ШТРБАЦ: Готовина и Младен Маркач у Хрватској имају ореол жртве, а иза њих су крвави трагови

ŠTRBAC: Gotovina i Mladen Markač u Hrvatskoj imaju oreol žrtve, a iza njih su krvavi tragovi

29 jula 2018

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u Hrvatskoj imaju oreol žrtve, ali su iza njih ostali krvavi tragovi, rekao je predsednik Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

– Na balkanskom prostoru važi pravilo – što si na jednoj strani veći heroj, na drugoj si veći zločinac. Dok mi u vreme godišnjice „Oluje“ tugujemo, Hrvati se vesele. To je pravilo u životu – kaže Štrbac za „Novosti“, povodom najave da će hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarević 5. avgusta, povodom 23 godine od vojno-policijske oepracije „Olua“ u kojoj su proterani krajiški Srbi u Kninu, uručiti odlikovanja dvojici generala.Prema njegovim rečima, Hrvati ne smeju da odustanu, jer su napravili državu na temeljima „domovinskog rata“.

– Moraju da slave „Oluju“, kao što moraju svake godine da izbace spisak pedesetak novih „ratnih zločinaca“. Kako drugačije da dokažu da smo ja i drugi Srbi iz Hrvatske bili agresori?! A mi smo Srbi, čiji su preci živeli tamo vekovima. Naše porodice su na tim prostorima bile možda i duže nego neke hrvatske – rekao je Štrbac.

Kako kaže, došao je do podataka da je samo u „Oluji“ proterano više od 220.000 Srba, a da je u tom delu Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Dalmacije živelo oko 230.000 ljudi.

– Oko 2.000 Srba je ubijeno, a prema popisu Crvenog krsta, oko 8.000 ih je ostalo u Krajini. Posle „Oluje“ bilo je još nekoliko akcija hrvatske vojske. Iako to nisu bili veliki egzodusi ljudi su napuštali svoje domove – rekao je Štrbac za „Novosti“. Podseća da su rasvetljene sudbine 1.084 od 1.861 žrtava.

– Kao nestalo vodi se 777 ljudi. Postoje 152 registrovana grobna mesta koje Hrvati još nisu ekshumirali. Opravdanje traže u tome što su im puni kapaciteti mrtvačnica gde se odlažu ta tela koja su ekshumirana a nisu identifikovana. Imamo još 362 ekshumirana posmrtna ostatka koja nisu identifikovana – kaže Štrbac.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *