi jedna inostrana advokatska kancelarija.

„U slučaju Aeroinženjeringa, čiji je BK kompanija bila pojedinačni najveći vlasnik sa 49 odsto vlasništva, stečaj je izvršen na bazi neosnovano uvećanih zarada zaposlenih“, objasnila je Čabarkapa „veštački proizvedeni“ stečaj.

Od imperije Karić u Srbiji nije ostalo gotovo ništa. Osim što im je oduzeta zgrada Aeroinženjeringa, u stečaj su otišli Astra banka, Astrasimit i BK televizija, likvidirana je Evropa osiguranje, a Univerzitet BK prodat. Karić, kako se priča, živi već devetu godinu u Moskvi, a njegova BK grupa uglavnom i posluje u Rusiji, Belorusiji i još nekim azijskim zemljama. On iz inostranstva i dalje vodi stranku Pokret Snaga Srbije, koja je na đurđevdanskim izborima 2012. ušla u vlast na listi Srpske napredne stranke, a Bogoljubova supruga Milanka i brat Dragomir su poslanici u Skupštini Srbije.

Sve za Bogoljuba

Bogoljubova supruga Milanka Karić je krajem septembra 2012. izazvala, po oceni nekih medija, pravi skandal na sastanku sa delegacijom Evropskog parlamenta u Beogradu. Ona je kao član delegacije srpskog parlamenta van dnevnog reda u ime porodice Karić zatražila da „prestane progon predstavnika krupnog kapitala“. Kako se odmah javila za reč, prvi stav koji je inostrana delegacija čula od predstavnika Srbije praktično je bio poziv za zaštitu Bogoljuba Karića.

Glasina o vraćanju dela novobeogradskog Aeroinženjeringa Karićima usledila je posle više spekulacija o povratku „čoveka sa dva mladeža i tri padeža“ kući, koje se s vremena na vreme vrte dve i po godine. Dolazak biznismena u Srbiju Karićeva supruga i brat su „očekivali“ odmah posle pada demokrata i formiranja nove vlasti naprednjaka i socijalista, a ista priča se ponovo pronela u aprilu 2013, pa u junu prošle godine.

(D. Dekić / Vesti)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Antic Predrag says:

    Bogiljub Karic je najveci privrednik Srbije i bivse SFRJ, ali ovde se cene prevaranti pa i onda kada je uvezena demokratija. Javljam se jer zelim da radim bilo gde sem u Rusiji.Stariji sam covek 60 god.i radio sam 3 godine u Rusiji sa prekidima.Diplomirani sam masinski inzenjer radio sam kao tehnolog u fabrici i na gradilistima. Srdacan pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *