СТРУЧЊАЦИ И АНАЛИТИЧАРИ НАЈВАЉУЈУ: У следећих неколико недеља почиње рат између Кине и САД!

STRUČNJACI I ANALITIČARI NAJVALJUJU: U sledećih nekoliko nedelja počinje rat između Kine i SAD!

13 jula 2016

China ParadeSvetski lideri su izrazili strah da bi narednih nedelja mogao da izbije svetski rat zbog teritorijalnog spora između Kine i Filipina u Južnokineskom moru.

Konflikt koji već neko vreme traje između Kine i Filipina biće najverovatnije okončan danas kada Hag donese presudu o liniji demarkacije kako bi se razrešio teritorijalni spor oko ostrva u Južnokineskom moru.

Filipini su slučaj predali tribunalu na rešavanje pre tri godine, a spor se takođe vodi i sa Brunejem, Malezijom i Vijetnamom.

Kina tvrdi da joj pripada gotovo celo Južnokinesko more i nastavlja da gradi vojne luke, piste i vojne baze na tamošnjim ostrvima uprkos međunarodnim osudama.

Kina je već navela da će ignorisati presudu Haga, a ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je rekao da će ona samo „eskalirati tenzije“.

Vlada SAD je pozvala sve zemlje koje se spore oko teritorije da se uzdrže od provokativnog delovanja i izjava do izricanja presude.

Međutim, kineske državne novine su upozorile da će SAD „platiti“ zbog mešanja u ovaj teritorijalni spor.

„Kod svakog pitanja postoji crvena linija, a neko će skupo platiti ako se ova linija pređe“, pisalo je u novinama. „Ako SAD nezavisno od rizika nastave da vrše pritisak i zastrašuju, biće jasno kao dan da su isključivo SAD odgovorne za povećanje tenzija u Južnokineskom moru. Kina će se svim snagama truditi da očuva svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Kina ne želi ništa što joj ne pripada, ali će se osigurati da odbrani sve ono što joj pripada“.

Inače, tenzije između Kine i SAD se zakuvavaju već nekoliko meseci.

SAD su besne na Kinu zbog „militarizacije“ Južnokineskog mora te je Barak Obama odlučio da pošalje američku vojsku u region radi suzbijanja potencijalne pretnje.

Kineski zvaničnici su besni na Ameriku zbog sprovođenja pomorskih misija u Južnokineskom moru pod konvencijom Slobodne navigacije u međunarodnim vodama.

Kineski borbeni avioni su prošlog meseca prišli na 15 metara od američkog aviona iznad Južnokineskog mora, što je sekretar Džon Keri opisao kao „provokativan i destabilizujući čin“.

Pokazujući svoju upornost, Kina je započela vojne vežbe blizu južnog ostrva Hajnan i ostrva Parasel u Južnokineskom moru koje se fokusiraju na vazdušnu kontrolu, površinske operacije i antipodmorničko ratovanje, a u vežbama su se našla dva razarača sa vodećim projektilima i jedna fregata.

Ipak, navodi se da je u pitanju samo normalna pomorska aktivnost koja „nije povezana sa specifičnim događajima ili državama“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI15 komentara

 1. Harry Neron says:

  Ko su ti strućnjaci? Anđelković, Lazanski, Stanković ili njihovi alter egi diljem sveta. Nema ni teorije da zarate kinezi sa emerima jer ekonomski zavise od njih. Ako SAD zatvori granice za robu "made in China" u Kini dođe do sloma ekonomije.

 2. Mali says:

  Ko je dao zeleno svetlo Amerima da budu medjunarodne sudije?Kako rekose Kinezi sve ima svoju crvenu liniju,a Kineska roba se izvozi u celom svetu,ne samo u Americi.Ameri prvo treba da rese probleme u svojoj vlastitoj zemlji,a ne da lupkaju pecke po celom svetu,kao da su oni uzor svima( daleko bilo ).

  • Mika gnjavator says:

   Kako ko im je davo zeleno svetlo? Pa Ameri!(v)

 3. Milezver says:

  Takođe i ako Kina zapleni sav američki kapital na svojoj teritoriji...ili ponudi te neke obveznice kojima drži ujka Sema u šaci...jenki su pukli !!!

  • vlada says:

   Ne samo to, Ameri su pukli jos vise ako ostanu bez jeftine kineske robe, koja je vec decenijama najzasluznija za to sto osiromasena srednja klasa u SAD uspeva da pluta na donjem nivou pristojnog zivota, a oni siromasniji da vezuju kraj s krajem. Bez nje, SAD bi vrlo brzo bile popriste velikih socijalnih sukoba, a buduci da je blizu 70% bruto nacionalnog dohotka potrosnja gradjana, to bi takodje bilo propraceno slomom ekonomskog sistema. Kinu bi smanjenje izvoza ekonomski pogodilo, ali ne bi imalo ni priblizno tako ozbiljne probleme. Americki veliki kapital koji iza zavese upravlja Vasingtonom se igra vatrom, jer jos zivi u iuziji da moze da odrzi dominaciju svetom. Istini za volju, njima pad ne gine, ali provocirajuci Kinu i Rusiju samo cine stvari gorim po sebe - moguce, mnogo gorim.

 4. dejan says:

  hARRY NERON NE PRICAJ GLUPOSTI KINA U EVROPU I AMERIK U IZVOZI SAMO TRECINU ROBA OD 2 I PO BILJARDE PROMETA GODISNJE VECINA IZVOZA JE U AZIJI 80 % I JUZNA AMERIKA 8 % OSTALO JE AMERIKA 10 % I EVROPA 2 %.KINA IMA VELIKU VOJSKU KOPNENO NIJE MOGUCE OSVOJITI OTOKE GDE JE VEC VOJSKA I VOJNA INFRASKTRUKURA.AVIJACIJA IMARUSKE AVIONE DOMETA 400 KM I PVO 380 KM AMEICKI BRODOVI BI BILI POTOPLJENI BALISTICKIM RAKETAMA I TU PVO AMERIKE NE BIH MOGAO NISTA

 5. Mika gnjavator says:

  Kina će se pre odreći kineskog mora nego tržišta amerike. Ako se ne odrekne kineskog mora, izgubiće i rat i tržište. Dobro, to je samo ružan sklop rečenica, ali recimo, šta bi vi radili da vam se porodični budžet smanji za jednu trećinu? Ja bih se odmah opijo i kada bi mi žena rekla nešto, odmah bi vrisnuo na nju i rekao da je ona kriva. Ona bi pokupila decu i otišla kod mame(znam, jer ona tako radi) a ja bih ostao da se treznim i da besnim na mačku koje nemam. Uskoro bi dobijo pismo od suda da se javim na razvod braka i da spremim izdržavanje, da se iselim iz kuće i da ne ke.am više i tako to. I eto. Raspad države ko ništa. Nije dobro izgubiti svakodnevnu mušteriju, bilo da je to Amerika ili žena. Posle se sušiš ko uvela stabljika zove.(u hbte, koji komentar. Sav sam se naježio od straha)

  • vlada says:

   Nije trecina nego 18%. Drugo, Kinezi znaju da nije u pitanju ovo ili ono ostrvo, nego da Ameri zele da dominiraju svetom i da, ako im uspe da slome Rusiju, oni su sledeci na redu. To je glavni razlog zasto Ameri pokusavaju da se Kinezi strateski utvrde, a Kinezi, naravno, nisu sisali veslo. Amere bi zatvaranje trzista za kinesku robu pogodilo mnogo vise nego Kinu, a samo jedan od razloga je sto bi Kina prodala vise od bilon dolara u dolarskim obveznicama, i time srozala i dolar i americku ekonomiju.

   • vlada says:

    Traba da bude: "Ameri pokusavaju da sprece da se Kinezi strateski utvrde..."

   • kosovac says:

    vlada, Kome bi Kinezi mogli da prodaju američke obveznice: Rusima, Amerikancima, Srbima, Hrvatima, Nemcima? I kada ih oni kupe, nešto će se desiti? Priznajem da se slabo razumem u tu ekonomiju.

    • Zoran iz Šumadije says:

     Kosovac, Vlada je 100% u pravu. Nije u pitanju 18% ili 30% trzista, vec dominacija USA nad celom Kinom. Ako popuste, pretvorice ih u roblje.

 6. oko says:

  a m e r i k a . v e l i k a z e m lj a c i t a v s v e t . o k r u z i l a

 7. Neca says:

  Ooo...nema nama baje.da ga nije navatao na gomili ljubomorni brat jarac?!

 8. padre says:

  Koliko ima samo genijalnih komentatora, da su Kinezi pametni, nebi se tako mučili oko izbora predsednika i ostalih, nego bi samo malo pogledali na internet komentare, od oka odabrali jednog i rešen problem!Pa da vidim Obamu i njegove naredbodavce posle!

 9. Don says:

  Nema od tog rata nista:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *