Стриптиз у Вашингтону

Striptiz u Vašingtonu

8 juna 2015

KESIC djoko 43Piše: Đoko Kesić

Upišite crvenim slovima prve dane juna 2015. godine, jer je otvorena do sada neviđena stranica srpske istorije. Srbija je u Vašingtonu obukla novo, američko odelo i izvela striptiz za celi svet.

Kada su zapadne prestonice među našim političkim čaušima tražile ko će privesti kraju kakvu-takvu kosovsku nezavisnost u okviru velikog srpsko-albanskog pomirenja, izbor je pao na Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića. Administracija u Vašingtonu, koja tuđe sudbine planira dugoročno, tražila je snažnog lidera koji će oterati Rusiju i moćnog Putina s Balkana. Prepoznala ga je u Vučiću. Finale priprema za vašintonske razgovore Vučić je imao pre dve sedmice s Majklom Kirbijem, ambasadorom SAD u Beogradu. Diplomata Kirbi, prema našem saznanju, izdiktirao mu je uslov svih uslova – da Srbija izabere Zapad ili Rusiju.

Premijer Vučić je izabrao Zapad. Teško da je ova odluka plod smišljene strategije, pre će biti da je očajničko hvatanje za slamku. Da li se premijer Vučić konsultovao s bilo kim o ovoj odluci, nije mi poznato. Koliko je to dobro za Srbiju, teško je reći. Sudbina malih naroda u zagrljaju svetskih hegemona najčešće je u didaktičkoj senci vešala. Mene lično obeshrabruje saznanje da su za ovu političku opciju na srpskoj političkoj sceni ranije bili samo luzeri Vuk Drašković i Čeda Jovanović.

Srbija će posle istorijske posete Vašingtonu biti još dublje podeljena i obeznanjena. Vučićeva odluka doneće nove dileme i strahove: kako će se obični Srbi odreći braće Rusa, kako će Vučić obrazložiti ovu odluku pred srpskom javnošću i koliko će biti gorka porcija ruskih valjuški, koju će Putin servirati Nikoliću i Vučiću? Dakle, i Rusi se pitaju. Šta će uraditi Putin, zavisi i od toga šta mu je obećao premijer Vučić, a šta predsednik Nikolić, koji svakako ne stoji iza istorijskog zaokreta koji je u Vašingtonu dogovorio Vučić. Eskalacija raskola između predsednika i premijera je na vidiku.

Istorijsko presvlačenje Vučića u Vašingtonu je hrabar potez. On se verovatno teši logikom – ako je prošlo Kosovo, može i ruska ljubav. Računa da su Srbi utrnula, skoro mrtva nacija, spremna da proguta novi veliki lom uz medijska obećanja i halabuku. Ono što je sigurno, s Vašingtonom ili Moskvom ostaćemo jednako ubogi, nesposobni eksperimentalni miševi, plastelin koji se ne pita za vlastiti oblik.

(PressRS)

KOMENTARI4 komentara

 1. Cica says:

  Kakav jadnik!!!! On sposoban i snažan da otera Putina! "I dok huli protiv Rusa, picousti zaboravlja da NIS i ruske kompanije u Srbiji pune trećinu srpskog budžeta, a američke u budžet (Duvanska industrija Niš, Železara Smederevo i druge), ne daju ni prebijenu paru, već uzimaju!" http://www.intermagazin.rs/cega-se-pametan-stidi-lud-se-time/

 2. anamarija says:

  Sve ovisi o srpskom narodu . Krajnje je vrijeme da se Vucica makne sa vladajuce pozicije jer donosi odluke bez naroda tj.pravi racun bez krcmara !!!Vucicu,vrijeme ti je da HITNO ODES IZ POLITIKE SRBIJE kojoj si do sada samo nanio stetu. Ako TI HOCES ICI NA ZAPAD ------SPAKUJ SVOJE KOFERE I SRETAN TI PUT!Ako pak nastavis ovako i stavis potpis protiv Rusije u ime Srba ----znaj da ti glava pada s ramena . Znas...u Beogradu znaju ulice biti ponekad u 'magli' pa bi mogao da se u njima izgubis kao i Djindjic koji je htio Srbe voditi na Zapad ...VUCICU,UTUVI SI U GLAVU DA SRBI NECE NAPUSTITI RUSIJU I DA NE ZELE U ''EU'' I ''NATO'' !!!!!!!!!!!!!! SRBI CE TE UBITI AKO SE NE SKLONIS IZ POLITIKE !!!!!

 3. rodoljub zaharijevic says:

  pitanje,doticni djoko kesic,izvinite a ko je on,sta i koga on pa pretstavlja,budala rodjen,budala ce i umreti.

 4. MilBa says:

  Djoko je u intelektualnim i novinarskim krugovima - poznato i cenjeno ime. Kojima je nepoznat, znaci da su iz ostalih krugova, da ne kazem - nepismenih. Kesicu, ko ume da cita - razumece. Tesko nama, uvek natezanje na istok i zapada. A sta kada taj konopac pukne, otkaci se raspali po necijoj gubici?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *