СТВАРА СЕ НОВИ ВОЈНИ САВЕЗ: Ево које земље ће га сачињавати

STVARA SE NOVI VOJNI SAVEZ: Evo koje zemlje će ga sačinjavati

5 maja 2018

Velika Britanija podržava plan Francuske o stvaranju evropskih snaga za brzo reagovanje kako bi održala snažne odbrambene veze sa EU nakon Bregzita, izjavio je danas britanski zvaničnik Frederik Karzon.

Snage poznate pod nazivom Evropska inicijativa za intervenciju bile bi odvojene od druge odbrambene saradnje EU, što znači da neće biti nikakvih prepreka za učešće Britanije nakon izlaska iz bloka.

– Nameravamo da podržimo francuskog predsednika Emanuela Makrona u ovoj inicijativi. Unapred se radujemo sastanku sa našim francuskim kolegama kako bi radili na idejama formulisanim radi efikasnijeg i udruženog bezbednosnog i odbrambenog sistema širom Evrope – istakao je Karzon po dolasku na neformalni sastanak ministara odbrane EU u Sofiji.Dvadeset pet članica EU potpisalo je odbrambeni sporazum u decembru uz saglasnost za saradnju na raznim vojnim projektima, ali nije poznato da li će biti dozvoljeno učešće Velike Britanije u tome nakon izlaska iz bloka.

London je bio protiv postupaka za stvaranje bilo čega sličnog armiji EU, ali istovremeno naglašava da želi da održi bliske bezbednosne veze sa blokom nakon Bregzita.

EU je početkom sedmice najavila planove za potrošnju skoro 20 milijardi evra na odbranu u sklopu dugoročnog budžeta od 2021. do 2027. godine, od čega će većina otići na istraživanja i razvoj novih vojnih tehnologija za blok.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Smesni savez.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *