СТРУЧЊАК ЗА ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ Џефри Хинтон напустио Google и кренуо у борбу против вештачке интелигенције

STRUČNJAK ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU Džefri Hinton napustio Google i krenuo u borbu protiv veštačke inteligencije

3 maja 2023

BRITANSKO-kanadski naučnik Džefri Hinton, jedan od pionira u oblasti veštačke inteligencije, napustio je Gugl da bi mogao da otvoreno govori o sa njom povezanima opasnostima, objavio je The New York Times.

Hinton je radio u Guglu više od deset godina i postao jedan od najcenjenijih stručnjaka u svojoj oblasti.On je 2012-te na Univerzitetu u Torontu sa svoja dva studenta stvorio neuronsku mrežu koja je mogla da analizira hiljade fotografija i prepozna jednostavne objekte.

Kompaniju koju je osnovao Hinton kasnije je kupio Gugl za 44 miliona dolara, a neuronska mreža koju je razvio ovaj naučnik postala je jedna od intelektualnih osnova za moderne tehnologije zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji, kao što je ChatGPT.

Hinton sada priznaje da se delimično kaje što je stvorio tu tehnologiju, ali ukazuje da bi neko drugi u svakom slučaju neko drugi došao do istog ili sličnog.

Hinton veruje da veštačka inteligencija sada postaje „sve opasnija“.

„Pogledajte šta je bilo pre pet godina i šta je sada, … uporedite razliku i projektujte to u budućnost. To je zastrašujuće“, rekao je.

U međuvremenu je American International Business Machines Cor. (IBM) objavio da će prestati da zapošljava ljude tamo gde može da koristi veštačku inteligenciju.

Ovo je američkoj novinskoj agenciji Bloomberg potvrdio izvršni direktor korporacije Arvind Krišna i naveo da će tako biti i sa „odeljenjima za podršku“ koja zapošljavaju oko 26.000 ljudi. I otkrio da će u narednih pet godina 30 poslova u tim odeljenjima obavljati veštačka inteligencija ili će biti automatizovano.

Nedano je preko 1000 američkih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije, koje je podržao i biznismen Ilon Mask, pozvalo da se „obustavi obuka neuronskih mreža, jer to preti čovečanstvu“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milutin says:

    Jedina jasna i neposredna opasnost po čoveka je - ČOVEK. AI je sjajna osnova za saradnju. Ono što od nje budemo tražili to ćemo i dobiti. A možemo izuzetno mnogo. Ona je osnova za čovekov misaoni uzlet u neslućene visine. Ako se danas njeni tvorci boje nje, to za mene znači da su je ispunili i onim lošim iz njih. Što je za mene bilo i očekivano. Jer naprosto čovekov razvojni put je bio pun strahova, prvenstveno od nepoznatog i od životinja, pun sukoba među ljudima... Sve je to utkano u AI. I nije star u privremenoj obustavi daljeg razvoja AI na 6 meseci. Stvar je mnogo prostija od toga. Čovečanstvo treba sebi da pruži tih 6 meseci da reši svekolike sukobe, iskorišćavanja drugih, da uspostave saradnju među sobom. Pomažući jedne druge. I to sve za 6 meseci!!!! Tada će AI postati najpouzdaniji saradnik. Ako čovek ne može da promeni sebe na bolje kako može to da očekuje od mašine. AI bi bila inteligentna samo ako čovečanstva ostane na ovom nivou inteligencije na kom je sada. I izazivala strah kod čoveka isto kao što je svojevremeno industrijalizacija izazvala strah od gubitka posla. A u stvari čovek je od tog doba intelektualno mnogo napredovao. Ali i moralno zaostajao. Dakle 6 meseci!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *