Stros-Kan može da izvuče Srbiju, ali Hrvatsku ne

Stros-Kan može da izvuče Srbiju, ali Hrvatsku ne

14 avgusta 2013

dominique-strauss-kahn-imfDominik Stros-Kan, bivši predsednik Međunarodnog monetarnog fonda, mogao bi da izvuče Srbiju, dok njegovo savetovanje u Hrvatskoj ne bi pomoglo, kažu ekonomisti, prenosi B92.

Hrvatski ekonomski stručnjaci kažu da bi Dominik Stros-Kan, bivši predsednik MMF-a, kao ekonomski savetnik srpske vlade mogao dati krila našoj ekonomiji. Istovremeno smatraju da bi sličan savetnički angažman stranih stručnjaka u Hrvatskoj bio apsolutno neizvodljiv.

Stros-Kan je danas sigurno jedan od boljih makroekonomista, posebno u području monetarnih i javnih finansija, smatra Ljubo Jurčić, predsednik Hrvatskog društva ekonomista.

„Još pre seksualne afere pokušao je da promeni smer politike MMF-a, od neoliberalističke prema većoj društvenoj korisnosti ekonomije. Nije čuvao isključivo bankarski i finansijski sektor, nego je ukazivao i na potrebu realne ekonomije, zaposlenosti, povećanja proizvodnje itd. Neki misle i da mu je afera nameštena zbog tog smera koji je htio da ostvari’, kaže Jurčić.

Stros- Kan ima osećaj za društvenu odgovornost, a Srbija je izrasla u socijalizmu, gde je bar nominalno bilo tog osećaja.

‘Može da izvuće Srbiju za 3-4 godine“.

„Ako je suditi prema potezima koje je Stros-Kan najavljivao u MMF-u, on bi se uklapao u duh srpskog društva i srpske ekonomije. Srbi imaju relativno dobru industrijsku politiku, no problem je što ona ne može za godinu dana da reši probleme javnog duga i visoke nezaposlenosti. Ali ako bi Stros- Kan mogao da spovede deo onoga što je najavljivao u MMF-u u oblasti javnih finansija Srbije, posebno u monetarnoj politici, Srbija bi uz sve navedeno uz njegovu pomoć za 3-4 godine mogla biti stabilna rastuća ekonomija“, rekao je Jurčić.

S druge strane, Hrvatska još nije ulovila temelje državnog ekonomskog sistema. Ona nema samopouzdanje i samopoštovanje koje ima srpska politika, napominje Jurčić.

Objašnjava da Hrvatska, za razliku od Srbije, nema nikakvu industrijsku politiku.

„Istočni susedi fokusirali su se na poljoprivredu, energetiku, autoindustriju, vojnu industriju, ITC i sve prateće industrije“.

„Hrvatska nije napravila tu temeljnu industrijsku politiku. Kada to napravi, onda joj savetnici poput Stros- Kana mogu pomoći da dalje ostvari ciljeve. On, dakle, sada ne bi znao šta da savetuje jer tih ciljeva s kojima treba da budu usklađene javne i monetarne finansije – nema“, zaključuje Jurčić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *