СТУДИЈА УПОЗОРИЛА НА НЕШТО НЕВЕРОВАТНО! Ево шта би на Арктику могло да замени снег..

СТУДИЈА УПОЗОРИЛА НА НЕШТО НЕВЕРОВАТНО! Ево шта би на Арктику могло да замени снег..

5 децембра 2021

Kиша би могла заменити снежне падавине на Арктику деценијама пре него што се мислило, показала је студија, која упозорава на то да би промена узрокована глобалним загравањем могла имати поседице изван те регије.

Арктик се загрева много брже од остатка планете, морски лед се топи што додаје влагу у ваздух, што ће вероватно повећати падавине.Упоређујући најновије пројекције са претходним климатским моделима, студија објављена у научном часопису „Натуре Цоммуницатионс“ процењује да ће прелазак са падавина у којима доминирају снежне падавине на оне у којима доминирају кише доћи једну или две деценије раније.

– Промене ће бити озбиљније и десиће се много раније него што се очекивало и имаће велике импликације на живот на Арктику и шире – изјавио је за АФП главни аутор студије Мишел Мекристал.

– На пример, на јесен, када се дешавају највеће промене, централни Арктик би могао да пређе од снежних падавина до кише око 2070. године, према најновијој серији модела, у поређењу са 2090. у претходном сету – додала је Мекристал са канадског универзитета Манитоба.

Све зависи од степена глобалног загревања, уз тренутни степен загревања, киша би могла да превлада над снегом на Арктику пре краја века, каже студија. Студија такође открива да са загревањем ограниченим на 1,5 Ц, што је најамбициознији циљ Париског климатског споразума из 2015. године, снег би и даље доминирао Арктиком.

Гавин Шмит, директор НАСА Института Годард за свемирске студије, изјавио је да резултати – имплицирају да се најгоре последице могу избећи ако земље испуне своје намере да смање емисије у складу са Париским споразумом – Међутим, Шмит додаје да верује да студија не доказује да ће промена доћи раније него што се очекивало.

Kад год, прелазак са снега на кишу ће вероватно имати велике ефекте на арктички екосистем и шире. Више кише уз постојећи снежни покривач могло би да доведе до повећања површинског леда што би онемогућило ирвасе да траже храну.

Мање снежног покривача би значило да би Арктик изгубио део своје способности да одбија сунчеву топлоту и светлост са површине Земље и то би допринело загревању.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u