STRELKOV: Kijev će pokušati blic-krig protiv Donjecka, pre nego što se Rusija umeša

STRELKOV: Kijev će pokušati blic-krig protiv Donjecka, pre nego što se Rusija umeša

22 oktobra 2014

igor-strelkov-russian-commander-in-ukraineBivši ministar odbrane Donjecke Republike Igor Strelkov upozorio je da je Kijev odlučio da nanase munjeviti udar po Novorosiji, a da potom – objavi primirje.

„Neprekidno mi stižu podaci o pripremi te ofanzive na Donjeck Oružanih snaga Ukrajine i bandi iz takozvane „nacionalne garde“. Protivnik je u poslednje vreme naglo aktivirao akrivnost svojih izviđačkih grupa, kao i dejstva svoje artiljerije po pozicijama narodnih ustanika, stambenim kvartovima i industrijskim preduzćima“ – naglasio je Strelkov u video-obraćanju Novorosiji.

Upozorio je da su dve ukrajinske udarne formacije, sa vidljivom ofanzivnom konfiguracijom, usmerene prema glavnom gadu DNR sa severozapada i jugozapada. Treća je, prema njegovim rečima, skoncentrisana kod Debaljceva i može udariti na Šahtojrsk ili još više u dubinu – na Krasnij Luč i Antracit da bi preko najmanje branjenih teritorija izbila na granicu sa Rusijom i tako nad njom odmah preuzela kontrolu. A Donjecku i Lugansku Republiku lišila svakog snabdevanja.

„Napad koji Kijev sprema može biti samo munjevit i odlučan, odnosno sračunat na brzi rezultat, jer bi u suprotnom izgubio svaki smisao. Ukrajinci odlično shvataju da će – ako im operacija prošlajfuje – biće velika verovatnoća mešanja Rusije“ – uveren je Strelkov.

Pa nastavio: „Zauzeti Donjeck ili bar neki njegov deo pre nego što rukovodstvo Rusije donese odluku da se umeša – to je ambicija Kijeva. Jer, posle toga će moći da objavi jednostrani prekid vatre, da se obraća SAD i Evropi i da se kune u privrženost rešavanju konflikta mirnim sredstvima“.

„Jednostavno, Kijev je odlučio da rizikuje – da munjevito udari i da se odmah objavi da je za mir, ali tada već pod novim i svojim uslovima. Jer, bez Donjecka – ili sa glavnim gradom DNR podeljenim linijom fronta – ni o kakvom suverenitetu Novorosije neće moći više da se govori“ – podvukao je Strelkov i pozvao Moskvu da ne gubi budnost povodom ovih planova Kijeva.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    Previse komentarise , filozofira i daje savete ovaj Strelkov.Ako se DNR ne pripremi za sto najkrace vreme i ne krene u ofanzivu cekace je isto scenario sto i srbe u hravatskoj.Nek se ne nada na Putina.Rusija ovaj put se nece uvaliti u krizi u Ukraini. To jamcim glavom>

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *