СТВАРА СЕ ВЕЛИКА АЛБАНИЈА? Очекује се интервенција међународне заједнице за остварење овог плана!

СТВАРА СЕ ВЕЛИКА АЛБАНИЈА? Очекује се интервенција међународне заједнице за остварење овог плана!

10 јануара 2020

На питање како ће гласати ако се одржи референдум о уједињењу 74,8 одсто испитаника је одговорило позитивно, док би се на тзв. косовској територији за ту опцију изјаснило 63,9 одсто.

Албанци у Албанији су за 10 одсто више заинересовани за национално уједињење са косовским Албанцима, показало је заједничко истраживање спроведено у Тирани и Приштини.Истраживање, које је спровела Косовска фондација за отворено друштво (КФОС) и Фондација отвореног друштва за Албанију (ОСФА) показало је да је 74.8 одсто испитаника у Албанији за национално уједињење са косовским Албанцима, док је таква могућност прихватљива за нешто мање од 64 одсто грађана са тзв. косовске територије.

Истраживање се бави низом питања која занимају, како се наводи, „обе земље“, али пажња је била фокусирана на питање које се стално поставља, а то је могућност уједињења свих Албанаца у једну државу.

Истраживање показује да су се међусобне посете грађана са обе стране границе, а Албанија се званично граници са Србијом, значајно порасле, посебно након изградње аутопута Приштина – Драч, и показује да грађани са косовске територије више посећују Албанију.

На питање како ће гласати ако се одржи референдум о уједињењу 74,8 одсто испитаника је одговорило позитивно, док би се на косовској територији за ту опцију изјаснило 63,9 одсто.

Против националног јединства посебно се изражавају у урбаним срединама, како у Албанији такође и на лажном Косову.

Разлози против уједињења су различити, али изгледа да превладава уверење да је боље бити одвојен.

Истовремено испитаници у Албанији, који сматрају да је уједињење могуће, оцењују да ће кључни фактор у његовом спровђењу бити међународна заједница, дотле на лажном Косову деле уверење да такав сценарио могу да спроведу само лидери у Тирани и Приштини.

(Танјуг)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u