Stručnjaci za smanjivanje plata i davanje otkaza

Stručnjaci za smanjivanje plata i davanje otkaza

15 jula 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Kad je premijer Zoran Milanović nedavno promijenio dvojicu ministara, to je u javnosti nekako ostalo u sjeni činjenice da u Vladu, premda je bilo takvih najava, ipak ne dolazi ekonomski stručnjak koji bi pojačao taj sektor. I konačno riješio hrvatske gospodarske probleme i zemlju izveo iz višegodišnje recesije. A imali smo tako divan primjer iz susjedstva. U kolovozu prošle godine za srpskog ministra financija imenovan je Lazar Krstić (29), tako mlad, a već stručnjak. Momak je diplomirao na američkom Yaleu i potom radio u njujorškom uredu konzultantske tvrtke McKinsey.

Hrvatski mediji, naročito neki, bili su oduševljeni novom akvizicijom u vladi Srbije. »Čovjek za spas«, »Treba li ovakvih ljudi i u hrvatskoj Vladi?«, odjekivalo je hrvatskim medijskim prostorom. Čitali smo portrete tog čuda iz Srbije i Krstićeve intervjue. Kako su samo ti vražji Srbi pametni. Odlučili su da im financije i općenito ekonomiju, izazivajući našu ljubomoru, vodi netko tko to ima u malom prstu, dok su Hrvati, eto, zaglavili s političarima opće prakse i partijskim aparatčicima.

U Hrvatskoj je, naime, rašireno uvjerenje da postoji nekakva formula izlaska iz krize i da je stoga potrebno samo angažirati u Vladi stručnjake koji će je pronaći i primijeniti. Sve čisto i jednostavno. Podrazumijeva se da ta formula građanima donosi neposrednu korist, a bez popratnih štetnih učinaka. Međutim, Krstić nije u Srbiji trajao niti godinu dana. Podnio je ostavku, obrazlažući je u subotu razilaženjem s premijerom Aleksandrom Vučićem oko četiri brojke. Stručnjak Krstić predlagao je smanjivanje mirovina za 20 posto, plaća za 15 posto, otpuštanje iz javnog sektora u iduće dvije godine 160 tisuća zaposlenih i povećanje cijene struje za 30 posto. Budući da Vučić nije pristao to provesti, Krstić mu se zahvalio na ministarskoj dužnosti.

Naravno, uopće ne treba sumnjati u njegovo ekonomsko znanje, Krstićevi prijedlozi drastičnih rezova državne potrošnje sigurno drže vodu. No, da bi se smanjivalo mirovine i plaće i dijelilo otkaze nije nužno imati diplomu Yalea. Za tako nešto dovoljna je čak i ona Visoke policijske škole, temeljena na krivotvorenom diplomskom radu. Stručnjaci tu, dakle, malo pomažu. Za ovako radikalno posezanje u troškove države ključna je politička volja. Koju Vučić nije imao. A jasno je i da to ni Srbi ne bi podržali. Vučić je procijenio da mu je bolje ostati bez jednog ministra, kako god sjajne bile njegove reference, nego dobiti na ulicama bijesnu masu.

Sasvim je jednaka situacija u Hrvatskoj. Da je Milanović doveo u Vladu pet najvećih hrvatskih ekonomskih umova, oni bi mu sugerirali nešto slično kao Krstić svojem nadređenom. HDZ, koji se tobože zalaže za strukturne reforme, odmah bi onda prokleo Vladu, sindikati bi zaprijetili štrajkovima i građanskim neposluhom i Milanoviću ne bi preostalo nego da objavi da se ne slaže s ponuđenim mu stručnim konceptom. Toliko o stručnjacima u Vladi.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *