СТВАРА СЕ НОВА ДРЖАВА на Блиском Истоку!

STVARA SE NOVA DRŽAVA na Bliskom Istoku!

15 juna 2017

Zaoštrava se diplomatski skandal između Katara i niza arapskih država, ali u isto vreme, na drugom kraju Bliskog istoka, formira se nova država – Kurda.

Kriza u zalivu veoma brzo je eskalirala i gotovo iz čista mira. Kako je prokomentarisao za „Sputnjik“ Oija Akgjonenč Mugisudin, bivši poslanik turskog parlamenta i šef katedre za Međunarodne odnose Univerziteta Ufuk u Ankari, kriza je tek jedan manevar koji skreće pažnju sa onoga što se događa u Siriji, gde se faktički formira kurdska država.

– Do katarske krize je došlo iznenada, i ona se vrlo brzo razvija. Situacija je krajnje opasna i zapravo potpuno veštački izazvana. Raspalili su vatru koja može da zahvati čitav region. Neophodno je dodatno uložiti napore kako bi se ova situacija držala pod kontrolom, jer u suprotnom Bliski istok neće izdržati. Pa ipak, nažalost, ima onih kojima bi to i te kako išlo naruku -rekao je Akgjonenč Mugisudin.

Turski ekspert navodi nekoliko razloga. Kao prvo da „neki pretpostavljaju da iz ove krize mogu izvući veliku finansijsku korist, jer je jasno da se vodi borba oko ogromnog novca koji poseduje minijaturni Katar“.

– Kao drugo, očigledan je pokušaj da dođe do izmene konfesionalne ravnoteže, u vezi sa sunitsko-šiitskim nesuglasicama. Kao treće, kriza je i nastala kao posledica pokušaja da se na Bliskom istoku stvori novi balans snaga – objašnjava šef katedre za Međunarodne odnose Univerziteta Ufuk u Ankari.

Oija Akgjonenč Mugisudin zaključuje da bi povodom regulisanja katarske krize najefikasnije bile Rusija i Turska. Ovakav zaključak je svakako očekivan s njegove strane uzimajući u obzir da Turcima nikako ne odgovara pomoć koju Kurdi dobijaju od SAD. Jasno je da svaka strana gleda da iz situacije izvuče sopstvenu korist pa se svaki izveštaju moraju uzimati sa rezervama.

On ipak smatra da Iran u ovom slučaju ne bi bio od velike koristi, jer je sam Iran bio jedan od ciljeva zbog kojih je i došlo do katarske krize, jer SAD u regionu imaju određene planove koje bi želeli da postignu na račun slabljenja Irana.

– Ako obratite pažnju na uslove u kojima je došlo do zaoštravanja krize, odmah se javlja pitanje da nije ova kriza zapravo način da se zamažu oči i skrene pažnja sa onoga što se dešava u Siriji – otvara pitanje Akgjonenč Mugisudin.

Mugisudin ovu tezu objašnjava time da dok pojedine države pokušavaju da regulišu krizu u Kataru i Siriji zahvaljujući operaciji oslobađanja Rake od militanata DAEŠ-a, istovremeno zakulisno dolazi do formiranja kurdske države. Takav razvoj situacije u potpunosti odgovara bliskoistočnim planovima Vašingtona.

– Ova igra je pogrešna i opasna, i može za sobom da povuče čitav niz konflikata u kojem bi neposredno učestvovalo nekoliko država – upozorava profesor.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *