СТВАРИ У АМЕРИЦИ ДА СЕ НАЗОВУ ПРАВИМ ИМЕНОМ! Доста је било лицемерја!

СТВАРИ У АМЕРИЦИ ДА СЕ НАЗОВУ ПРАВИМ ИМЕНОМ! Доста је било лицемерја!

6 јуна 2020

Почело је мирним протестима. Потлачени, сиромашни и очајни људи излазе на улице јер не знају шта друго да раде. Јер то раде и њихове комшије.

Нико ко маршира за правдом и променама не жели заиста да запали пекару или украде неке тренерке из продавнице спортске опреме. Али у таквим ситуацијама и то се дешава. Разбијају се излози. Бацају се цигле и камење. На цивиле се баца сузавац. Полиција зауставља велику масу. Људи се повреде. То не мора да се деси, али се деси.Само неколицина људи ужива у насиљу и хаосу. Други покушавају да извуку корист од тога, подстичу сукобе и шире тензије. Тада лете молотовљеви коктели и полиција пуца на људе. На улицама је крв, а барикаде расту и цела ствар узима маха. Поред свега тога, медији доприносе хаосу, једне називају криминалцима, друге фашистима.

И хаос се шири. Председник мора нешто да уради, па подигне војску. Онда га штампа назове фашистом и диктатором. Kажу да је прекршио своја овлашћења и да мора да поднесе оставку или да се повуче или да буде ухапшен.

Не говоримо о Сједињеним Државама. Говоримо о Украјини, 2014. Или о Египту и Сирији, 2011., или о Либији 2010. Или о Боливији прошле зиме. Или о Венецуели сваке године, деценијама.

Да су се догађаји који се тренутно одвијају у градовима широм Сједињених Држава догађали у било којој другој земљи на свету, многи од нас већ би рекли да иза тога стоји амерички дип стејт. Све упућује на то.

Kонструисан наратив. Погодни реквизити. Агенти провокатори. Хистерични медији. Иста агенда.

Погледајмо само неке од наслова америчких медија:

Гуардиан: Трамп више није председник. Што пре престанемо да га третирамо као да јесте, то боље

Wасхингтон Пост: Трамп мора бити смењен. Па тако и његови конгресни посредници.

Слате магазине: Сменити Трампа одмах

На ЦНН-у га називају “разбојником” који се “скрива у свом бункеру”, и наводе да је “Трамп објавио рат Американцима “.

Kорпорације су се такође укључиле. Свака од њих објављује изјаве солидарности на друштвеним мрежама и шаље новац на права места. Најк је објавио своју, сада већ увелико познату рекламу. Јер те исте компаније, које плаћају десетогодишњу индонезијску децу за рад у огромним фабрикама, истовремено мрзе расизам и неједнакост. Зар то већ нисмо видели? Зар то не изгледа као игра за размену моћи? Обојена револуција у успону?

Вероватно бисмо требали да се запитамо „зашто сада“? Трамп је спреман за поновне изборе који су за свега пет месеци. Бајден нема реалне шансе, али могао би изненада да буде „лошег здравља“ и да га замене, рецимо Харис или Ворен или Мишел Обама.

Можда се ипак не ради конкретно о Трампу, можда је реч о процесу избора и функције председника уопште, али претпоставимо да је план ослободити се Трампа, шта ће се даље догодити?

Па, можда једна од неколико ствари.

Прво, могуће је да све тек пропада. Али ако нас 2020. године научи било чему, онда је то чињеница да дип стејт никада не повлачи погрешне потезе. Друго, постоји могућност да Трамп уведе потпуни полицијски час и постане квази-диктатор. Треће, и коначно, Трамп „лети“ са места председника.Из тога би могао да се појави „привремени“ председник, који има подршку обе стране и чији је посао да „уједињује земље“ и „смањи поделе“. Појава потпуно неизабраног председника биће, наравно, од стране америчких медија, названа “тријумфом демократског духа”.

Постоји једна стара шала:

П: Зашто у Сједињеним Државама никада није било војног удара?

О: Јер тамо нема Америчке амбасаде.

Изгледа да то можда више не важи.

Webtribune.rs (off-guardian.org)

KOMENTARI3 коментара

 1. Риста says:

  Мени ту нешто није јасно у вези дубоке државе и њене моћи. Само кратко, мислим, најкраће могуће на мој начин. Буш је изабран тек после поновљених избора у Флориди где је његов брат био гувернер. Буш је републиканац. Онда су "моћи мерике" направиле паузу(немам појма ко су те моћи, али сматрам да то уопште није дубока држава) и довели Обаму, демократу на власт а после њега републиканца Трампа. Е, сад. Од саме најаве кандидатуре Трампа, та тзв дубока држава, наводно најмоћнија играчка у САД која жари и пали, упрегла је све своје мазге да Трамп не буде изабран. Чак су по неким оценама народи америке дали више гласова Хилари што дубокој држави наводно одговара, али народ не одлучује. Електори су прогласили Трампа за пртецедника а верујем да нису ни они, него...немам појма ко им је дао наређење и Трамп је ипак, и поред труда медија и "моћне" дубоке државе изабран. Онда још није бипо прецедник и дубока држава је имала сва средства да га заплете, али није успела јер је неко све те препреке испред Трампа уклањао. Тај неко је далеко моћнији од дубоке државе. И ја сад овако закњучујем. Најтачнији закључак је да дубока држава уопште није та која диригује америком, мада улаже огтомна средства да подмити медије и сличне глупости, и није успела да спречи ни Буша ни Трампа. Надаље, Буш је имао фактички сличну политику према Русији као и Трамп. Путин је био у посети Мерици и као прецедник Русије али и као лични гост Буша. Значи више од врхунског. Трамп је направио корак даље али на истом путу као и Буш и неколико пута изјавио да Америка треба и мора да сарађује са Русијом. Потсетимо се, Обама, демократа је пред сам крај мандата готово на пар недеља, на брзину увео санкције Русији. Значи, неког је предрибло или се грдно забунио а дубока држава је ликовала. Ако овако гледамо догађаје задњих 20 година у мерику, а то је све готово потпуно исправно, логика нам говори - дубока држава НИЈЕ та која доноси одлуке, али јој је дозвољено да сања и лаје на звезде неограничено. А ако сам у праву, Трампа нико неће сменити, јер он практично није ни могао нити је било времена да уради нешто значајније, али зато хоће у другом мандату када више ни под разно неће мпорати да размишља о рејтингу. Мада ће бити пажљив, то неће бити спуно пардона. Никада нисам прихватао то постојање дубоке државе здраво за готово а мислим да ћу ускоро заузети став да је дубока држава једна историјска жвака за лудака и подметачина. А зашто је то тако и зашто дубока држава збуњује и излуђује све политичаре света, немам појма. Нисам ја радио за КГБ а пошто је КГБ КГБ, можда и јесам само нисам никад сазнао.

  • uddu says:

   Tvoj tekst stavlja čoveka na dublje razmišljanje.Sve ovo što si rekao ima smisla,povezano je.I ja lično mislim da će Tramp u svom drugom mandatu ispravljati njihove krive Misisipije i Misurije.Ojačaće svoju vlast.Baš zato mi treba o tome ranije da mislimo i da mu se pridružimo u čemu god možemo.Podržimo ga rečima ako drugim ne možemo.I mi ,kao i on,ojačaćemo vremenom.Ništa se ne može odjednom uraditi.

 2. Happy Money says:

  Neverovatno, nama pričali da je Amerika obećana zemlja, a njihovi razbijaju radnje da ukradu nešto iz sportske radnje. Naši direktori i šefovi kada dobiju zelenu kartu odlaze u Ameriku da skupljaju korpe po prodavnicama, a onda brže bolje beže nazad, naš Nikola Tesla kada je iz parobroda stupio na američko tlo morao je da poljubi Bibliju ali da za to plati dva dolara, a zatim da ide da kopa kanale po Njujorku. Kada se zaposlio kod Edisona ovaj ga je stalno varao, obećavajući platu, govorio mu je da on ne shvata američki smisao za humor. Znači ako nisi apsolutni genije teško da ćeš bilo šta da učiniš u Americi, svrh svega tamo ćeš verovatno da umreš u siromaštvu ako nisi pokvaren i ne razumeš njihov smisao za humor. Sada razumem neka plemena iz L.A. koja su se totalno samo-izolovala od spoljašnjih uticaja i ne daju nikome da im to kvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u