СТВАРА СЕ НОВА УКРАЈИНСКА ВЛАДА у егзилу!?

STVARA SE NOVA UKRAJINSKA VLADA u egzilu!?

9 januara 2017

ukraine-flag-435

Bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov dozvolio je mogućnost stvaranja vlade u egzilu, prenosi list „Izvestija“.

Azarov se nalazi na čelu „Komiteta za spas Ukrajine“, koji je pokrenuo postupak o priznavanju događaja iz 2014. za državni udar u Ukrajini. Prema rečima bivšeg premijera, odluka Dorogomilovskog suda u Moskvi daje mogućnost  obraćanja međunarodnim instancama.

Azarov je dodao da bi Komitet takođe mogao da stvori vladu u egzilu. Međutim, on smatra da je za to „potrebno da se stvore uslovi“ u Ukrajini.

– Kada vladajuća elita, koja je nezakonito preuzela vlast, praktično ne bude mogla da obavlja svoje funkcije, a narod bude zatražio alternativnu vladu, tada će se pojaviti takvi uslovi – rekao je Azarov.

Glavni trg u Kijevu, Trg nezavisnosti, okupirale su pristalice evropske integracije 21. novembra 2013. godine. Razlog za proteste bila je odluka vlade Mikole Azarova da obustavi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU. Kasnije je Majdan postao centar sukoba snaga bezbednosti i ekstremista. U sukobima tokom kojih je opozicija u više navrata primenjivala oružje i „molotovljeve koktele“, stradale su desetine osoba na obe strane. U februaru 2014. Vrhovna rada svrgnula je predsednika Viktora Janukoviča koji je bio prinuđen da napusti Ukrajinu.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *