Стрипове са југа Србије читају на чак три континента

Stripove sa juga Srbije čitaju na čak tri kontinenta

21 avgusta 2018

STRIPOVE čiji su scenariji nastali na jugu Srbije trenutno čitaju ljubitelji “devete umetnosti” na tri različita kontinenta. Leskovački strip scenarista Marko Stojanović objavio je ovog leta svoje stripove u Evropi kao i u Severnoj i Južnoj Americi. On je jedini strip scenarista iz Srbije koji trenutno radi za najveće strip izdavače u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Markovi stripovi ovog leta objavljeni su u renomiranom češkom strip časopisu AAARGH, kao i u časopisu GAS3K iz Urugvaja, a njegov najveći uspeh je objavljivanje stripa u okviru prestižne antologije Shock, jednog od najvećih američkih strip izdavača Aftershock. U njoj se nalaze kraći stripovi najpoznatijih imena u istoriji svetskog stripa. Nil Gejmen, Brajan Azarelo, Majk Keri, Mark Gugenhajm, Pol Dženkins, Džim Stalin, Džon Kasidi, Bil Vilinghem, Majkl Gajdos, kao i Čarls Ves, u čijem se društvu našlo mesto i za jednog Leskovčanina, potpisivali su neke od najtiražnijih i najprodavanijih stripova i najgledanijih filmova i serija u poslednjih 30 godina.

– STRIP kojim je zatvorena ova antologija radio sam sa Ivanom Šainovićem, a kolika nam je čast time ukazana govori i činjenica da antologiju otvara strip čuvenog književnika i scenariste Nila Gejmena i Majka Zulija. U Češkoj je objavljen strip iz serijala “Vekovnici” koji sam radio sa slovenačkim strip crtačem Martinom Plšekom i to u okviru temata posvećenog srpskom stripu u 21. veku kao primer onoga što karakteriše naš strip od 2000. godine do danas – objašnjava Marko Stojanović.

U urugvajskom časopisu Markov strip i strip njegovog kolege Milorada Vicanovića Maze objavljen je među radovima desetak poznatih autora iz cele Južne Amerike.

– U ovom slučaju ne predstavljamo samo naše rodne gradove Leskovac i Laktaše, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i čitavu Evropu, jer smo jedini autorski tandem koji ne dolazi sa južne hemisfere, na šta smo takođe ponosni – ističe Stojanović.

MARKO je jedan od organizatora Balkanske smotre mladih strip autora, koja godinama obara sopstveni i svetski rekord u broju prijavljenih radova i zemalja učesnica. Posvećen je i organizaciji javnog časa stripa na otvorenom na kojima je u poslednjih nekoliko godina učestvovalo na hiljade učenika leskovačkih osnovnih škola.

NAGRADE ZA ŠKOLU

MARKO je i jedan od predavača u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” čiji polaznici osvajaju nagrade svuda gde se pojave. I ovog leta doneli su u Leskovac nekoliko internacionalnih strip nagrada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *