Студенти одговорили Србијанки Турајлић о Сребреници

Студенти одговорили Србијанки Турајлић о Сребреници

26 јуна 2015

dru-srbijanka 43Поштована професорко Турајлић,

Било нам је изузетно драго читати Ваш интервју о нашој акцији поводом Сребренице на медијском сервису „Слободна Европа“, јер сваки такав интервју нама показује да смо на часном и добром путу. Не чуди нас што сервис „Слободна Европа“ за наслов свога текста о нашој акцији није узео неку реченицу из интервјуа наше колегинице или нашег писма, на пример – одлазак у Поточаре представља сврставање српских жртава на нижи ранг вредности -, и што је Ваше мишљење у односу на студенте имало предност за тај сервис. Јер, у својој индоктринираности, десило нам се да смо се бавили делима највећег идеолога америчке спољне политике, Хенрија Кисинџера, те да нам је он тамо, јасно и прецизно, објаснио шта сервис „Слободна Европа“ значи за неслободу Европе.

Такође, не чуди нас што „Слободна Европа“ ништа не пише о српским жртвама Сребренице, а кроз своје интервјуе и текстове инсистира на наводном геноциду над Муслиманима у јулу 1995 године, јер толику мржњу према свему српском показују и тиме што студенте из Републике Српске називају студентима из „дела Босне и Херцеговине“. Ах, та геноцидна творевина, Република Српска – ни помена имена недостојна!

Прочитајте још:

Отворено писмо 400 српских студената председнику Републике Србије и председнику Владе Републике Србије

Но, изненађује нас, професорко Турајлић, да један професор Универзитета у Београду (сада у пензији), може допустити себи такав педагошки гаф (хмм, гаф?) да читаву групу од 400 студената, а сада већ преко хиљаду њих, назове „индоктринираним“. Да ли сте Ви разговарали са потписницима или организаторима акције око писма за Сребреницу? Да ли познајете било кога од нас и знате на чему иницијатори акције заснивају своје ставове? Како знате да смо индоктринирани? Само зато што се не слажемо са Вашим мишљењем? Како то да ми петнаест година живимо у јавном дискурсу који је изразито прозападно оријентисан и у којем се спречава, гуши или игнорише све патриотско и национално од културе до политике, а остали смо неиндоктринирани тим дискурсом за разлику од Вас који редовно заступате ставове тог дискурса: ко је овде индоктриниран, професорко Турајлић? Нама је много жао када видимо да један професор има такав начин обраћања студентима или „дисквалификације“ истих.

У тексту се помиње да „Србија левитира“ и да ми наступамо са десничарских позиција. Не, ми наступамо са позиција љубави према својој држави и своме народу и што је напад оних који стварају дискурс којега Ви заступате на српски национални интерес већи, тиме су наша љубав и отпор који се из ње рађа јачи. То је једноставан реципроцитет и ако он не постоји, човек више није слободно биће, него роб. Очигледно је, професорко Турајлић, да дискурс којег Ви заступате, љубав према отаџбини види као, да парафразирамо Маркса, девојку из туђине без прозападне путне исправе коју треба протерати из државе Србије. Очигледно је да је данас у Србији највећи грех волети своју земљу, јер грађанима са тим „грехом“ Ви, и они који заступају Ваш дискурс, без проблема лупите жиг десничара, екстремиста, индоктринираних, ратних хушкача итд.
Кажете да сте „згађени“ нашим писмом. Шта је толико гадно: то што тражимо да Ви и сви они који тврде да се десио геноцид у јулу 1995. признају и геноцид над Србима Сребенице у три године које су претходиле? Зато што тражимо да се неко из Сарајева и представника земаља које доносе антисрпску резолуцију поклони и српским жртвама у Братунцу? Србија је држава у којој избори знају да се дешавају веома често: зар после сваких избора морају нови премијер и председник Србије да се извињавају и клањају у Поточарима, а да нико са друге стране не оде у Братунац. Професорко Турајлић, на такав начин се не долази до искреног помирења, и Ви то добро знате.

Ми, студенти иницијатори и потписници овога писма, спремни смо први да се поклонимо свакој жртви друге стране ако видимо барем трунку покајања и жеље са друге стране да се стигне до искреног помирења. Реакција Сарајева на хапшење Насера Орића, човека који је лично ископао очи Слободану Илићу, српском судији из Сребенице, и заклао га, показује нам да са друге стране нема никакве жеље за искреним помирењем, већ за константим понижавањем српскога народа. Спремни смо и да поставимо питање које је поставио председник Републике Српске, Милорад Додик: зашто се Сребеница не прогласи местом геноцида над Србима и Муслиманима? Али, професорко Турајлић, Ви нисте спремни да станете иза српских жртава што сте показали непоштовањем нашег писма, макар, само зато што нисте рекли, у складу са својим мишљењем, да грешимо за геноцид, али смо управу за српске жртве. За Вас српске жртве не постоје, то сте показали овим интервјуом. И молимо Вас, немојте се позивати на пресуде судова у Хагу, јер сте и сами свесни да су те институције изгубиле сваки кредибилитет у очима међународне правде, барем зато што Насер Орић није осуђен за очи Слободана Илића.

Поштована професорко Турајлић, индоктринирани студенти Вас позивају да признате геноцид над српским народом у Сребреници од 1992. до 1995. године и дигнете глас у име њихових несмирених душа. Позивамо Вас у име 3267 српских душа чији је живот, у већини случајева, одузет хладним оружјима, дакле, ножевима, бодежима, секирама. Позивамо Вас у име српске деце Сребренице које злочинац није штедео, у име српских мајки Сребренице које су живот завршиле са урезаним крстом у пределу абдомена, у име српских мушкараца Сребренице који су обрезивани у верским обредима. Дакле, убијани, у већини случајева, дугом, тешком и трагичном смрћу. Позивамо Вас да заједно са нама запалите свећу у храму Светога Саве и српским и муслиманским жртвама Сребренице. Само тако ћете показати да сте велики човек, а не само професор у пензији који себи дозвољава овакве педагошке испаде и невеште покушаје дисквалификције студената. С вером у искрено помирење народа на овим просторима, надамо се Вашем прихватању нашег позива.

С поштовањем.

KOMENTARI18 коментара

 1. deda mraz says:

  Bravo studenti i bravo Orlici jer vi dajete nadu da cej Srbi opstati i vi ste prve generacije Srba koje nisu otrovane petokolonastvom komunista.Ova sijeda petokolonaska koja je sa ostatkom Srbe unistavala od 1945 godine pa do dana danasnjeg vise uopste nije bitna .Zamera vam posto su studenti i neradnici bili udarna pesnica ovim vucibatinama da bi rusili vlade jer ljudi koji rade ne mogu danima sedeti na ulici a da otkaz ne dobiju.Samo pazite se jer sada cej vucibatine petokolonaske iz kanvasa pokusati da vas rasture jer tu su oni bili najaktivniji.

 2. Bruno Dajic says:

  Bravo,kad bi i ostali tako mislili

 3. s@Ša says:

  Zašto se ovom smeću obraćate sa ,,poštovana" za 90% nezatrovanih Srba zapadnom ideologijom ona je sve drugo osim poštovana !

 4. мудријаш says:

  коначно неко са мудима...

 5. мила says:

  Док имамо овакве студенте не морамо бринути за будућност-једино да их је мало више боље би било.

 6. Apis says:

  Žalosno je što naša deca moraju prevaspitati roditelje. Srećna je okolnost što im je Bog dao mudrost i hrabrost. A ova skojevska opajdara da nije radila protiv srba nikad ne bi ni bila profesorka.

 7. Миливоје Кузмановић, univ. dipl.oec. says:

  Она је обична преклапача.

 8. Драгомир Антонић says:

  Богу хвала те "професори" и поред силног залагања, флоскулама о глобалној демократији и одбацивању националног као заосталог( што "професор" Турлајић то не каже Французима, Немцима, Енглезима..) узгред подупртог зеленим папирићима, нису успели да сломе родољубље младе и образоване генерације. Ја те волим, ја те волим Србијо! Браво суденти!

 9. Ortodox serbian patriot says:

  Drolja jedna matora, kako je nije sramota!? I to naci-ustaška drolja!

 10. Kosovka says:

  Svaka cast deco draga... Tako se to radi!

 11. vladimir beograd says:

  Nisu krivi studenti, krivi su njihovi profesori. Nisu ih obavestili da je u Srebrenici ubijeno oko 8000 ljudi. `ej, 8000 ljudi!

 12. Sale says:

  GENOCID NAD SRBIMA U SREBRENICI.......https://zlj13051967.wordpress.com/2014/12/25/genocid-nad-srbima-u-srebrenici/

 13. Branko says:

  Svaka čast studenti! Ipak, ne znam kome je ona još "poštovana", "profesorka" i pri tom još i "poštovana". Nazovite je pravim imenom.Nedostojna je i svog imena! Popu se mora reći da je pop, bobu bob, a Ciganki da nema plave oči!

 14. Svetislav says:

  Nazalost imao sam priliku da upoznam ovu spodobu. Pri susretu sam uocio mrznju prema svemu srpskom, i ljubav prema svemu sta nije srpsko. Pravi tip komunjara koje su dovele Srbiju dovde, tj u propast. E sada prodekanko, i sekretaru komunista dolaze novi mladi Srbi, koji donose nacionalni i rodoljubivu revoluciju da vas proteraju iz Srbije i Beograda!

 15. Patriota says:

  Zasto uopste vise poklanjati bilo kakvu paznju dokazanim srbomrscima i placenicima fasistickog zapada, i to ko su oni sve bivse komunjare koje su nas i dovele tu gde se sada nalazimo. Jer njihovo misljenje zavisi samo od licnog interesa odnosno ko ce vise da plati da sto vise pljunu Srbiju ili joj zabiju novi noz u ledja. A sa istinom pravom i pravdom oni nemaju nista zajednicko. Jer pricaju o nekoj cifri od osam hiljada a ne kazu da ovi vec dvadeset godina dovoze leseve iz cele bosanske djamahirije i sahranjuju ih tu i jos nisu dosli ni do dve hiljade leseva koji nemaju nikakve veze sa srebrenicom. A na drugoj strani negiraju preko tri hiljade imenom i prezimenom srpske zrtve ako cemo o brojevima. Ali propaganda radi svoj posao pa hiljdu puta ponovljena laz postaje istina. I na kraju ne opravdavam ni jednu zrtvu na bilo kojoj strani i iskreno mi je zao svih koji su bili zrtve tog bezumnog rata. Ali dosta vise lazi i prevare, konacno bi cinjenice i istina trebali da ugledaju svetlost dana a ne samo gebelsovska propaganda i laz.

 16. nikola.m says:

  Ona je Antisrbijanka Trulajic.

 17. Svetislav says:

  @nikola.m...Genijalno!..Ja bih dodao i Antisrbijanka Poturlajic.

 18. Kiki says:

  Vidi se po njenom izgledu da je lezbaca,eUropejka!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u