Стрипове са југа Србије читају на чак три континента

Стрипове са југа Србије читају на чак три континента

21 августа 2018

СТРИПОВЕ чији су сценарији настали на југу Србије тренутно читају љубитељи “девете уметности” на три различита континента. Лесковачки стрип сценариста Марко Стојановић објавио је овог лета своје стрипове у Европи као и у Северној и Јужној Америци. Он је једини стрип сценариста из Србије који тренутно ради за највеће стрип издаваче у Француској и Сједињеним Америчким Државама.

Маркови стрипови овог лета објављени су у реномираном чешком стрип часопису AAARGH, као и у часопису GAS3K из Уругваја, а његов највећи успех је објављивање стрипа у оквиру престижне антологије Shock, једног од највећих америчких стрип издавача Aftershock. У њој се налазе краћи стрипови најпознатијих имена у историји светског стрипа. Нил Гејмен, Брајан Азарело, Мајк Кери, Марк Гугенхајм, Пол Џенкинс, Џим Сталин, Џон Касиди, Бил Вилингхем, Мајкл Гајдос, као и Чарлс Вес, у чијем се друштву нашло место и за једног Лесковчанина, потписивали су неке од најтиражнијих и најпродаванијих стрипова и најгледанијих филмова и серија у последњих 30 година.

– СТРИП којим је затворена ова антологија радио сам са Иваном Шаиновићем, а колика нам је част тиме указана говори и чињеница да антологију отвара стрип чувеног књижевника и сценаристе Нила Гејмена и Мајка Зулија. У Чешкој је објављен стрип из серијала “Вековници” који сам радио са словеначким стрип цртачем Мартином Плшеком и то у оквиру темата посвећеног српском стрипу у 21. веку као пример онога што карактерише наш стрип од 2000. године до данас – објашњава Марко Стојановић.

У уругвајском часопису Марков стрип и стрип његовог колеге Милорада Вицановића Мазе објављен је међу радовима десетак познатих аутора из целе Јужне Америке.

– У овом случају не представљамо само наше родне градове Лесковац и Лакташе, Србију и Босну и Херцеговину, већ и читаву Европу, јер смо једини ауторски тандем који не долази са јужне хемисфере, на шта смо такође поносни – истиче Стојановић.

МАРКО је један од организатора Балканске смотре младих стрип аутора, која годинама обара сопствени и светски рекорд у броју пријављених радова и земаља учесница. Посвећен је и организацији јавног часа стрипа на отвореном на којима је у последњих неколико година учествовало на хиљаде ученика лесковачких основних школа.

НАГРАДЕ ЗА ШКОЛУ

МАРКО је и један од предавача у Лесковачкој школи стрипа “Никола Митровић Кокан” чији полазници освајају награде свуда где се појаве. И овог лета донели су у Лесковац неколико интернационалних стрип награда.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u