Струка је заказала

Struka je zakazala

9 jula 2015

kul5_620x0ODLUKA Republičkog zavoda za zaštitu kulture da dozvoli da preko ranohrišćanske bazilike na lokalitetu Kladenčište kod Crvene Reke pređe auto-put izazvala je veliko negodovanje javnosti. Na ovu odluku reagovao je saopštenjem i patrijarh srpski Irinej, a na internetu je čak pokrenuta i peticija za sprečavanje zatrpavanja temelja bazilike, koju je potpisalo nekoliko hiljada građana.

Potpisnici peticije apeluju da se „ovaj objekat od velikog značaja za našu kulturnu baštinu, ipak, sačuva za buduće generacije, umesto da preko njega pređe auto-put, čime će trajno biti uništen“.

– Nepostojanje strategija koje bi obuhvatile promociju kulturnog nasleđa, saradnju ustanova kulture međusobno uzima danak – navodi se u peticiji. – Zato, na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, mi potpisani građani zahtevamo stopiranje rešenja o zatrpavanju bazilike na lokalitetu Kladenčište. Reč je o višeslojnom i veoma značajnom lokalitetu koji moramo zaštititi.

Veći deo stručne javnosti slaže se sa njima. Profesor dr Radomir V. Popović, protojerej Stavrofor i istoričar hrišćanstva ističe da se na zapadu tako nešto nikada ne bi dogodilo, jer je reč o episkopskoj crkvi iz 5. veka, kada je Remezijana (Bela Palanka) bila versko i kulturno središte na najznačajnijoj saobraćajnici iz tog doba – carigradskom putu.

– Zašto evropske institucije ne reaguju zbog ugrožavanja takvog spomenika kulture – pita Popović.

Arheolog dr Vujadin Ivanišević smatra da je kasno za donošenje novih odluka.

Osnovni problem je što struka nema jedinstven stav. Republički zavod smatra da će se lokalitet najbolje zaštiti zatrpavanjem, dok niški zavod traži da se auto-put ili sam lokalitet izmesti. Bilo je više nego dovoljno vremena da se lokalitet istraži i da se stavovi u ove dve ustanove usaglase. Investitor je izabrao najlakšu opciju i ne verujem da bi bilo ko uradio drugačije. Auto-put je već stigao do Kladenčišta i teško je sada naći pravo rešenje. Svi su zakasnili, od investitora preko Koridora Srbije do naše struke. Izgubljeno je silno vreme, struka je zakazala, a nadležni su izabrali rešenje koje najviše odgovara investitoru – zaključuje Ivanišević.

POTPUNO ISTRAŽEN

RANOHRIŠĆANSKA bazilika na lokalitetu Kladenčište, stručnjaci kažu, jedini je objekat iz petog veka koji je potpuno istražen. Način gradnje i položaj zidova ukazuju na hronološki različite periode. Zidovi crkve su bili oslikani. U objektu i oko njega pronađena je velika količina stakla od prozora kao i fragmenti staklenih kandila. Nalazi bronzanog novca ukazuju na postojanje starijeg objekta koji je verovatno podignut u drugoj polovini 4. veka, a dograđen je i obnavljan u vreme cara Justinijana (527-565).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *