СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Немачка војска у великом проблему!

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Nemačka vojska u velikom problemu!

23 juna 2024

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus smatra da bi Rusija u roku od pet godina mogla da napadne NATO i zahteva ulaganja u vojsku.

Ali vojni stručnjaci, kako ističe „Bild“, smatraju da nemačku odbrambenu sposobnost podriva ne samo nedostaci vojske, već i žalosno stanje nemačke infrastrukture, koja je „nespremna za vanredne situacije“.Na primer, vojni ekspert Matijas Stron sa Univerziteta u Bakingemu, koji vodi istorijski i analitički program britanske vojske, smatra da će jedan od glavnih zadataka Nemačke u oružanom sukobu sa Rusijom biti prebacivanje „svojih vojnika i NATO vojnika od holandske do poljske granice preko cele zemlje” i, shodno tome, zaštita transportne infrastrukture.

– Kretanje se odvija po putevima i šinama – posebno za guseničarska vozila teška tona – objašnjava ekspert, zbog čega „putevi, mostovi i šine moraju biti popravljeni“ pre nego što Bundesver počne da raspravlja „koje dodatne vojne usluge može da pruži“.

Analiza trenutne situacije pokazala je Stronu da „smanjenje troškova održavanja autoputeva i ekstremne uštede na železničkoj mreži sada postaju ozbiljan vojni nedostatak“.

Štednja u Nemačkoj je otišla u krajnost, primećuje Stron. Mostovi su nekada imali znakove koji ukazuju na njihovu sposobnost da izdrže težinu, ali više ne postoje.

„Bild“ napominje da su zaključci Matijasa Strona u suprotnosti sa postupcima savezne vlade u Berlinu, koja planira nove milijarde dolara za budžet Ministarstva saobraćaja.

Stron nije prvi koji je rekao da je odbrambena sposobnost Nemačke potkopana njenom trošnom transportnom infrastrukturom. U februaru 2024, bivši general Egon Rams, bivši glavnokomandujući specijalnih snaga u NATO-u, govorio je o istoj stvari.

(Novosti.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pumpacitor says:

    Ok,znači da će oni da se soremaju za rat za negde '28-'29.

    • Pumpacitor says:

      ...a do tada će da pokušaju da otežu rat u Ukr.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *