СТВОРЕН НОВИ АНТИ ФРАНЦУСКИ ВОЈНИ САВЕЗ

STVOREN NOVI ANTI FRANCUSKI VOJNI SAVEZ

17 septembra 2023

TRI zapadnoafričke zemlje u kojima vlast drže vojne hunte, Mali, Burkina Faso i Niger, formirale su bezbednosni pakt, uz obećanje da će jedna drugoj pružiti pomoć u slučaju pobune ili spoljne agresije.

– Svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne ili više ugovornih strana smatraće se agresijom i na ostale strane, navodi se u povelji pakta, poznatom kao Savez država Sahela, prenosi Rojters.U povelji se navodi da će države pomoći jedna drugoj „pojedinačno ili kolektivno, uključujući i upotrebu oružane sile“.

– Danas sam sa šefovima država Burkina Faso i Niger potpisao povelju kojom se uspostavlja Savez država Sahela, s ciljem uspostavljanja okvira za kolektivnu odbranu i međusobnu pomoć, napisao je lider malijske hunte Asimi Goita na svom nalogu na mreži Iks.

Članice novoosnovanog saveza bile su, uz Čad i Mauritaniju, članice udruženih snaga saveza G5 Sahel, koje podržava Francuska.

Mali je napustio organizaciju nakon vojnog udara u toj zemlji, dok je svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum rekao u maju prošle godine da su snage sada „mrtve“ nakon odlaska Malija.

Francuska je bila prinuđena da povuče svoje trupe iz Malija i Burkine Faso i u napetim je odnosima sa huntom koja je preuzela vlast u Nigeru nakon što je od nje zatražila da povuče svoje trupe i svog ambasadora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *