СТРУЧЊАЦИ И ЗВАНИЧНО УТВРДИЛИ: Не постоји „босански језик“, то је СРПСKИ!

СТРУЧЊАЦИ И ЗВАНИЧНО УТВРДИЛИ: Не постоји „босански језик“, то је СРПСKИ!

17 јула 2019

Одбор за стандардизацију српског језика упутио је писмо Националном савету за високо образовање у коме наглашава да не постоји посебан језик бошњака који се лингвистички разликује од српског језика и да би прихватањем студијског програма такозваног босанског језика на универизитету била нанесена непроцењива штета српском језику и српској култури.

Одбор је упутио писмо Националном савету за високо образовање јер су, како наводе, добили информацију да је „Савет добио на акредитацију студијски програм тзв. босанског језика на Државном универзитету у Новом Пазару“.У Националном савету подсећају да установа захтев за акредитацију одређеног студијског програма шаље Kомисији за акредитације и проверу квалитета у високом образовању и уколико Kомисија одбије захтев, установа може да упути жалбу Савету.

Члан Савета проф. Миодраг Поповић тврди да никаква жалба није стигла Савету и да је реакција Одбора преурањена.

Одбор за стандардизацију српског језика подсећа да и ставови значајних бошњачких лингвиста говоре у прилог томе да се српски и босански језик лингвистички не разликују.

– На основу Европске повеље о регионалним и мањинским језицима и још више на основу научних лингвистичких критерија, јасно је да се не могу као посебни студирати симболички језици, јер они представљају само различита имена истог, у овом случају српског, стандардног језика. Прихватањем овог програма Србија би била једина земља на свету где би се студирао као посебан босански језик – наведено је у писму.

Тврдећи да су имали увид у предложени програм, Одбор упозорава да је циљ студија да се легализује прекрајање научних истина и присвајање српске језичке и културне баштине.

Одбор тврди да се у закључку предлога програма наводи: „Студијски програм садржи довољно елемената српског језика и књижевности чиме се студенти оспособљавају за извођење наставе српског језика и књижевности у основним школама, што ће бити наведено и у додатку дипломи“.Тиме се, сматра Одбор, деградирају српски језик, српска књижевност и српска култура, јер се „српски језик и књижевност подводе под босански језик, књижевност и културу“.

– Овако припремљени наставници босанског језика добили би право да презуму и наставу српског језика. Тиме се показује највећи нонсенс, на који не може пристати ниједна српска институција. Верујемо да иза овога неће стати ниједан српски политичар јер се тиме ништи осам векова српске писмености и културе – стоји у писму.

Став одбора подржали су и председник Савеза славистичких друштава Србије проф. др Рајна Драгићевић, управник и заменик управника Kатедре за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета у Београду Драгићевић и проф. др Александар Милановић, управник и заменик управника Kатедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета проф. др Бошко Сувајџић и проф. др Славко Петаковић, као и председник и потпредседник Друштва за српски језик и књижевност Србије проф. др Зона Мркаљ и проф. др Вељко Брборић.

(Тањуг)

KOMENTARI6 коментара

 1. Gardista says:

  Pa sta ce ti za to strucnjak, pitaj vrapca sa grane.

 2. Miroslav says:

  Ставити слово "Х" у некој речи не значи да се створио нови језик. Уместо Кафа, блесави потурчени Срби звани Бошњаци кажу кахфа. Будалаштина.

 3. rajko says:

  O, Bože, čime se mi sve bavimo. Još će nas naterati da dokazujemo da je noću noć, a danju dan. Ko je blesav i pritom i dokon, dokazivaće svakakve beskorisne ludosti. Nema šta da se dokazuje. Samo se odbaci akreditacija uz obrazloženje da nema akreditacije za nepostojeći jezik. I to je sve. Meni država otme stan, ukrade kola, opljačka me do gole kože i ništa ne utvrdjuje niti obrazlaže, a tamo na bezbezarije i očigledne stvari troši ljudske i materijalne resurse.

 4. Ivke says:

  I kurvatski je srbski a da ne govorimo o mentenigrinskom ili makedonskom

 5. kojic jovan says:

  Dali postoje .Austriski,Australiski,Kanadski,Americki jezici..?

 6. miros says:

  Svi Balkanci izvan Srbije imaju manju ili vecu govornu manu prosto receno neki jezicki dijalekt sredine i okruzenja ali srpski ostaje srpski za vek vekova a kome se to ne svidja ne mora da mrmori niti sta da zbori samo neka cuti i to je dovoljno.Lepo rece gos. Jovan da li :Ameri ,austrijanci kanadjani i Australija imaju svoj jezik ?Odgovor je DA :jezik domorodaca odnosno starosedeoca a Engleski pa njega ceo svet praktikuje to je med i mleko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u