Struja poskupljuje do 12 odsto!

Struja poskupljuje do 12 odsto!

4 septembra 2014

struja-brojilo-strujomerAko struja poskupi u novembru, cena će joj narasti najviše do 12 odsto. Ukoliko dođe do maksimalnog poskupljenja, umesto 7,37 dinara, kilovat sa uračunatim porezom na dodatu vrednost građane će koštati 8,26 dinara, što znači da će mu cena porasti za 88 para. S obzirom na proceduru, koja je potrebna pri odobravanju rasta cena energenata, poskupljenje će najverovatnije stići sa novembarskim uplatnicama.

Upravo toliko povećanje cena električne energije uključeno je i u projekcije inflacije Narodne banke Srbije. Guverner NBS Jorgovanka Tabaković očekuje poskupljenje struje od 12 odsto, ali ističe da se ovakav rast neće preliti na druge cene i da će inflacija ostati u ciljanom okviru od četiri odsto sa odstupanjem plus-minus jedan odsto.

Da su korekcije cena struje moguće, rekao je u sredu i ministar energetike Aleksandar Antić. On nije hteo da precizira koliko će cena kilovata biti veća, ali je naglasio da je sigurno da će biti znatno manje od 30 odsto, koliko se spekulisalo u javnosti.

– Činjenica je da su cene struje u Srbiji ispod ekonomskih, ali Vlada traži da se korekcije dese postepeno u narednih nekoliko godina, a ne kako je, na primer, bivši ministar finansija Lazar Krstić tražio odmah 30 odsto – kaže za „Novosti“ ministar Antić. – Nisam najavio poskupljenje, nego izneo očekivanja da će EPS uputiti zahtev o kome ne odlučuje Vlada, nego Agencija za energetiku. I Ministarstvo i Vlada se zalažu za što manju korekciju.

Kako je naglasio ministar Antić, moguće poskupljenje struje pratile bi i određene mere koje bi trebalo da destimulišu one koji neracionalno troše struju, a da se istovremeno stimulišu olakšicama redovne platiše sa racionalnom potrošnjom.

U Agenciji za energetiku koja daje saglasnost za promenu cena električne energije, ističu da još nema zahteva „Elektroprivrede Srbije“ za poskupljenje struje. Prema proceduri, kada EPS pripremi kalkulacije, analiziraće ih stručnjaci Agencije koji imaju pravo i na svoje primedbe. Poskupljenje odobrava Savet Agencije, koje se objavljuje u Službenom listu, a EPS mora da obavesti potrošače 15 dana pre povećanja cena. S obzirom na takvu proceduru, poskupljenje bi najranije moglo da stigne sredinom oktobra, ali se zbog obračuna potrošnje veće cene uglavnom kalkulišu početkom meseca. Tako bi uplatnice sa skupljom strujom mogle da stignu sa novembarskim računom.

Struja u Srbiji je poslednji put poskupela 1. avgusta prošle godine i to 10,9 odsto za domaćinstvo i 12,8 odsto za privredu. Kilovati su pre toga poskupeli 1. aprila 2011. godina za čak 15 odsto. Godinu pre, cena električne energije je porasla za 10 odsto.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vesna Todorović says:

    "- Činjenica je da su cene struje u Srbiji ispod ekonomskih" - ta i naša su primanja ispod ekonomskih, ako računate većinu stanovnika u zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *