СТРУЧЊАК ТВРДИ: Само је питање дана када ће Израелци и Американци напасти руске С-300 у Сирији! А ОНДА СЛЕДИ…

STRUČNJAK TVRDI: Samo je pitanje dana kada će Izraelci i Amerikanci napasti ruske S-300 u Siriji! A ONDA SLEDI…

15 novembra 2018

Samo je pitanje vremena kada će Izraelci i Amerikanci odlučiti da testiraju sirijsku S-300 vazdušnu odbranu. A ako dovoljno resursa posvete ovom zadatku, mogu postići rezultat koji lakovernim medijima i javnosti mogu predstaviti kao pobedu.

Sada znamo malo više o tome koju verziju S-300 porodice su Rusi isporučili Sirijcima: Rusi su nekoliko S-300PM i S-300P2 sistema pretvorili u izvoznu verziju S-300PMU-2 “Favorit“ što je, inače, takođe i verzija koju je Rusija isporučila Irancima i Kinezima.Ovaj sistem koristi raketu 48N6E2 i ima zvaničan domet od 195km. Preskočiću ostale tehničke detalje i reći samo da je ovo skorašnja modifikacija sa izuzetnim mogućnostima, tako da su se sve glasine o tome kako Rusija isporučuje neke zasterele verzije S-300 sada pokazale kao lažne (kao i obično).

Zapravo, ovo nije prvi put da su Rusi isporučili sistem vazdušne odbrane “koji ograničava Izraelce“: 1983. godine je SSSR isporučio nekoliko S-200VE “Vega-E2 (SA-5b) sistema vazdušne odbrane Siriji, što je značajno ograničilo izraelske operacije iznad i oko (AWACS) Sirije.

U kombinaciji sa EW sistemima (elektronsko ratovanje) koje je takođe isporučila Rusija, ovi sistemi vazdušne odbrane jasno utiču na američke i izraelske operacije. I dok Amerikanci priznaju da je ovo problem za njih, Izraelci su se, kao i obično, se žalili na ovu isporuku i hvalili da ih to uopšte ne zanima, dodajući da će oni nastaviti da bombarduju Siriju kad god osete potrebu.

Izraelci su čak izjavili da bi bili voljni da ubiju rusku posadu ako se u njihov avion bude pucalo. Osim, naravno, što su Izraelci do sada ostajali dalje od sirijskog neba (imajte na umu da je prema izraelskim izvorima 2017. godine IDF napao Siriju preko 200 puta, otprilike jedan napad svakog drugog dana!).

Ovog puta, ne samo da se Izraelci suočavaju sa mnogo kompetentnijim sistemom vazdušne odbrane, već je ovaj sistem takođe i veoma mobilan i stoga je mnogo teži za lociranje, što će u velikoj meri otežati buduće napade. Osim toga, s obzirom da jedan bataljon S-300PMU2 može pratiti 300 meta (i angažovati 36 sa 72 rakete istovremeno) na veoma dugom dometu, Sirijci će sada znatno poboljšati svoje sposobnosti ranog upozorenja, što će Izraelcima mnogo otežati sprovođenje iznenadnih napada na Siriju.

Međutim, pre ili kasnije, možemo biti prilično uvereni u to da će Izraelci i SAD morati pokušati da ponovo napadnu Siriju, makar samo u PR svrhe. Zapravo, ovo ne bi trebalo da bude previše teško za njih, a evo i zašto:

Prvo, i suprotno onome što se često tvrdi, nema dovoljno S-300/S-400 sistema u Siriji da zaista “zaklljučaju“ sav sirijski vazdušni prostor. Da, Rusi su de-fakto stvorili zonu zabrane letova nad Sirijom, ali ne onu koja bi mogla da izdrži veliki i odlučan napad.

Ono što su kombinovane ruske i sirijske snage činile do sada jeste da AngloCionističkim agresorima ospore neke određene segmente vazdušnog prostora iznad i oko Sirije.

Međutim, čim Amerikanci/Izraelci steknu osećaj za ono šta je raspoređeno i gde, i kako ova čitava integrisana mreža vazdušne odbrane funkcioniše, oni će moći da planiraju udare koji će, iako ne strašno efikasno, od strane propagandne mašine biti predstavljeni kao veliki uspeh za AngloCioniste.

Drugo, operacije vazdušne odbrane su uvek igra brojeva. Čak i ako pretpostavite da svaka raketa vazdušne odbrane ima verovatnoću ubistva od 1 (što znači da će svaka ispaljena raketa vazdušne odbrane uništiti jednu dolazeću raketu), i dalje ne možete oboriti više raketa nego što vam vaše vlastite zalihe dozvoljavaju da ispalite. SAD/NATO/CENTCOM mogu, ako je potrebno, u poražavajućem napadu angžovati mnogo više raketa nego što Rusi imaju na raspolaganju za odbranu. Ovo se verovatno neće promeniti u doglednoj budućnosti.

Treće, SAD/NATO/CENTCOM/IDF imaju napradne EW mogućnosti koje će im omogućiti da pokušaju da naruše ruske vatrene i izviđačke sposobnosti, naročito ako se u napadima koriste niski RCS avioni (kao što su F-22, F-35, B-1B, itd.). Niski-RCS avioni (i rakete) ne moraju da deluju sami i, u stvarnosti, često su angažovani uz podršku određenih EW napora.

Konačno, Imperija takođe ima oružje dugog dometa koje bi moglo da se koristi za napad na Siriju (kao što su krstareće rakete AGM-158 JASSM), naročito tokom kombinovanog raketnog napada elektronskog ratovanja i standoff antiradijacije.

Dakle, sve što AngloCionisti zaista treba da urade jeste da budu veoma pažljivi u svom izboru puteva pristupa i izbora meta, koriste niske-RCS avione i rakete pod okriljem robusnog EW anažovanja, a zatim iskoriste dovoljan broj raketa da ostave utisak da je Imperija porazila rusku i sirijsku vazdušnu odbranu.

Sudeći prema njihovim ranijim napadima na Siriju, SAD i Izraelci su mnogo više zabrinuti zbog potrebe da izgledaju moćno, efikasno i kvazi-neranjivo, nego da stvarno postignu neki značajan vojni cilj. Naravno, ova potreba da izgledaju neranjivo takođe znači da AngloCionisti zaiste ne mogu sebi priuštiti da im jedan od njihovih aviona bude oboren, i zbog toga se trenutno toliko opiru tome da ispitaju mogućnosti sirijske vazdušne odbrane.

Međutim, pre ili kasnije, Izraelci će morati pokušati da “poraze S-300,“ kako bi oni to rekli.

Problem Izraelaca je u tome što oni nemaju zapravo nikakve dobre opcije. Problem nije toliko tehnološki koliko je politički.

Pretpostavimo da Izraelci sprovedu uspešan udar na značajne mete (ako je njihov napad simboličn, Rusi i Sirijci mogu jednostavno ograničiti svoj odgovor na uobičajene proteste i osude, ali ne preduzeti pravu akciju). Šta bi Rusija uradila?

Pa, Rusi (Šojgu konkretno) su već ukazali na to da će, ako bude potrebno, povećati broj S-300 baterija (i potrebne sisteme podrške) koje isporučuju Siriji. Dakle, glavni efekat uspešnog napada na Siriju će biti da se naknadni napadi još teže planiraju i izvršavaju. Da li bi to zaista bio poželjan ishod za Izraelce? Ne bih rekao.

Ako svaki uspešan izraelski udar svaki naredni udar čini još težim, dok istovremeno povećava opasnost za izraelske avione, koja bi bila poenta takvih napada? Postoje li istinski vredne mete u Siriji čije bi uništenje od strane IDF opravdalo pokretanje dalje degradacije situacije u Siriji? Nasuprot tome, da se vi Sirijac (ili Iranac), zar ne biste želeli da Izraelci napadnu Siriju (ili bar S-300 baterije) dovoljno snažno da Rusi isporuče još više sistema vazdušne odbrane (ne nužno S-300!)?

Baš kao što je slučaj sa Hezbolahom u Libanu (čijem je kreiranju pomogla izraelska invazija na Liban 1982. godine), i dolazak Hasana Nasarlaha na vlast na čelo Hezbolaha (kog je ubistvo Abasa al Musavija od strane Izraelaca 1992. godine pokrenulo do pozicije generalnog sekretara organizacije), Izraelci iznova i iznova otkrivaju očiglednu istinu: iako izgleda da je jednostavno, brutalno nasilje efikasno na kratke staze, na srednje i duge staze ono nikad ne uspeva, osim ako je podržano značajnim političkim merama.

Velika aksiomatska istina koju Izraelci još uvek tvrdoglavo odbijaju da priznaju jeste da je sva istinska bezbednost uvek kolektivna (nešto što Rusi već godinama ponavljaju). U slučaju Sirije, Izraelu bi bilo mnogo, mnogo bolje da pregovara o nekoj vrsti dogovora sa Rusima, Irancima i Sirijcima (čak i nezvanično!), nego da pokušava da prevlada raznošenjem meta u Siriji.

Čak bih tvrdio i da, uz Trampovo predsedništvo koje sada dramatično povećava stopu kolapsa AngloCionističke Imperije, Izraelci moraju početi sa planovima da uključe neke druge aktere u svoju regionalnu politiku. Istina je da SAD više nisu u poziciji da ostanu ključni igrači u politici Bliskog istoka i da su decenije bedne potčinjenosti agendi Likuda nepopravljivo oštetile američki kredibiletet i uticaj na Bliskom istoku (i ostatku sveta).

Uporedio bih isporuku S-300PMU-2 “Favorit“ baterija Siriji sa početnim potezom u šahu ili nepovratnim potezom poput rokade: to samo po sebi ne odlučuje o ishodu igre, ali stvara osnovno okruženje u kom oba igrača treba da deluju.

Za Ruse, sledeći korak je prilično očigledan: da nastave sa isporukom svih vrsta sistema vazdušne odbrane Siriji (naročito više Pancira) sa ciljem da na kraju mogu da zaštite čitav sirijski vazdušni prostor od bilo kakvih napada SAD-a ili Izraela. Glavni elementi višeslojne mreže vazdušne odbrane su već raspoređeni, Siriji je sada samo potreban veći broj. Zaista se nadam da će im Rusija to pružiti.

Webtribune.rs

KOMENTARI21 komentara

 1. Deda Micko says:

  Pruzice im kad budu unisteni, ali ne pre toga, u tome je poznato rusko licemerje.

 2. SLAVKO-KNIN says:

  To sam ja jos kad reka da ce Izrael unistiti S300.Jednostavno Izrael nesmje dozvoliti nikad vise situvaciju da nad Jevrejima jopet bude izvrsen genocid.Izrael ce iz preventivni razloga morati unistiti te esove 300.

  • Roy says:

   Suti smlato nepismena. Genocida nad jesovanima nije bilo. Genocid je izmisljen i kroz medije i knjige lansiran, a budaletine poput tebe se upecale i vjeruju. Cionisti su uz pomoc Hitlera pobili nekoliko desetina hiljada jevreja neistomisljenika i svojih protivnika i lansirali laz da ih je pobijeno 6 miliona. Na osnovu te lazi napravili su drzavu Izrael gdje ce se kao svi skupiti i biti sigurni. Sad u toj drzavi pocinju izgradnju Treceg Solomonovog Hrama u kojem ce cekati svog spasitelja rogonju, a Engleska i Amerika im u tome pomazu svim sredstvima, a u zadnje vreme i Rusija. Nije to za tebe. Ajde cuvati ovce jer za druge stvari nisi. Posto si zivot proveo kraj ovaca sad se vrati ovcama. Onaj ko je rodjen i odrastao kraj ovce ni ne zna vise od ovce.

   • Željko says:

    @Roy Savjet Vama, ne dirajte mrtve, sa bilo koje strane da su, neka imaju spokoj i smiraj!

  • Ludodoba says:

   Pre bih rekao da jevreji vrse teror i genocid na svoje komsije.I nemozes nekoga napasti iz preventive?! To je jako licemerno,jer ustvari ti si taj koji terorise nekog!!!

 3. Dušan says:

  Sjajan tekst

 4. Miraš says:

  Sirija se graniči: 1) sa Turskom 822 km na severu zemlje i del. na severozapadu 2) sa Irakom 605 km na istoku i jugoistoku zemlje, 3) sa Jordanom 375 km na jugu 4) sa Izraelom 76 km na zapadu, 5) sa Libanom 375 km na zapadu 5) direktan izlaz na Sredozemno more 185 km. ... Neka cestovna rastojanja sa zapada ka istoku zemlje: Latakija - Hasaka 550 km, na istom M4 putu Alepo - Hasaka 371 km, Homs - Deir-ez_Zur 371 km, istim putem od Homsa do Al Bukamala ima 446 km, Damask - Al Bukamal 598 km, Damask - Tanf 251 km. NEMAM VAZDUŠNA RASTOJANJA koja su sigurno kraća i objektivnija su za poredjenje sa rastojanjem koje treba da predju rakete S-300. I OVAKO JASNO JE DA OD HOMSA I DAMASKA IDUĆI NA ZAPAD RAKETE NE MOGU DA POKRIJU NAJISTOČNIJE DELOVE ZEMLJE, zvaničan domet raketa je 195 km. Ne zna se raspored unetih baterija S-300, ali zna se da one prvenstveno pokrivaju zapadnu najnaseljeniju stranu Sirije i mogu da pokriju srednju Siriju, ali istok zemlje ne. Zasad ne verujem da je pokriven ni veliki istočni grad Deir-ez Zor koji je slićne veličine kao naš Novi Sad. Zato komentari na gadjanje teritorija istočno od reke Eufrat u izvodjenju američke koalicije - tipa "Rusi ćute" itd. ZLONAMERNI SU. Još uvek traju obuke za sirijske posade za uneta 4 komada S-300; ti sistemi jesu pomični ali ne mogu ih po potrebi pomerati stotinama kilomeatara na istok jer onda će zapad zemlje ostati nepokriven. Biće baš tako kao šro je najavio Šojgu da ako se napadi američke koalicije i Izraela nastave da će biti uneto još sistema S-300 ili drugih PVO sistema i da će tek tada biti zaštićeno celo nebo Sirije. Neće ruske vojne snage preuzeti na sebe zaštitu celog neba Sirije nego isključivo sirijske vojne snage! Ako bi vojska R.F. direktno preuzela takvu obavezu na sebe onda bi ubrzo stizale vesti o direktnom sukobu SAD_Rusija koji je otpočeo na teritoriji Sirije i ko zna gde još bi bilo njihovih medjusobnih direktnih sudara. Za Siriju je možda najopasnije da se to desi izvan Sirije na putu od Crnog mora do njene obale Sredozemnog mora jer time bi sve veoma važne nabavke za Siriju bile ugrožene. Sirija nije jako daleko od Rusije, ali na tom putu do Sirije svašta može da se režira. Molim smanjite količinu glupih komentara. Podlost zadovoljite na drugačiji način, ovako je suviše providno.

  • Deda Micko says:

   Meni se tvoj komentar cini najglupljim, i svojim obimom najprepotentniji, ti si izgubljen slucaj jer zivis u svojim fantazijama i ne vidis situaciju na terenu. Rusofilstvo ti je pojelo mozak.

   • Miraš says:

    Ispuni mi se očekivanje ko će se naći prozvan da odgovori na moj prethodni komentar. O, kako to da se samo DM javio? Ima Vas još. D.M., kao ne razumeš se u ratovanje! Ili nećeš da se razumeš? Baš je zgodno ne znati osnovne stvari jer slatko li je pljuvati po Rusiji? Rusija je zasad procenila da treba odmah da izdvoji za Siriju ta 4 modernizovana sistema S-300 i ostalu prateću tehniku. Šta će biti kasnije videćemo. Kakvu pomoć je tvoja zemlja izdvojila za Siriju? Prodajući preko Bugara naoružanje Saudijcima naoružala je teroriste u Siriji. Srbija nema prava da prigovara. Pokrij se po glavi i ćuti.

    • Deda Micko says:

     O kojoj mojoj zemlji ti bulaznis, majke ti? Ja uporno pisem da nema mojih i tvojih zemalja, svet su su bankari, korporacije, interesne grupe. Svako ko prodaje maglu o prijateljstvu i "bratskim narodima" za mene je budala. Ti sam proceni da li spadas u tu grupu.

     • Miraš says:

      Zvanično postoje 193 priznate i suverene zemlje članice UN. Kakve god da su te zemlje smatraju se suverenim! Vlade i lideri tih zemalja u kakvoj su tajnoj vezi sa banksterima i moćnim korporacijama to bi trebao da bude prvenstveno njihov lični problem. Reći da "samo postoje bankari, korporacije i interesne grupe" znači odustajanje od traženja odgovornosti i kapitulaciju od svega što država predstavlja na domaćem i inostranom planu.

      • Deda Micko says:

       Upravo je suprotno, ali ti ne shvatas. Reci da postoje samo nacije znaci zamagljivati istinu o hijerarhiji moci i prikrivati Vladare iz senke. Niko nije suveren, moze samo da se predstavlja kao takav.

 5. marko says:

  koji niski avioni AKO NAPADNU S 300 RUSI CE I M RUSI I SIRIJCI SVE TO OBARA OD 10 METARA VISINE DO 37 KM VISINE RAKETA IMA DOVOLJNO ZA 1000 I 1000 AVIONA

 6. milorad says:

  hm ovaj text je vrlo odmerena i pametna analiza potencijalnih mogućnosti i ishoda.Ali, ŠTA AKO POGREŠE U PLANIRANJU NAPADA.Pa ako pogreše , čak i mala greška može izrael i njegove mentore da košta vrlooo skupo i da planiranu P.R akciju pretvori u političku i propagandnu katastrovu, S-300 u kombinaciji sa s-400 i ruskim odbrambenim elektronskim sistemima, ne prašta greške, čak ni male.Mislim da su rusi sasvim DOVOLJNO ojačali PVO sirije, a izrael će vrlo verovatno napasti, i tada će saznatiko koliko je loše izazivati do kraja.Nislim da će imati katastrofalne gubitke u avionima ovoga puta, možda ćak i 100%.

  • Deda Micko says:

   Opet si naivan, svaki napad Izraela je u dogovoru sa Rusijom, pa cak i obaranje ruskih aviona. Ruse samo zanima da izreklamiraju svoje oruzje i prodaju ga potencijalnim kupcima, njih ne interesuju ruski zivoti niti ikakav dobitak u ratu, Rusija je postala kapitalisticka zemlja kao i USA, dakle: merilo svega je novac.

   • Miraš says:

    Jesi li mogao gluplje od ovoga da napišeš? Sam daješ takve činjenice o sebi! Kakva je reklama za prodaju ruskog naoružanja u slučaju i nakon obaranja ruskog aviona IL-20 i to u blizini ruske baze u Hmejmimu i s druge strane blizu ruske baze u Tartusu ??? Sve to što je nespojivo spojio si u svom komentaru. Dugo taktiziranje Rusije sa Izraelom ima najviše veze sa povratkom Rusije u region Bliskog Istoka; prvenstveno ih interesuje Sirija ali ne samo Sirija. Naprimer zašto ih i dan danas interesuje Egipat, a sećamo se obaranja ruskog putničkog aviona 31.10.2015 godine u kom su poginula 224 putnika i člana posade? Nakon više od dve godine suspenzije letova u aprilu ove godine obnovljeni su letovi Rusija-Egipat. Bliski istok je Rusiji prilično blizu i najviše zbog raznih strateških razloga (bezbednosnih i trgovačkih-ekonomskih) Rusija ne može da zanemari celo to područje.

    • Deda Micko says:

     Opet me zasmejavas, Rusija ne moze da zanemari Egipat i Bliski istok, a moze da Amerima pokloni Ukrajinu. Da li shvatas koliko si prolupao?

 7. opet ja says:

  Tekst je napisan sa gledišta zapadnog analitičara. Izraelci od obaranja F-16I u februaru ne ulaze avionima u sirijski vazdušni prostor već lansiraju rakete iznad Libana i Sredozemlja. Rusi su sem S-300 dostavili i Poljanu i to poslednju varijantu koja distribuira podatke raketnim sistemima i integriše ih sve. Takođe dostavili su i najnovije EW sisteme koji su bolji od zapadnih, a Panciri obaraju svaki cilj, uključujući i artiljerijske granate!! Sem toga Rusi mogu da dejstvuju i sa svojim S-400 i da kažu kako nisu oni nego Sirijci sa S-300.

 8. Deda Micko says:

  Para sve vrti, Izrael ce pronaci Sirijce da miniraju sopstveni S300 za novac, a potom ce dati novac Rusima da to progutaju. Tako se svet okrece, zato zivimo u vecnom paklu, ali to niko ne shvata jer su ljudi zaglupljeni verovanjima i nadom da ce biti bolje.

 9. Budi Bog s nama says:

  Ako žele mir zašto čine rat, iz nekog razloga nemaju mira dok ne ratuju Amerikanci i Izraelci. Psihoanalitičar Zigmund Frojd bi to povezao sa seksualnim poremećajima. Definitivno je to. Oružije je stalno spremno i napaljeno.

  • Deda Micko says:

   Rat je u funkciji seksa, a seks u funkciji rata. Samo Jevreji to shvataju i zato od glupih hriscana prave budale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *