СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Србија постаје европска војна сила! ЕВО ЗБОГ ЧЕГА

STRUČNJACI TVRDE: Srbija postaje evropska vojna sila! EVO ZBOG ČEGA

21 septembra 2018

Srbija i Kina mogle bi uskoro da započnu zajedničku proizvodnju krstarećih raketa dometa od čak 300 kilometara, sa kojima bi naša država nesumnjivo postala evropska vojna sila.Ovo tvrdi vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da se, prema njegovim informacijama, i o ovoj temi razgovaralo u Pekingu tokom trodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lazanski veruje da su Kinezi više nego voljni da nam isporuče najsavremeniji softver za rakete zemlja-zemlja, koji bismo mi iskoristili za proizvodnju sistema ‘šumadija’. Takođe, kaže naš sagovornik, Kinezi bi nam ustupili i poligone za testiranje ovih raketa pošto mi u Srbiji naprosto nemamo gde to da odradimo.

Lazanski podseća da je Peking i ranije nudio Beogradu transfer ‘raketne tehnologije’.

– Reč je o raketi “šumadija” dometa 300 kilometara. Kinezi su nudili da uđu zajedno sa nama u tu priču, da nam daju deo tehnologije za raketni sistem koji se proizvodi kod nas. Čak su njihovi vojni stručnjaci bili u Beogradu na razgovorima o ovom projektu… Ti pregovori su sada ponovo pokrenuti. Kada bi nam zaista dali svoju tehnologiju da je koristimo ovde u proizvodnji, to bio bio veoma veliki napredak za Srbiju – ističe Lazanski.

Prema njegovim rečima, sistem “šumadija” je višecevni raketni bacač koji razvija firma “EDePro” iz Beograda u saradnji sa “Jugoimportom – SDPR”.

Kinezi mogu da nam ustupe softver, a hardver bismo mi odradili. Pošto je reč o krstarećoj raketi, kineski softver bi nam pomogao da se razvije bolja putanja rakete u završnoj fazi letenja. To je najkomplikovanije u svakom balističkom profilu tog tipa. Ne bi bilo loše da sa Kinezima uđemo u dil jer bi to još modernizovalo projekat…

Takođe, mi imamo problem gde da testiramo raketu. U Srbiji ne možemo, imali smo ideju da to radimo u Pakistanu ili Kazahstanu, ali sada Kinezi mogu da ponude svoje poligone. Kad bismo ušli sa njima u kooperaciju, ovaj projekat bismo mnogo brže završili, a serijska proizvodnja bi brže počela – podvlači Lazanski, dodajući da su nam sada, kad su odnosi Beograda i Pekinga učvršćeni, otvorena vrata da kupujemo vojnu tehnologiju.

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da čvrsta politika vojne neutralnosti Srbiji otvara nove mogućnosti, koje su nedostupne drugim balkanskim državama koje zavise od NATO pakta.

Otvorila se mogućnost konkretne vojno-tehničke saradnje sa dve od tri najmoćnije svetske sile: Rusijom i Kinom. Saradnju sa Kinom potcenjuju samo oni koji ne poznaju njihove velike domete u osvajanju moderne tehnologije.

Tačno je da Kinezi mnoge moderne borbene sisteme kopiraju, ali to veoma kvalitetno rade. Pričamo o naciji koja je osvojila svemirsku raketnu tehnologiju. U njih ne treba sumnjati! Nije u pitanju samo sistem, koji bi zbog velikog dometa bio ključni faktor odvraćanje svakog eventualnog agresora, nego je ovo i izuzetan poslovni potez. Na toj raketi Srbija bi mogla da zaradi silne pare – zaključuje Karan.

(Informer)

KOMENTARI15 komentara

 1. Milan says:

  Softver tako lako zvuči a ustvari radi se vođenju rakete kroz protivnički pvo tako da taj softver mora da sadrži u sebi špiunske podatke o protivničkim pvo koji su vrlo skupi i dobijaju se elektronskim izviđanjem. Na osnovu tih podataka se izgrađuje ovaj softver. Tako da ta raketa možnj da dostigne neki nivo al ne svakako vrhunski. Ovo je priča za malu decu jer nam niko neće dati takav softver.

 2. rango says:

  a shta sad sa rusijum, bilo je s300 s400..pa buk..tor..pa sad krstarece rakete koje se navode satlitom..daj lazo uozbilji se..

  • milos says:

   pa uozbiljio se usao u SNS

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  "Prosvijedovati"će Kroati, moraće ili da nauče da proizvode oružje ili da nose pelene ko američki vojnici :-)))

  • Željko says:

   "Prosvijedovati" se piše prosvjedovati! Nigdje u srbijanskom tisku nisam pročitao da je potpisan sporazum sa EU i sa Frontex gdje će vam EU, čitaj Njemačka nadzirati sve vaše granice, pisali ste negdje u travnju(aprilu) 2018. da Rusija ima super oružje i da će se od sada Rusiju slušati,a kad ono brutalno prizemljenje…Pisali ste da će na Manjači biti postavljen S300 a na Manjači je sada NATO pod krinkom vježbi sa OS BiH...etc.!

   • Miraš says:

    Piše se "objavljeno u Srbiji u nemačkom "Blicu", itd.", ili u "tisku Srbije", a ne piše se "u srbijanskom tisku". Nepraktično je napisati "srpski tisak", jer može ispasti nejasno o kojoj državi je reč zato što Srbi van Srbije u značajnom broju žive u BIH i u Crnoj Gori i imaju svoju štampu. Veoma je važno u čijem vlasništvu tj. pod čijom kontrolom je taj "tisak" tako da je najjasniji i najpravilniji prvi predlog. ... Da je velika većina tiskovine na bivšem jugo prostoru pod stranom kontrolom jasno je bilo npr. 2008 godine kada su tiskovine Srbije, BIH, Crne Gore objavile od reči do reči potpuno isti tekst i potpuno iste fotografije o hapšenju Radovana Karadžića. Da su nam tiskovine postale slobodne znaćemo kada počnu da objavljuju da su uhapšeni zločinci-lisci i da im se ozbiljno sudi, a koji su dosad uživali veliku podršku tog istog stranog faktora.

   • Srbin specijalac says:

    A jesi li pročitao možda u hrvatijanskom tisku pavijane? Tačnije u hrvatijansko-ustašijanskom? Umobolni vatikanski isprdku! S obzirom da cvoj jezik nemate, laprdate na srpskom ali iskvarenom srpskom, samo da bi se stvorio privid nekakve razlike i posebnosti... jadni ste i smešni do bola... bando umobolnih retarda samoprozvanih "hrvata"!

 4. Miraš says:

  Na maloj fotki lik desno baš hitro i okretno prati američkog "čiku" sa "dirigentskom" palicom, samo što ne zaigra. Amerikanac, ma koji da je, ostade Amerikanac. Neće nam pomoći ni mnogobrojni noviji kontakti sa SAD, a ni naziv ZAPADNI Balkan. Kan-kan ćemo živahno igrati i to gledajući u ovakve palice. Šta da se radi? Kad je bal neka je bal.

  • Miraš says:

   Eto kakva ćemo "sila" biti: Mile-pile igraće kan-kan, sve u šesnaest.

 5. Alex says:

  Labudova pesma nista vise,drzava moze da razmislja o naoruzanju vojske srbije tek kad u buducnosti bude na vlasti neko ko je pravi Patriota I Srbin dok god su na vlasti izdajnici nema od toga nista...

 6. Deda Micko says:

  Kolonija, a veljika silja.

 7. Miroslav says:

  Gomila gluposti. Srbija je slaba i uvek će biti slaba jer je sluga Hazarske Evropske elite. Danas se države ne brane raketama već demografijom. SSSR je imao 30 000 nuklearnih bojevih glava pa je kolapsirao u roku 24 časa. Sad će Soroš poslati Srbiji milion-dva mudžosa i problem rešen. Jedini normalan u EU je Viktor Orban. Neda Mađarska da postane migrantska država a ne ovi domaći izdajnici koji grade prihvatne centre a kad je Zapadna Slavonija pala naređeno je bilo da se Srbi ne puštaju u Srbiju. Zato sad puštaju ove muslimanske životinje koje islamska vera uči: Ili islam ili smrt. Dovoljno rečeno za religiju koja sebe naziva miroljubivom.

 8. Bogomir says:

  Ocigledno planiraju da ih prodaju i dele novac sa Kinezima. Srbija nema ni ono sto treba od vojske, a ako i naprave 10-ak ovih raketa to nam nece znaciti bukvalno nista. Jedino sto hoce vucic nappuniti dzepove prodajom ovih raketa. Vojnu industriju u Srbiji treba ugasiti posto ne sluzi nicemu osim da napuni dzepove vuvicu i njegovim drugarima dok za vojsku nista ne ostaje.

 9. Srbin specijalac says:

  A jesi li pročitao možda u hrvatijanskom tisku pavijane? Tačnije u hrvatijansko-ustašijanskom? Umobolni vatikanski isprdku! S obzirom da cvoj jezik nemate, laprdate na srpskom ali iskvarenom srpskom, samo da bi se stvorio privid nekakve razlike i posebnosti... jadni ste i smešni do bola... bando umobolnih retarda samoprozvanih "hrvata"!

 10. Milutin Popovic says:

  E sada je dosta tih Hrvata..Najbolje je sta god da pricaju o Srbiji i Srbima poslati Tompsonu da uglazbi sledeci stih. LIJEPA NASA SOMOVINO TI KUKAVNA TRBO MILA ODUVJEK SI GLADNA BILA SRPSKI JEZIK GOVORILA I TO NIKAD NIJE TEBI TVOJA POVJEST OPROSTILA AKO OVI POTSECA NA HRVATSKU HIMNU, TO JE STOGA STO JU JE NAPISAO GOSPODIN COSIC PODRIJETLOM IZ JADRA POKRAJ KRUPNJA I LOZNICE.BOG STARI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *